Tiistai, 17.06.2008

Blogi, tiistaina 17.06.2008

Tuore varapuheenjohtaja, eduskunnan vieruskaverini, Henna Virkkunen aloitti varapuheenjohtajapestinsä juuri sillä aktiivisuudella mitä oli lupa odottaa. Henna toimi Naisten Liiton puheenjohtajana jo sellaisena tyylillä mikä ansaitsi ihailua ja kiitosta ja ennen muuta se kiertäminen ja järjestötyö olivat sellaista mitä kaipaamme. Mutta nyt myös puolueemme kärjessä Henna on aktiivinen. Ensimmäisenä hän ihmetteli aamun medioissa sitä miten Jutta Urpilainen on lähtenyt liikkeelle. Olen täysin samaa mieltä Henna kanssa siitä, että olisin odottanut rakentavampaa ja uudistavampaa linjaa Urpilaiselta kuin tuon räksyttävän oppositiolinjan jatkamista. Urpilainenhan syyttää hallitusta köyhien unohtamisesta ja niin kuin Henna totesi ”sinivihreä hallitus on parantanut ylivoimaisesti eniten pienituloisten asemaa koko lamanjälkeisen Suomen hallituksista”. Kun pysymme tosiasioissa maailma näyttää erilaiselta. Odottaisin tätä nuorelta demarijohtajaltakin.

Henna listasi mediassa nuo keskeisimmät tekomme: kansaneläkkeitä on nostettu tasokorotuksilla ja kalleusluokan poistolla yhteensä 275 miljoonalla eurolla (75 prosentilla korotus 50 euroa) ja eläkeläisten verotusta on kevennetty noin 200 miljoonalla eurolla. Sitten tietysti nuo opintorahan korotus kaikilla opiskelijoilla 15 prosentilla syksyllä. Edellisen kerran opintoraha nousi muuten 15 vuotta sitten ja silloinkin hallituksessa oli kokoomus ja keskusta. SDP ei kertaakaan tätä korotusta tehnyt. Puheita tosin riitti.

Sitten Henna vielä nosti esille ensi vuoden alussa tulevan korotuksen kun pienimmät vanhempain- ja sairauspäivärahat nousevat peräti 160 eurolla kuukaudessa. Katainen totesi tämän korotuksen olevan kaikkien aikojen suurin yksittäinen korotus ja nimenomaan yhdelle kohderyhmälle joka sitä eniten tarvitsee.

Olen samaa mieltä Henna Virkkusen kanssa myös siitä, että SDP:n Jutta Urpilaisen esitys päivähoitomaksujen poistamisesta kaikkein hyvätuloisimmilta kummastuttaa.
Hennan ja meidän mielestä laadukkaan päivähoidon toteuttaminen maksaa paljon ja myös palveluiden käyttäjien on hyvä siitä pieni siivu maksaa, kukin maksukykynsä mukaan. ”Sinivihreän hallituksen päivähoidon maksu-uudistuksessa pienituloisten ja yksinhuoltajien päivähoitomaksuja laskettiin, kun taas hyvätuloiset maksavat jatkossa hieman enemmän”.

No erittäin hyvä alku Hennalle ja se ei yllättänyt. Tsemppiä jatkoon ja yhdessä menestymme.

Jäämme myös yhdessä odottamaan sitä koska Urpilainen lunastaa oman lupauksensa. Urpilainenhan lupasi valintansa jälkeen, että SDP:n oppositiopolitiikan tyyli muuttuu. Räksyttävä ja totuutta vääristelevä tyyli ei ainakaan vielä kasvojen mukana ole muuttunut.

Tänään eduskunnan aikainen aamu. Pitkä päivä edessä ja nyt kello 10 täysistuntoon.

….

Nyt kello 21.25 ja juuri kotiin Lopen kokoomuksen kokouksesta. Olemme koko puheenjohtajakauteni ajan tehneet niin, että hallituksen kokoukset ovat aina avoimia myös valtuutetuille ja kaikille kokoomuslaisille ja täytyy kyllä todeta – itsekin – että malli toimii. Yhteydenpito luistaa ja tieto kulkee puolin ja toisin. Tänään kävimme läpi mm. kesän tilaisuuksia ja tapahtumia. Olemme kokoomuksen kanssa mukana Lopen yhdessä kesän kohokohdassa eli Perunankukkapäivillä heti heinäkuun alussa ja myös monta muuta paikallista tapahtumaa mahtuu kalenteriimme. Lisäksi Lopen Toivotalkoot näkyvät heti alkusyksystä ja sitten ennen kuntavaaleja on vielä omat kampanjatilaisuutemme. Mutta sinne vielä matkaa. Kuntavaaleista kun tuli puhe niin tänään kävimme läpi myös ehdokastilanteemme. Koko kahdeksanvuotisen pj-kauteni aikana ei ehdokastilanne ole ollut näin hyvä ja näin helppoa. Tällä kertaa monet ovat itse ilmoittautuneet mukaan ja puolueellamme on Lopella selkeää nostetta. Myös muutamia aikalailla mielenkiintoisia yhteydenottoja yli rajojenkin on tullut ja katsotaan miten tässä hommat etenee. Kiva tehdä tätä työtä. Kokonaistavoitteemme ehdokaslistalla on enää kolmea vahvistusta vaille valmis, mutta katsotaan josko vielä syksystä teemme pienen täydennyksen listaamme. Eli jos vielä kiinnostuneita, kiinnostusta on – tai tiedätte – niin ei muuta kuin viestiä tulemaan. Mielelläni tapaan uusia henkilöitä ja myös uusia loppilaisia joilla halua olla mukana kehittämässä kotikuntaa. Toimintamme on avointa ja panoksen suuruuden saa itse päättää. Mutta viestejä tai puhelinsoittoja odottelen edelleen ja jatkossakin.

Päivällä eduskunnassa jatkui kevään loppurutistus. Nyt näyttää siltä, että oikeusministeri haluaa väkisin viedä läpi tämän sakonmuunto-asian ja ei auta se, että lähes koko meidän kokoomusryhmä ei surkeaa esitystä voi hyväksyä. Olisin itse toivonut harkintaa ja harkintakykyä vihreältä ministeriltä ja vähintäänkin hutaistun esityksen korjaamista. Tilanteesta tulee kauhea kun periaatteessa rikoksista ei enää joudu vastuuseen. Näin se vaan on vaikka mitä muuta väitettäisiin. Ja säästöt hukkuvat kun jatkossa ei enää poliisit kirjoitakaan sakkoja vaan vanhat sakkorangaistukset muuttuvatkin oikeuskäsittelyiksi. Kuka siitä sitten hyötyy. Ei kukaan. Veronmaksajat vain häviävät.

Jotain posiitivistakin päivään. Opetusministeri Sari Sarkomaa kertoi tänään, että toiveemme yliopistojen rahoituspohjan vahvistamisesta on mennyt läpi. Sarkomaan johdolla hallitus päätti tänää vahvistaa yliopistojen maksuvalmiutta 150 miljoonalla eurolla ja samalla saatiin siunaus sille, että valtio tekee pääomasijoituksia kaikkiin yliopistoihin. Tämän lisäsatsauksen myötä julkisoikeudellisiksi laitoksiksi siirtyvillä yliopistoilla on vuoden 2010 alusta käytettävissään yhteensä noin 380 miljoonaa euroa. Hallitushan jo aiemmin lupasi vahvistaa yliopistojen perusrahoitusta tällä kuluvalla kehyskaudella yhteensä 130 miljoonalla eurolla. Kiitokset tästä tai näistä merkittävistä panostuksista hallitukselle ja erityisesti Sarkomaalle. Tämä antaa hyvän pohjan uudistaa ja vahvistaa korkeakoulujamme jatkossakin.

Nyt näyttää siltä, että saamme huomenna kaikki äänetykset ja työt kasaan. Katsotaan.

Kommentit