Tiistai, 23.09.2008

Blogi, tiistaina 23.09.2008

Tänään aikainen herätys. Ennen virallista työpäivää pitää ehtiä vielä käydä Maikkarilla ja se tarkoittaa siis todellakin nousua ennen kukonlaulua. Nimittäin tänään eduskunnassa normaalipäivä ja mm. sivistysvaliokunta kokoontuu sekä luonnollisesti täysistunto iltapäivällä. Illalla olen sitten lupautunut mukaan Lounais-Hämeeseen Forssaan tapaamaan nuoria kunnallisvaaliehdokkaitamme. Tervetuloa siis mukaan BAR54:n illalla kello 18.30.

….

Päivä sai kauhean käänteen. Juuri ennen sivistysvaliokuntaa puhelimesta sain tiedon Kauhajoen kouluammuskelusta. Tilanne on päällä ja sitä seurataan. Nyt sivistysvaliokuntaan. Kokous alkaa pian ja tunnelmissa jotka tuntuvat jotenkin tutuilta.

….

Keskittyminen vaikeaa. Järkytys on suuri. Sain tiedon, että ampuja ei olisi oppilaitoksen oppilas. Seurataan. Ja voimia tuskan keskellä eläville ja voimia suru-uutisen saaneille ja saaville.

….

Tiedot Kauhajoelta ovat vahvistumassa. Uutiset kertoivat, että yhdeksän ihmistä on kuollut ja ampuja teho-osastolla. Maamme hallitus piti asiasta tiedotustilaisuuden ja järkyttävintä on tieto siitä, että poliisi kuulusteli häntä eilen. Poliisiministeri Anne Holmlundin mukaan poliisi oli tietoinen ampujan nettivideoista jo viime viikolla ja poliisi yritti jo tavoittaa häntä viime perjantaina. Uutisten mukaan ”Ampuja kutsuttiin eilen poliisilaitokselle haastatteluun. Tuolloin asiaa käsitellyt rikoskomisario katsoi, että ampujan aseenkantolupaa ei ollut syytä peruuttaa. Myöskään asetta ei takavarikoitu.”

Nyt on syytä tehdä erittäin perusteellinen selvitys tästä. Kyllä netissä olevan näin sairaan materiaalin täytyy aiheuttaa toimenpiteitä jos siitä saada selvyys. Toki ymmärrän myös nyt inhimillisellä tasolla kuulustelut hoitaneen poliisin tuskan ja ahdistuksen, mutta siitä huolimatta asia on syytä selvittää.

MTV3:sen nettisivujen mukaan ”ampujalla oli määräaikainen aseenkantolupa 22-kaliberiseen aseeseen. Hän oli saanut ensimmäisen aseenkantolupansa viime kuussa.”

Tämä on vakava asia joka vaatii perusteellisen selvityksen. Miksi jo näin pitkälle edennyt ketju katkeaa näin ja näillä seurauksilla?

….

Raskas päivä päätökseen. Päivä sai täydellisen ja traagisen käänteen. Voimia ja ajatuksia tänään ja huomenna ja tulevaisuudessa kaikille joita tämä tapahtumasarja koskettaa. Huomenna hiljennymme heidän kaikkien muistolle. Sytytämme kynttilät ja viemme ajatukset läheisten luo.

Kommentit