Tiistai, 05.10.2010

Blogi, tiistaina 05.10.2010

Pitäisikö sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuus ulottaa kuntatasolle?

Syksyn yksi kuumimmista keskustelun aiheista on keskustan ympäristöministeri Paula Lehtomäen sidonnaisuustiedot. Lehtomäki päivitti eduskunnalle lakisääteisiä sidonnaisuustietojaan syksyllä ja samalla paljastui, että ministerin lähipiirillä on merkittävät omistukset Talvivaaran kaivosyhtiössä. Vaikka aloitteellinen olikin ministeri Lehtomäki itse niin lopulta media sai jälleen kerran onkia lopulliset tiedot esille. Lehdet penkoivat esille yli 400 000 euron omistukset, joiden takana ovat Lehtomäen aviomies, lapset ja muutamat lähisukulaiset.

Tonkiminen paljastakin, että nyt vasta ylimalkaisesti kerrotut satojen tuhansien eurojen sijoitukset oli tehty jo alkuvuodesta 2010. Tämän jälkeen oli ehtinyt tapahtua paljon ja nostattikin syystä kiivaan keskustelun ministerin jääviydestä. Kohun jälkeen poliisikin kiinnostui Lehtomäen perheen omistuksista ja otti yhteyttä Finanssivalvontaan mm. selvittääkseen osakkeiden hankinta-ajat yms.

Miksi näin. Siksi, että on syytä selvittää oliko keskeisellä ministerillä sisäpiiritietoa yhtiön toimista tehtävänsä kautta. Keväällä nimittäin Talvivaaran osakkekurssi nousi merkittävästi.

Case Lehtomäki on hyvä osoitus siitä miten tärkeää on, että ministerit kertovat sidonnaisuutensa hyvin yksityiskohtaisesti. Lakisääteinen sidonnaisuusilmoitus antaa meille kaikille mahdollisuuden pohtia ministereiden toimien tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta, mutta myös pahimmillaan lainmukaisuutta.

Nyt vastaus otsikkoon: Pitäisi.

Avoimuus on yksi keskeisimmistä demokratian periaatteista ja siksi minusta sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuus pitää ulottaa myös kuntatasolle. Ilmoitusvelvollisuus tulisi kirjata nyt työnalla olevaan kuntalain uudistukseen ja samalla avata sama arviointi mahdollisuus myös meidän kuntapäättäjien päätöksiin ja tekosiin.

Itse olen omat sidonnaisuuteni ilmoittanut omilla kotisivuillani. Rakensin itse pohjan jossa yhdistin mukaan kansanedustajan sidonnaisuusilmoituksen ja ministerien sidonnaisuusilmoitusten kohdat.

Samoilta kotisivuiltani löytyy myös yksilöity vaalirahailmoitukseni niin vuoden 2007 eduskuntavaaleista kuin 2008 kunnallisvaaleistakin. Ja ne yhdessä yhteen A4:seen mahtuneen sidonnaisuusilmoitukseni kanssa kertovat paljon ja antavat mahdollisuuden arvioida minun toimintaa myös kuntapäättäjänä.

Helpolla keskitymme kunnissa seuraamaan vain kunnan- tai kaupunginhallitusten sekä valtuuston jäsenten tekoja. Mutta oleellista onkin huomata, että lähes kaikki asiat käyvät läpi valmistelukierroksen lautakunnissa ja siksi ei riitäkään, että vain valtuutetut kertoisivat kytköksensä. Juuri tuo valmisteluvalta onkin usein varsin ratkaisevaa. Siksi tulevaisuudessa ilmoitusvelvollisuus tulee minusta ulottaa kaikki kuntapäättäjiinkin.

Sidonnaisuuksien julkistaminen on jo nytkin mahdollista. Ilman pakkoakin. Kukaan ei sitä estä. Siksi haastankin kaikki hämäläiset kuntapäättäjät, valtuutetut, mutta myös lautakuntien jäsenet mukaan avoimuuteen. Pohjan voi napata vaikka minun kotisivuiltani osoitteesta www.timoheinonen.fi.

Vain täysi avoimuus voi palauttaa luottamuksen suomalaiseen demokratiaan. Mädäntyneistä maan tavoista on nyt päästävä eroon kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Kuka ehtii ensimmäisenä?

….

Uusi eduskuntaviikko näin käyntiin. Aikainen herätys upeaan syysaamuun ja sitten Helsinkiin. Liikenne tänään mukavan joutuisa. Kummasti vaan aamuittain tuo kolmostien ruuhkaisuuskin vaihtelee ja usein pahimman ruuhkan kellonaikakin. Siksi siis usein aikaa onkin varattava reiluummin. Varmuuden vuoksi siis.

Nyt jo takana täällä talolla ympäristövaliokunta kuin myös sivistyskin. Kahdelta sitten täysistuntoon ja illalla junamatka Kouvolaan.

….

Kello 17.27 ja junassa matkalla Kouvolaan. Aurinko vilkkuu upeasti puiden siimeksestä kun juna kiitää kohti Kouvolaa. Eduskuntapäivä näin osaltani takana. Kiitokset teille kymmenistä palautteista liittyen tuohon kuntapäättäjiä koskevaan sidonnaisuuskeskusteluun. Aihe on varmasti ajankohtainen ja olen varma, että se tulee näkymään ja kuulumaan vielä pitkään. Muutamat ovat jo kopioineetkin minulta tuon pohjan avanneet peliä omissa kunnissaan ja annetaan siis viestin mennä eteenpäin. Nyt vielä hetki lehtiä ja sitten Kouvolassa.

….

Kello 23.42 ja juuri juna toi Kouvolasta takaisin kämpille. Mielenkiintoinen ja mukava ilta puutarha-alan kauppiaiden kanssa Kouvolassa ja matkat tehokkaasti puheita ja kolumneja kirjoitellen. Nyt kuitenkin nukkumaan.

 

 

 

 

Kommentit