Tiistai, 24.10.2006

Blogi, keskiviikkona 25.10.2006

Kuntamme hallintojohtajan paikkaa haki siis kaiken kaikkiaan 25 hakijaa. Nyt uskallan jo täälläkin asiaa hieman valottaa kun siitä jo lehdetkin ovat uutisoineet aina haastateltavia myöten. Päätimme maanantain kunnanhallituksen jälkeisessä puheenjohtajiston ja haastatteluryhmän yhteispalaverissa kutsua haastatteluun seitsemän hakijaa. Emme asettaneet mitään tavoite määrää, mutta kuudesta kymmeneen on aika tavanomainen ensimmäisen hakuvaiheen valinta. Ja nyt listasta nousi esille nämä seitsemän.

Itse hieman yllätyin, että paikkaa ei enempää haettu omalta Riihimäen ja Hyvinkään talousalueelta tai oikeastaan edes lähikunnistakaan. Ainoa riihimäkeläinen hakija on EKES:ssä EU-koordinaattorina toimiva Antti Jokivirta, jonka päätimme myös jatkoon valita. Muut kuusi haastateltavaa ovat Timo Kaikkonen (Pornaisten kunnankamreeri), Juha-Pekka Mannila (Hartolan hallintojohtajan vs), Petri Parrukoski (Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuken projektipäällikkö), Jonna Sillman-Sola (Uuraisten hallintojohtaja ja kunnanjohtaja vs.), Karoliina Viitanen (Pellon kunnansihteeri) ja Sinikka Yli-Koski (Lemin kunnankamreeri). Tässä taustatietoa hieman. Asia etenee nyt ensi kuun alussa eli ensi keskiviikkona haastatteluilla ja niin pois päin. Uskon, että saamme Sireenin Raimon työtä jatkamaan hyvän henkilön. Mielenkiintoisia hakijoita enemmänkin.

Kunta- ja palvelurakenneuudistus aiheuttaa liikehdintää kuntakentällä muutenkin. Tai on varmasti ainakin yksi tekijä. Näin uskoisin. Lammin va. kunnanjohtajana toiminut Helena Hirviniemi nimittäin pyysi virkavapaata ja siirtyy nyt Suur-Hämeenlinna hankkeessa aktiivisempaan Tuuloksen kuntaan Aija Tuimalan virkavapautta tekemään. Tuimalan hoitaa Hämeenlinnan seudun kuntien liittymistyötä. Lammilla kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta keskusteltu viime aikoinan aika värikkäästikin jos lehtiin uskominen.

Helenan tunnen hyvin Hämeen kokoomuksen piirihallituksen yhteisiltä ajoilta. Helena oli pitkään puheenjohtajana ja silloin vakuutti minut. Hänellä taitoa ja annettavaa mille tahansa kunnalle. Nyt Tuulos saa hyvän kunnanjohtajansa tilalle hyvän kunnanjohtajan.

Lammilla kunta- ja palvelurakenneuudistus aiheuttaa siis muutenkin tunteita. Lammihan päätti jättäytyä Hämeenlinnan suurkunta neuvotteluista ensin pois, mutta nyt lammilaiset kovan luokan vaikuttajat ovat ryhtyneet kerämään adressia sen puolesta, että Lammin päättäjät vielä miettisivät uudestaan mukaanlähtöä suurkuntaselvitykseen. Hankkeen taustalla häärää ainakin kokenut entinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Sirkka Välivehmas ja yritysmaailman henkilöitä. Mielenkiintoinen päänavaus tuollakin suunnalla. Lammillahan asiaa käsiteltiin nyt jälleen kunnanhallituksessakin ja jos oikein ymmärsin niin nyt Lammin hallitus esittää, että kuntaliitoskin selvitetään yhtenä vaihtoehtona.

Jotain varmasti Lammillakin on tehtävä. Veroprosenttia ollaan nyt nostamassa jo 19,50:een. Lammin budjetti on siitä huolimatta ensi vuodelle edelleen miinuksella vuosikatteen osalta ja talousjohtaja Ake Sandelius totesi Hämeen Sanomissa, että Lammin vuosikatteen pitäisi hänen mukaansa olla miljoonan verran plussalla, jotta lain vaatimukset täytyisivät. Viime vuonna vuosikate oli Lammilla omaisuuden myynnin jälkeen ylijäämäinen. Sandelius sanoo Hämeen Sanomissa, että palvelujen kysyntä kasvaa jatkuvasti ja esimerkiksi pelkästään erikoissairaanhoidon menot ovat kasvamassa Lammillakin ensi vuonna 300 000 euroa, mikä on yhtä paljon kuin puolen veroprosentin verotulot yhteensä.

Kireitä aikoja siis eletään kaikissa kunnissa. Edelleen haluan toistaa tuon saman lauluni: ”Kunnat eivät itse tätä yhtälöä pysty täyttämään.” En usko, että kuntien välinen yhteistyö tai edes kuntarajojen poispyyhkiminenkään kuntien taloustilannetta ratkaisee. En vain usko. Voi olla, että olen väärässä ja sen myös joskus mielelläni myönnän jos niin tapahtuu.

….

Tänään teemme uutta kotiamme kuntoon. Seinät saavat lopulliset pinnat ja kylpyhuone ja saunakin alkaa pikkuhiljaa valmistua. Lisäksi lupasin vielä hoitaa hieman tulevia asioita. Meidän alalla tämä vuoden kaksi viimeistä kuukautta lähinnä aina jo vain uuden suunnittelua ja neuvottelua. Mahtuu sinne kuitenkin vielä muutamia tv-ohjelmia ja juontotöitä. Mutta on oikeasti hyväkin, että loppuvuodesta jää aina aikaa myös uusien juttujen neuvotteluille ja sopimuksille. Eilen esimerkiksi sain Ranskasta alustavat sopimukset Enduron MM-sarjan tv-oikeuksista tuleville vuosille. Yrityksenihän on tuottanut nyt kaksi vuotta MM-sarjan tv-ohjelmaa ja uus sopimus on neuvoteltu ja nyt edessä Suomen pään neuvottelut. Mielenkiintoista työtä mistä minä pidän.

Illalla vielä esteratsastuksen rataharjoitukset Vaahtemäen Ratsutallilla. Lauantaina nimittäin kisaamme ja muuten tämä viikko syysloman kunniaksi hevosillekin hieman kevyempi.

….

TUKIRYHMÄ KASVAA!

Tukiryhmämme jatkaa hyvää kasvua. Eilen mukaan liittyi neljä henkeä – yksi yrittäjä, yksi vieraalla työssäoleva ja kaksi eläkeläistä.

Tukiryhmämme tulee samaan tässä lähiaikoina myös uusia muotoja. On tullut runsaasti toiveita ja pyrimme niihin nyt jo vastaamaan. Eli niistä hieman enemmän myöhemmin. Nyt kuitenkin Riikalle, Toinille, Ristolle ja Matille Tervetuloa mukaan! Ei muuta kuin viestiä eteenpäin!

Tästä kuntakentän ahdingosta tulee uusia uutisia koko ajan. Jotain tai jotain vielä huolestuttavampaa kertoo se, että hoivalaitoksissa joudutaan menemään työntekijäpuolella minimitoituksilla ja usein vaikka halua olisi ei ammattitaitoista henkilökuntaa saa. Eilen juuri keskustelin yhden hoitoalan henkilön kanssa ja hän oli todella huolissaan siitä miten tästä eteenpäin selvitään. Totesi vain, että uusia hoivayksiköitä tarvitaan, mutta mistä niihin saadaan ammattitaitoista henkilökuntaa.

Lääninhallitus puuttui vähän vastaavaan asiaan Janakkalassa. En tunne tilanteen taustoja mistä asia on johtunut, mutta nyt kuntaa velvoitetaan lisäämään henkilökuntaa Janakkalan vanhainkotiin.

Kyseessä on janakkalainen Tapailakoti, minkä henkilökunta tilanteesta tehtiin kantelu. Kantelussa nostettiin esille mm. hoidon puutteita, mutta ennen kaikkea henkilöstömitoitus. Kyseessä on myös se voiko laitoshoitaja olla mukana hoitotehtävissä jne. ja päätös tai velvoite nyt aika selkeästi osoittaa sen, että hoitovastuussa olevan hoitajan tulee olla paikalla samalla osastolla. Lääninhallituksen mukaan henkilöstömitoituksen tulee olla olla vähintään 0,55-0,6 jokaista asukasta kohden. Tapailakodin kuntoutusosastolla henkilöstöä on tällä hetkellä noin 0,4 työntekijää asukasta kohden. Muilla osastoilla alle 0,3 työntekijää.

Henkilöstömitoitus on kyllä äärimmäisen alhainen. Tällaisten kanteluiden määrä tulee varmasti tulevaisuudessa vaan kasvamaan ja toisaalta ainakin minä nämä hyväksyn. Jos asiat eivät ole kunnossa niin ne tulee saattaa kuntoon ja tämä on yksi raskaan tavan keino saada korjaukset myös toteutettua.

Toisaalta meidän tulee miettiä koko ajan myös laitoshoidon korvaavia hoitomuotoja ja itse kannatan lämpimästi panostuksia kotipalveluun ja kotisairaanhoitoon sekä ennen muuta omaishoitoon. Näihin meidän tulee tulevaisuudessa panostaa ja eikö ne ole niitä ihmisläheisimpiä muotoja. Annetaan kodin olla koti vanhuksellekin mahdollisimman pitkään.

Nyt töihin…

Kello 17.17 ja päivä mennyt vauhdilla. Päivällä töiden jälkeen kävin parturissa ja hain hieman lisää tarveaineita uudelle asunnollemme. Tänään maalia seiniin ja tapetteja ja sitten saunaan ennen lauteiden rakentamista saunasuojat. Olikin kiva tehdä hommia.

Nyt hetkeksi kotiin. Ajattelin keittää kahvit ja sitten ratsastamaan. Rusin Antin kanssa kävin juuri pitkän keskustelun Hyvinkää-Riihimäen talousalueen tilanteesta ja miten tässä etenemme.

No niin…. nyt kulki paremmin, mutta tosin esteiden korkeus oli eri luokkaa. Kävimme läpi harjoitukset ensi lauantain Nekun Maljan esteratsastuskilpailua varten. Dom Café teki nyt työnsä hyvin ja yhteistyä toimi kohtuullisesti. Aivan täydellisen tyytyväinen ei ollut. Hieman lähestymisten kanssa edelleen vaikeuksia, mutta kohti parempaa.

Ratsatustunnilta vielä Isän syntymäpäiville. Rakas veljeni avovaimonsa kanssa oli myös käynyt yllätysvierailulla, mutta valitettavasti emme nähneet. Hyvät oli tarjoilut vaikken kauaa ehtinytkään ratsatustunnin jälkeen istua. Huomenna nimittäin rankka päivä. Aamulla aikaisin kello 7.00 menen Lehtorannan Pirjon kanssa tutustumaan Hoivakoti Salmelan arkipäivää. Kyseessä siis meidän kokoomus ryhmän valtuutetun Eeva Pyhälammin valtuustoaloitteesta alkunsa saanut juttu, missä luottamushenkilöitä kutsutaan tai tarjotaan meille mahdollisuus tutustua vanhustenhoidon arkipäivään. Nyt löysimme hyvän raon, sillä halusin nimenomaan niin, että pääsen mukaan heti aamuherätyksestä alkaen. Saan näin parhaan ja aidon kuvan tilanteesta ja talon arkipäivästä.

Salmela on Lopen kunnan ylläpitämä ns. dementiayksikkö, mikä on vanhusten kotimuotoista tuettua asumista. Mukava mennä katsomaan arkipäivää ja ihan aidosti sitä mitä tämä rankka työ sisällään pitää. Kunnioitan jo nyt äärimmäisen korkealle tällä alalla toimivien työntekijöiden työn ja uskon, että huomenna tai huomisen jälkeen arvostus nousee entisestään. Aion myös selvittää tuota meidän kunnan henkilöstömitoitusta mistä Janakkalan osalta päivällä kirjoitin.

Nyt pakko mennä nukkumaan… Lupaan kertoa tarkkaan huomenna miten selvisin 🙂

Kommentit