Tiistai, 20.05.2008

Blogi, tiistaina 20.05.2008

Espoon valtuustonkokouksesta kantantui hieno tieto. Valtuusto päätti mammuttikokouksessaan lopullisesti Länsimetron rakentamisesta selvin äänin. Vain muutama yksittäinen valtuutettu äänesti hanketta vastaan. Hintalappu näyttää nyt erittäin suurelle hankkeelle hintaa 714 euroa, kun vielä syksyllä 2006 hinnaksi arvioitiin sen aikaisten rakennuskustannusten mukaan 452 miljoonaa. Hinta on siis noussut 58 prosenttia. Hinta on siis noussut hurjasti ja tästä reilun 700 miljoonan loppusummasta Espoo eilen sitoutui maksamaan 355 miljoonaa ja valtio on tehnyt jo oman sitoumuksensa ja huomenna keskiviikkona pitäisi Helsingin valtuuston siunata hanke lopullisesti.

Tarkoitus on, että metro saataisiin valmiiksi syksyksi 2013 ja se tarkoittaa aikataulullisesti sitä, että töihin pitäisi päästä jo ensi vuonna – viimeistään loppuvuodesta. Itse näen tämän hankkeen erittäin merkittävänä koko pääkaupunkiseudun näkökulmasta ja on tärkeää, että nyt huolehdimme, että hanke etenee ja samaan aikaan tehdään myös maavaraukset muille tulevaisuuden linjauksille mm. yhteydelle pääradalta Helsinki-Vantaan lentokentälle. Yhtenä vaihtoehtona olemme esittäneet, että yhteys lähtisi jo Riihimäen risteysasemalta. Katsotaan miten se olisi mahdollista. Sitten muut hankkeet joita tässä on työstetty jo pitkään ja puhumattakaan muusta maankäytönsuunnittelusta aina kehyskuntien ulkopuolelle asti. On tärkeää, että nyt pohditaan miltä Eteläinen-Suomi näyttää muutaman kymmenen vuoden päästä.

Nyt kuitenkin kello jo muutaman minuutin yli kahdeksan ja kiirehdittävä töitä kohden. Palataan…

….

Päivä edennyt todella vauhdilla. Aamun sain vieraaksi Nuorten Ulkopoliittisen ryhmän yhden nuorimman jäsenen riihimäkeläisen 17-vuotiaan Saara Värtön. Saara on mukana oman kuntansa politiikassakin ja lähdössä myös syksyllä kuntavaaleihin mukaan. Hieno juttu, että saamme nuoria mukaan vaikka Saaran valinta olikin Vihreät. Mutta fiksu nuori nainen ja uskon, että hänellä edes hieno tulevaisuus. Hieman tutustuimme taloon ja puhuimme tuosta nurten ulkopoliittisen ryhmän työstä ja haasteista ja sen jälkeen sitten jo kiirehdinkin sivistysvaliokuntaan. Tänään pöydällä oikeastaan vain iso nippu Eu-asioita ja niiden parissa aikaa kuluikin kiitettävästi. Nyt täysistuntoon ja sitten Turkuun varapuheenjohtajakiertueemme tilaisuuteen.

….

Kello 23.19 ja juuri junalla takaisin Turusta. Tänään siis täysistunnosta suuntasin Turkuun Varsinais-Suomen puoluekokousseminaariin. Tänään suuri sali olikin väkeä täynnä ja erittäin onnistunut paneeli jälleen. Tänään toki meitä ehdokkaitakin mukana ennätysmäärä ja reilu puolentoista tunnin keskusteluaika kyllä meni turhan nopeasti. Pitkä kierros jokaiselle kysymykselle niin ei siinä montaa kysymystä ehditty läpikäydä. Tänään meistä vpj-ehdokkaista mukana ahkerasti kanssani kiertänyt Sampsa Kataja ja Arto Satonen sekä nyt uutena Naistenliiton puheenjohtaja Henna Virkkunen. Puoluevaltuuston puheenjohtajaehdokkaista mukana Aulikki Sihvonen, Jukka Mäkelä, Ulla Karvo ja Janne Sankelo. No teemat aika tuttuja kun nyt jo näitä seminaareja takana aika tukku, mutta aina jotain uuttakin. Itse jäin vielä seuraamaan seminaarin loppuun ja tämän jälkeen olimme sopineet turkulaisten nuorten ja opiskelijoiden kanssa vapaamuotoisemman keskustelutilaisuuden ja siinä sitten pääsimmekin hieman syvemmälle. Hyvä fiilis jäi ja tästä jatkamme eteenpäin.

Tänään en Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyyn ehtinyt tämän reissun takia. Sain palautetta, että päätoimittaja ja viikottaisen keskustelutuokiomme puheenjohtaja Pertti Lampinen oli erikoisella tavalla puhunut minun vaalirahoitusilmoituksesta. Aivan uskomatonta tuollainen spekulointi ja pilkkujen viilaaminen ja mikä ikävintä ikävän varjon laittaminen niskaan. Nimittäin jos näin avoimen ilmoituksen kun minulla on löytää niin hyvä on. Lampinen halusi nyt spekuloida sillä, että ilmoitukseni kuulemma jättää sen mahdollisuuden, että sama yritys on ostanut grafiikkaa, seminaarilippuja ja tukenut esimerkiksi vaalilehdellä ja näistä sitten voisi muodostua tuon yli 1700 euron rajan rikkova tuki. Voin todeta, että ei tällaisia ole. Olen ilmoituksessa kertonut kaikki yli 1700 euron tukijat lainkirjaimen mukaan. Olisin tämän mielelläni itse lähetyksessäkin kertonut. Ehkä siihen olisi ollut Yleisradiolta korrektia tarjota mahdollisuus. Minulla ei kyllä tullut tuollainen Radio Hämeen esittämä spekulointi mahdollisuus edes mieleen kun teimme tuon ilmoituksemme jossa erittelimme jopa lisälehteä käyttäen kaiken tuen minkä sai eritellä. Itseäni harmitti että tällainen varjo heitetään niskaan ohjelmassa jossa en itse edes ollut mukana. Ei oikein hyvän maun mukaista.

Ilmoitus kertoo nuo yli 1700 euroa tukeneet yritykset ja niitä ei ole lisää vaikka nyt kuinka Radio Häme haluaisi.

No itse olen tyytyväinen siihen, että oma vaalirahoitusilmoitukseni on muissa medioissa otettu esille esimerkillisenä. Myös tuota menopuolen yksilöintiä avoimesti on kiitelty. Esimerkiksi Suomenmaa 16.5.2008 nosti minut ja Liisa Hyssälän myönteisinä esimerkkeinä esille. Suomenmaassa todettiin: ”Myös kokoomuksen Timo Heinosen ilmoitus on mallikelponen. Hän toteaa ilmoituksessa muuan muassa, ovatko tukisummat suurempia kuin 1700 euroa. Kun yritys on ostanut taidetta suuremmalla summalla, tästä on maininta ja yritysten nimet on listattu.”

Eli toiset ovat tuon ymmärtäneet. Ja me siis kirjasimme myös vastikkeelisen tuen aivan avoimesti esille. Eli yli lain vaatiman. Ehkä nyt olisi syytä hieman tutkia tuota toista laitaa. Sieltä ei tuet näytä selviävän millään. Kun tuossa lueskelin vielä juuri Hämeen muista ilmoituksia niin on hieman erikoista, että minun ilmoitukseni niistä herättää kysymyksiä. No jokainen voi itse tutustua niihin netissä ja pohtia kysymyksiä.

No tuli hieman avauduttua. Mutta minua harmittaa tuollainen toiminta missä ei edes anneta mahdollisuutta kertoa miten asia on. Hyvää journalismiin se kuuluu pääperiaatteena. Pääasia kuitenkin, että itse tiedän ja valtakunnallisesti ilmoitukseni on ymmärretty oikein. Minun on helppo katsoa huomiseen. Tuo minun selvitykseni löytyy täältä blogista menopuolineen jo toukokuulta. Nyt lisäsimme sen myös omaksi sivuksi valikkoon vielä eli sieltä voi helposti katsoa.

Mutta jäädään odottaan seuraavia tapahtumia ja sitä koska vasemmiston vaalirahoitus alkaa avautua. Minä huomenna keskityn välikysymykseen.

Kommentit