Tiistai, 12.12.2006

Blogi, tiistaina 12.12.2006

Hyvinkään kaupunki suurentaa peruskoulun opetusryhmiään kertoo tämän aamun Aamuposti. Otsikko sai todellakin pysähtymään. Ollaan menossa vaarallisille vesille, kun trendin pitäisi ehdottomasti olla toisen suuntainen. Lehden mukaan supistuksia tehdään ensi syksystä alkaen, mutta lehti ei suornaisesti kerro kuinka monen oppilaan perusopetusryhmiä Hyvinkäälle tämän jälkeen syntyy, mutta neljän opetusryhmän suuruinen leikkaus on koulutusjohtaja Jouko Vakkamaan mukaan edessä.

Minusta ollaan siis todella vaarallisella tiellä. Henkilökohtaisesti luokanopettajana näen juuri ylisuuret opetusryhmät koululaitoksemme suurimmaksi ongelmaksi jo sinänsä ja ongelmien aiheuttajaksi ennen muuta. Eilen Riihimäen valtuustossa lehterillä kun istuskelimme niin ehdin hetken puhua myös Riihimäen koulutoimenjohtajan Esa Santakallion kanssa. Silloin ei puhetta ollut Hyvinkäästä, mutta muuten opetusryhmistä. Mielenkiinnosta kyselin Riihimäen tilannetta ja Santakallio kertoi, että heilläkin on muutamia noin ja jopa yli 30 oppilaan alakoululuokkia. Voin todeta opettajana ykskantaan – liian suuria.

Hetkellisesti Hyvinkää oi helpottaa taloustilannettaa suurentamalla luokkakokojaan, mutta pahaa pelkään, että ensi syksyn Hyvinkään säästö on tulevien vuosien meno. Tarkoitan tällä realistisesti mm. erilaisten tukitoimien kustannusten nousua – tukiopetus, erityisopetus, avustajat. Toki toivon, että niin ei käy, mutta pahaa pelkään. Valitettavasti.

Riihimäen valtuustostakin kun tuli puhe niin eilen Riihimäen kaupunginvaltuuston kokous venyi eilen arvailujeni mukaan monituntiseksi ja meni vähän hallituksen tapaan äänestysrumbaksi. Yhdeksän äänestystä ja menot kasvoivat kaikkiaan reilulla 170 000 eurolla ja tulot vähenivät 20 000. Lainamäärä siis kasvoi valtuustokäsittelyssä edelleen lähes 200 000 eurolla ja nousee ensi vuonna kokonaisuudessaan peräti 56 miljoonaan ja parin vuoden sisällä, vuoden 2009 loppuun, mennessä 80 miljoonaan euroon.

Velkaantuminen vilahteli illan aikana aika monessakin puheenvuorossa jo sinäaikanakin mitä itse olin kokousta seuraamassa. Velkaantumista perusteltiin kasvulla ja kehityksellä. Tuo noin 1,5 prosentin väestönkasvu vaatiin kunnallistekniikkaa, kouluja, päiväkotejan yms. Se on varmasti fakta. Ensi vuonna Riihimäki investoi kaiken kaikkiaan 26 miljoonalla ja lisäyksien jälkeen talousarvio on noin 0,3 miljoonaa ylijäämäinen.

Meillä valtuuston budjettikokous siis edessä ensi maanantaina. Saa nähdä miten meillä budjettikuri tulee pitämään. Menojen kasvuun meillä ei ole suhteessa edes Riihimäen valtuuston tekemien lisäysten varaa.

….

Tänään ohjelmassani muutamien moottoriurheilun lehtijuttujen teko loppuvuoden numeroihin ja ensi vuodelle. Samalla pitäisi vielä valmistella kahta viimeistä enduron MM-sarjan tv-ohjelmaa tälle vuodelle. Päiväksi siis mukavasti töitä. Illalla seurakuntavaalien luottamushenkilöpaikkojen jakokokous ja seurakuntavaltuuston budjettikokous.

Nyt kuitenkin töihin, että saan tuon kaiken ajoissa tehtyä.

….

Kello 19.52 ja nyt alkaa flunssa kiusata. Mistä se nyt tähän väliin keksii tulla. Lauantaina olisi esteratsastuskilpailut ja huomenna pitäisi viimeistellä hyppyä. Saa nähdä miten miehen käy.

Päivällä sain kuitenkin työt hyvin tehtyä. Lounaalla tapasin yhden hyvistä ystävistäni ja olikin kiva istua hetki hyvän ruuan ääressä keskellä kiireistä päivää. Keskustelu poukkoili eduskuntavaaleista aina koteihin ja seutukunnan asioihin ja jouluunkin asti. Oli mukava löytää hetki aikaa.

Sitten taas jo nopeasti eteenpäin. Hämeenlinnassa yritykseni asioita oli hoidettavana nippu mm. ensi vuoden ensimmäisiä lehtiartikkeleita ja haastatteluja. Flunssa kiusasi, mutta Finrexinin avulla sinnittelin vielä illalla seurakuntavaalien luottamuspaikkajakokokoukseen. Saimme paikat jaettua hyvässä yhteishengessä ja tärkeisiin tehtäviin löytyi motivoituneita ja osaavia henkilöitä. Vaalien kaikkien puolueiden ääniharava Eeva Pyhälammi noussee valtuuston varapuheenjohtajaksi ja kaikki valtuutettumme tulevat olemaan mukana neljän vuoden aikana myös neuvostotyöskentelyssä. Samalla myös kävimme läpi hieman toimikuntia ja toivommekin, että esittämämme henkilöt pääsevät mukaan toimimaan ja tekemään. Eikös se ole meidän kaikkien eduksi.

Palaverin jälkeen vielä hetken puhuimme kunnan asioista silmällä pitäen ensi maanantain valtuuston budjettikokousta. Nyt kuitenkin jo jälleen kotona. Peiton alle. Huomenna oltava jälleen kunnossa. Yksi kunta-alan tutkimushaastattelu ja yksi maanhankintaneuvottelu iltapäivällä pakollisella listalla ja toivottavasti ratsastustakin illalla. Lupaan tervehtyä pian.

Kommentit