Tiistai, 22.01.2008

Blogi, tiistaina 22.01.2008

Yritetään tänään illalla paremmalla onnella Chatia. Eli sama aika ilta yhdeksältä. Yritämme availla yhteyden jo hieman aiemmin ettei ongelmia tulisi. Toivotaan, että tänään saamme keskustelua aikaan.

Iltalehti on nostanut ansiokkaasti esille Helsingin tai koko pääkaupunkiseudun ns. Länsimetroa. On hyvä, että asiaa pidetään esillä ja se onkin alueen kehittymisen kannalta hyvin keskeinen hanke lentokentälle vievän junayhteyden rinnalla. Espoossahan päätös asiasta syntyi jo 2006 ja sen mukaan tavoitteena on metroyhteyden rakentaminen välille Ruoholahti Matinkylä. Oman haasteensa hankkeelle asettaa nyt koko ajan nousevat kustannukset. Alkuperäisissä suunnitelmissa puhuttiin noin 450 miljoosta siis vuonna 2004 ja nyt näyttää siltä, että kokonaan maanalla kulkevan metron hinta nousseen yli 800 miljoonaan euroon. Uudet metroasemat ovat tulossa luonnollisesti Otaniemeen ja Tapiolaan sekä Keilaniemeen, Tapiolaan, Jousenpuistoon ja Matinkylään ja valmius on tarkoitus tehdä myös Niittykumpuun. Julkisuudessa olleiden aikatavoitteiden mukaan töihin pitäisi päästä ensi vuoden lopulla ja aikaa rakentaminen vienee lähes neljä vuotta. Tämän aikataulun mukaan urakka olisi valmis joskus vuoden 2013 paikkeilla. Toivotaan, että asia nyt etenee ja löytyy järkevä ratkaisu hankkeen rakentamiselle. Niin kuin totesin hanke on koko pääkaupunkiseudun kannalta keskeisen tärkeä.

Samaan aikaan meidän on edelleen syytä pitää esillä junaradan pääradan kapasiteetin nostamista esillä. Olen vakuuuttunut, että pääradan välityskyvyllä on koko metropolialuetta tukeva vaikutus. Keravalta pohjoiseen tarvitaan lisää raidetta ja toimivin ratkaisu on yhden raideparin lisääminen julkisuudessa puhutun yhden raiteen lisäämiseen sijaan. Asiantuntijoiden mukaan kustannukset eivät kasva samassa suhteessa kuin välityskyky verrattuna yhtä lisäraidetta vastakkaisen liikennöinnin takaavaan raidepariin verrattuna. Asiaa tulemme hämäläisten hallituspuolueiden kansanedustajien kanssa pitämään varmasti esillä kaikkien hallituspuolueiden palavereissa ja toivotaan, että asia saadaan myös liikahtamaan eteenpäin. Myös Riihimäen aseman laitureiden saneeraus on aktiivisesti esillä ja toivotaan, että saamme senkin eteenpäin nyt kun asemanseutua muutenkin rakennetaan ja remontoidaan. Tälle vuodelle hankkeet eivät mahtuneet – aiemmat rästit veivät liikennemäärärahoista valtaosan, mutta onneksi sentään kevyenliikenteen väyliin löysimme lisäämäärärahoja nyt jo heti ensimmäiselle vuodelle. Kokonaisuutena Hämeen tiepiirin perustienpidon rahoitus on tänä vuonna hieman vaajaa 67 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen eli vuoteen 2007 on noin 5 miljoonaa. Vielä budjetin loppuhionnassa hallituspuolueiden kanssa sovittiin budjettiin merkittävä lisäys nimenomaan koululaisten tieolojen parantamiseksi. Budjettiin lisättiin vielä vajaa 17 miljoonan euron lisäraha koulumatkojen olosuhteiden parantamiseksi ja tästä Hämeen tiepiirin osuus on noin 2 miljoonaa euroa. Se siis vielä lisää.

Näistä minulle opettajanakin erittäin tärkeistä kevyenliikenteenväylistä sen verran vielä, että tänä vuonna kevyenliikenteen väyliä saadaan lisää Valtatie 10:lle Jokioisten ja Forssan välille eli tämä Lounais-Hämeessä. Kanta-Hämeessä lisää kevyenliikenteenväyliä rakennetaan Hausjärvelle 290-tielle Karantien ja Turkhaudan välille sekä Hauhon kirkonkylän koulun ja hautausmaan välille. Päijät-Hämeessä koulumatkateeman puitteissa rakennetaan tänä vuonna kevyenliikenteenväyliä valtatie 24:lle Paimelan kohdalla ja Heinolaan 140 -tielle Vierumäen ja Urheiluopiston välille.

Yksi sellainen asia johon tulee jatkossa kiinnittää kouluteiden ja yksistyisteiden ohella erityistä huomiota on sillat. Niiden korjaukset oikeastaan lähes laiminlyöty aiemmissa budjeteissa ja asia vaatii pikaista korjaamista. Onneksi nytkin jo ensi vuodelle saimme hieman Hämeen Tiepiirillekin tällekin sektorille rahaa. Mm. Hattulassa kantatie 57:llä Mierolansalmen silta voidaan nyt peruskorjata. Lisäksi Hämeen Tiepiirin alueella myös Pirkanmaalla siltahankkeita jo heti tälle vuodelle. Hyvä niin. Mutta nämä asiat sellaisia joita meidän tulee pitää aktiivisesti esillä. Esimerkiksi kymppitie, valtatie 2 ja myös Kantatie 54 ovat sellaisia joiden perusparantamiset kiireisiä.

Olen itse nimittäin enemmän kuin vakuuttunut siitä, että maamme elinvoimaisuus ja menestyminen vaatii sitä, että kehä III:sen ulkopuolellakin voi tulevaisuudessa asua ja vaikka sitten tehdä töitä tämän alueen sisäpuolella. Se vaatii toimivia yhteyksiä niin julkisia kuin yksityisiäkin. Siksi asiat myös akuutteja juuri nyt.

….

Jälleen pistee Wallinille! RKP:n puheenjohtaja ja urheilu- ja kulttuuriministeri Steffan Wallin lukeutuu kyllä ehdottomasti uuden hallituksemme nappivalintoihin. Fiksu, osaava, asiallinen ja ajassa elävä. Tietää missä mennään. No miksi tänään innostun Wallinia näin kehumaan niin yksi sulka hänelle jälleen rohkeasta 2000-luvun puheenvuorosta koskien nettipokeria. Sosiaali- ja terveysministeriössä älähdettiin – se kai luonnollista – mutta poliittisilta johtajilta odotetaan avauksia ja rohkeitakin esityksiä ja päätöksiä ja niissä Wallin pärjää. Tänään ministeri otti siis kantaa nettipokeriin ja totesi niin kuin minä täällä jo pitkään olen kirjoitellut, että koska meillä Suomessa ei ole laillista nettipokeria pelaajat pelaavat nyt ulkomaisilla nettisivustoilla ja suuri osa voitoista kerääntyy veroparatiiseissa toimiviin yrityksiin. Juuri näin. Wallinin totesi, että hänestäkin olisi parempi, että Veikkaus tai Raha-automaattiyhdistys ottaisi nettipokerista vastuun ja korjaisi myös voitot. Näin tuo pelaamisesta järjestäjälle jäävä voitto jäisi maahamme ja se voitaisiin käyttää palveluiden rahoittamiseen ja sekä ongelmapelaamisen ehkäisyyn.

En tiedä miltä luvulta tämä ajattelu pelaamisen kieltämisestä on? Ja mistä se kumpuaa. Kieltolailla ei tätäkään asiaa hoideta ja olen Wallinin kanssa täysin samaa mieltä, että nettipokerin kysynnän kasvua on vaikea estää ja näin ollen ”on parempi, että pelaajille tarjotaan laillinen ja vastuullinen vaihtoehto pelaamiselle. Vastuullinen pelaaminen tarkoittaisi, että pelaamiselle asetetaan 18 vuoden ikäraja, ja että pelaaminen vaati tunnistuksen”.

Wallinin otti asiaan kantaa ottaessaan esille minun tapaan Ruotsin esimerkin. Siellähän annettiin kansalliselle rahapeliyhtiölleen Svenska Spelille mahdollisuuden tarjota laillista nettipokeria jo pari vuotta sitten ja kokemukset ovat pääosin myönteisiä. Lisäksi on minusta pöyristyttävää, että nyt asian noustua keskusteluu on maassamme julkisuudessa on jopa väitetty nettipokerin pelaamisen olevan tällä hetkellä Suomessa laitonta. Sitä se ei ole. Se on tosin totta, että hyödyt valuvat ulkomaille. Ehkä se kannattaa nyt korjata. Kiitos fiksuista ajatuksista Wallinille!

….

Tuossa kuulin juuri, että Laaka tai yleensä mikään Riihimäen salibandyseura ei saa nyt käyttää Riihimäen uutta Valio Areenaa salibandyssä. Salibandyliitto tarkisti uuden hallin ja hylkäsi areenan lattiamateriaalin takia. Tuntuu varsin erikoiselta, että uusi lattiamateriaali hyllytetään ilman kokemuksia ja ilman että edes vaivaudutaan tutustumaan halliin harjoitusten aikana. Toivotaan, että järki voittaa. Lopullista kirjallista päätöstä asiasta odotetaan. Itse näin liikuntapaikkarakentamisessa Valtion Liikuntaneuvoston kautta mukana oleva toivoisin, että salien monipuolista käyttöä tuettaisiin ja pyrittäisiin tekemään sellaisia saleja joita voidaan käyttää mahdollisimman moneen lajiin. Tässä minusta Riihimäen Valio Areena hyvä esimerkki ja vielä talkootyöllä. Tavoitehan on että käsipallon rinnalla sali palvelisi ainakin salibandyä ja nurmipuolella jalkapalloakin. Eiköhän nyt kannattaisi ensin kokeilla ja tuomita sitten, jos siihen aihetta ilmenee?

….

Tänään olemme suurella mielenkiinnolla ja pienellä huolestumisella seuranneet USA:n tapahtumia ja pörssien tapahtumia. On varmasti totta, että jos USA:ssa tilanne vielä vaikenee niin sillä on eittämättä vaikutuksia myös Eurooppaan ja meidän omaankin tilanteeseen. On syytä tilannetta seurata. Paniikkiliikkeisiin ei varmasti ole syytä ei kotona eikä töissäkään ei varmasti nyt meistä kenelläkään.

Valtiovarainministerimme on seurannut tilannetta luonnollisesti läheltä ja aktiivisesti ja tämän tapahtumasarja on osoittanut todeksi sen mitä Katainen viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla puhui. Katainen myös tilannetta tänään kommentoikin ja heitti aiheellisen piikin menolisäysten ahkerille esittäjille. Itseasiassa aikamoista hurlumheitä oli vielä joulukuussa tämän vuoden budjetin käsittely kun osa eli ainakin silloin niin, että ei huolta huomisesta – nyt tuhlataan. Onneksi valtaosa eduskunnasta (lue hallituspuolueet) pitivät pintansa ja valtionvelkaa lyhennetään nyt kun siihen vielä onneksi kai on mahdollisuuksia. Tähän Katainen tänään piikkinsä suuntasikin. Hän totesi, että ”Jos tämä johtaisi taloudessa johonkin vakavampiin seurauksiin, niin se olisi hyvä muistutus siitä, että onpa hyvä että on maksettu velkaa pois eikä ole lähdetty mukaan jokaiseen vaadittuun menonlisäykseen”. Menonlisäyksiä äänekkäästi vaatineiden tulisi nyt lähinnä hävetä Katainen totesi.

Seurataan tilannetta ja olen vakuuttunut, että maamme hallitus tässäkin tilanteessa tekee niin ja on valmis toimenpiteisiin jos tilanne sellaiseksi muuttuisi.

….

Vuoden ensimmäinen Chat-tuokiokin näin takana. Eilinen peruuntuminen ja täksi päiväksi sitten laitettu uusi aika ei varmasti tavoittanut. Nyt mentiin rauhallisempaan tahtiin. Lupaan kuitenkin jatkaa ja laittakaapa toiveita aiheista ja ajoista koska haluatte keskusteluja chat-hengessä.

Kommentit