Tiistai, 28.03.2006

Blogi, tiistaina 28.03.2006

Tiistai aamu ja päivä alkamassa. Nyt aamusta hieman toimistotöitä ja puolenpäivän aikaan neuvottelu ja työlounas Riihimäellä Lopen kunnan ja vähän muistakin asioista. Kuntamme kasvaa hyvää vauhtia ja se vaatii panostuksia.

Iltapäivällä pitäisi vielä jatkaa hieman toimistotöiden parissa ja illalla on Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalla Juhani Peltosen kirjallisuusseuran vuosikokous.

Työlounas Riihimäellä takana. Keskustelimme seutukuntamme nykytilasta ja kehityksen suuntaviivoista. Kaksituntia meni hetkessä ja lounas oli erittäin antoista.

yt jos hieman palaisin tuohon meidän kunnan tilinpäätökseen viime vuodelta. Seutukuntaamme jos viime vuoden osalta tarkastelee niin alueellamme menee monessa mielessä hyvin vaikka haasteita riittääkin. Hyvinkään ja Riihimäen talousalueelle syntyi viime vuonna 380 uutta yritystä ja lopettaneiden jälkeen nettolisäykseksi jäi 267 yritystä. Lopelle näistä yrityksistä syntyi 45 ja nettolisäykseksi jäi juuri budjetoimamme tavoite 31. Tällä saralla siis näyttää kaikki hyvältä. Työttömyyskin laskee samaan aikaan.

Lopen kunnan yleinen kehitys jatkui myönteisenä muutenkin. Asukasluku kasvoi 141 henkilöllä eli 1,8 prosentilla ollen voimakkainta Kanta-Hämeen maakunnassa ja koko talousalueellamme. Tonttikauppa oli vilkasta. Kunta myi 34 omakotitalotonttia ja kaksi rivitalotonttia ja noin karkeasti voi ostajat jakaa kolmeen ryhmään. Yksi kolmasosa ostajista oli paikkakuntalaisia, yksi kolmasosa tuli omalta seutukunnaltamme Lopelle ja yksi kolmasosa pääkaupunkiseudulta.

Muuttovoitto kuitenkin aiheuttaa myös investointipaineita ja lähiaikoina on edessä varmasti lisärakentamisen tarvetta lasten päivähoidon ja koulupuolen saroilla.

Toisaalta se ihmetyttää, että vaikka näin alkuun kaikki näyttää hyvältä ja kehitys on myönteistä niin siitä huolimatta talous heikkeni edelliseen vuoteen verrattuna. Ehkäpä kuntamme nykytilanne kuvastaa hyvin kuntiemme nykytilannetta. Jos edellä esitetyillä yritys ja asukas muuttovoitoillakin talous painuu alamäkeen niin mitä se onkaan sitten muuttotappioalueilla. Niinpä esimerkiksi siellä Pelkosenniemellä mistä viikonloppuna kirjoittelin.

Lopen vuosikate oli kuitenkin lähes 320 000 euroa positiivinen ja talousarvioomme nähden reilut 340 000 euroa parempi. V uosikate on siis kuntatalouden keskeinen tunnusluku. Kun se on miinuksella, kunnantalous on heikko tai jopa kriisissä. Käytännössä silloin kunta ottaa ns. syömävelkaa eli rahoittaa palveluita velalla. Onneksi meillä ei siis näin eletä. Poistojen jälkeen tilikauden tulos jää kuitenkin noin 580 000 euroa alijäämäiseksi. Ja se ei ole kestävää.

Kuntamme on lisäksi viime vuosina velkaantunut investointien myötä. Palvelutason turvaamiseksi olemme rakentaneet pakollisia asioita mm. kouluja, päiväkoteja ja kunnallistekniikkaa ja yhdysvesijohto-siirtoviemäriä. Vuonna 2005 investoimme noin 3,1 miljoonaa ja tänä vuonna noin 3,6 miljoonaa euroa. Kunnan velkamäärä vuoden vaihteessa oli 1 781 euroa/asukas, joka on reilun 400 euroa yli kuntien keskiarvon. Onneksi aika suuri osa velastamme on velkaa joka lyhentyy käyttäjien maksamana mm. hoivakoti ja siirtoviemärit. Mm. kunnallistekniikkaa rakennettiin reilulla 500 000 eurolla.

Summa summarum…. Kuntamme tilinpäätös vuodelta 2005 toteutui hieman parempana kuin olimme arvioineet. Tulevaisuudessa haasteet kasvavat vaikka myönteinen kasvumme jatkuisikin. Väestö ikääntyy ja meidän on kannettava siinäkin tilanteessa vastuumme. Työtä ja mietittävää riittää niin kunta, seutukunta kuin ennen kaikkea valtiovallankin tasolla.

Kiitokset kuitenkin voin tässä sanoa kuntamme työntekijöille. Yhteistyö on pelannut hyvin. Jatketaan siis yhdessä eteenpäin kotikuntamme ja koko seutukuntamme hyväksi.

Nyt Marskin Majalle Juhani Peltosen kirjallisuusseuran kokoukseen…

Juhani Peltosen kirjallisuusseuran vuosikokous näin takana. Kokous sujui mukavissa tunnelmissa Marskin Majan kelohuvilalla. Itse asiassa parhaita näissä kokouksissa on aina kahvipöytäjutut. Paikalla oli jälleen mm. Anto Leikola ja Antti Seppä ja heidän kanssaan on sitten ihana keskustella. Tarinoita riittää ja elämänkokemusta. Hauskoja tarinoita ympärimaailmaa vuosikymmenien ajoilta. Juteltiin Jussista, mutta myös paljon muustakin. Kyllä tämän Juhani Peltosen kirjallisuusseuran aikana on ehtinyt monenlaista kokea ja nähdä. Mahtavia tarinoita on kuullut ja kokemuksia vaihdettu ja koettu. Yksi jaksaa aika usein hymyilyttää. Se tapahtui muuta vuosi sitten kirjallisuuspäivien aikaan, kun tapasin Pölösen Markun ja ensi kertaa Heikki Turusen. Miehet olivat terassilla ja olimme sopineet tapaavamme siellä. Kävelin heidän luo. Turunen hetken katseli minua, olin vähän ihmeittäsi, mutta sitten Heikki totesi omalla persoonallisella tavallaan ensi kommenttina minulle ennen esittäytymistämme: ”Kumpa minäkin olisin noin hoikka ja komee, kun toi per..le on.” Oli ehkä mielenkiintoisin tapaaminen mitä olen kokenut tai ainakin ensi kommentti. Siinä sitten esittäydyimme ja sitten jo juttelimme muutakin.

Niin tältä päivältä hauska merkitä. Paloheimon Arvi tänään kehui ohimennen kovasti avovaimoani Satua. Kysyi ihan ohimennen, että mitä vaimosi tekee. Kerroin, että hän on uimalalla työssä. Siihen Arvi: ”Ai punatukkainen?”. Vastasin: ”Juuri hän”. Sai kehuja hyvästä palvelusta, iloisuudesta ja avuliaisuudesta. On kuulemma aivan omaa luokkaansa. Hauska kuulla, kun ensi kerran Arvi ja Satu tapaavat uimalalla mitä silloin juttelevat, kun Arvi tietää yhteytemme.

Nyt jo kotona ja sitten saunaan. Tänään satoi ensimmäisen kerran oikein kunnolla vettä. Nyt illalla Kantatie 54 oli aivan peilijäässä. Ailijäähtynyt vesi oli tehnyt tiestä todella liukkaan ja rekat ajoivat edelläni noin 40km/h. Taas kerran oikein pelotti, kun öljy- tai vastaava tankkirekka siinä liukasteli pohjavesialueemme läpi. Täytyisi saada suojauksia aikaan valtiovallan.

Nyt on kirjoitettu. Puh ja huh.

Kommentit