Tiistai, 05.08.2008

Blogi, tiistaina 05.08.2008

OAJ on tarttunut minusta aivan oikeaan asiaan. Ja aivan oikealla tiukalla otteella. Meill√§ on edelleen paljon ty√∂t√§ teht√§v√§n√§ palkkojen kuntoonlaittamiseksi ja olen Erkki Kangasniemen kanssa t√§ysin samaa mielt√§, ett√§ syksyn 2009 palkkaneuvotteluissa tulee erityisesti huomioida edelleen kunta-alan korkeasti koulutetut, mutta huonosti palkatut ty√∂ntekij√§t eli mm. lastentarhanopettajien ja opettajien palkat. Olen my√∂s Kangasniemen kanssa t√§ysin samaa mielt√§, ett√§ on reilua jo nyt kertoa, ett√§ ”OAJ:lla on valmius tarvittaviin toimenpiteisiin ja ett√§ ensi vuoden syksyn neuvotteluiden valmistelu on jo alkanut”.

Oli myös hyvä, että opetusministeri Sari Sarkomaa ampui alas uutisankan joka väitti, että ministeriössä suunnitellaan ja valmistellaan uudistusta, jossa erityisopetuksen oppilaat siirrettäisiin yleisopetuksen luokkiin. Sarkomaa totesi, että kyse on väärinkäsityksesä. Olen aivan samaa mieltä. Tarvitsemme jatkossakin ehdottomasti korkeatasoista erityisopetusta omissa erityisluokissa, mutta minusta myös on tilaa tukitoimille yleisopetuksen luokissa jos kunnilla niihin on riittävästi rahaa. Ilman resursseja ei tällaisiin toimenpiteisiin pidä ryhtyä edes yksittäistapauksissa ja siksi hieman skeptisesti olen suhtaunut myös oman kotikuntani työryhmän esitykseen jossa erityisopetusta siirrettäisiin taajamakouluihin ja erityisoppilaita tätä kautta yleisopetuksen luokkiin yhä enemmän. Se on äärimmäisen iso hanke ja talouspuolta ei meilläkään kukaan ole siinä selvittänyt. Se tarkoittaa selkeää lisäresurssointia erityisopetukseen ja ilman avustajia ja riittävää opettajamäärää ei siihenkään pidä ryhtyä. Olen itse näitä selvitytksiä nyt vaatinutkin.

Hyvää on se, että nyt vihdoin kuitenkin erityisopetuksen kehittäminen on nostetty yhdeksi hallituksemme painopisteistä ja erityisopetuksen parissa tehdään töitä joka tasolla. Oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisyyn on ohjattu jo lisää panostuksia valtakunnantasolla. Tänä vuonna asiaan on myönnetty yhteensä 7,4 miljoonaa euroa 233 kunnalle avustuksina. Meidän tulee juuri näin panostaa selkeästi lisää siihen, että lapset ja nuoret saavat tukea mahdollisimman varhain ja toisaalta opettajat saavat luokissa aikaa opettaa Рtehdä sitä työtä mihin heidät on koulutettu. Se tarkoittaa lisäöresursseja luokkakokojen pienentämiseksi, mutta myös tukiopetukseen. Ensi vuoden budjetissa onkin muuten ensimmäistä kertaa maamme historiassa 16 miljoonaa suunnattu juuri ryhmäkokojen pienentämiseen. Uskonkin, että juuri ryhmäkokoja pienentämällä meillä on mahdollisuus katkaista vuosia jatkunut erityisopetuksen tarpeen kasvu. Näin kävi mm. meillä Lopella kun kokoomuksen ajamana saimme läpi luokkakokojen maksimikoot.

Kun tänään on tukea annettu myös opettajille ja heidän todellakin ansaitsemilleen palkkatoiveille niin täytyy vielä tukea antaa Jyri Häkämiehelle ja Paula Risikollekn. He olisivat valmiita palauttamaan varusmiesten todella kaipaaman kotiuttamisrahan. Häkämies lupasikin nyt uutisissa, että hän ottaa asian esille heti ensi tammikuussa hallituksen välitarkastelussa. Myönteistä on sekin, että Häkämies näkee sen, että summan tullee olla selkeästi 90-luvun summia korkeampi. Häkämies puhuu 100 eurosta. Ehkä sekin hieman liian alhainen. Varusmiesten kotiuttamisrahahan poistettiin lama-ajan säästötoimena 90-luvun alkupuolella ja sen jälkeen ei yksikään hallitus ennen tätä ole nähnyt sen palauttamista tarpeelliseksi? Onneksi edes nyt asiasta puhutaan ja uskon, että myös tehdään. Kotiuttamisraha oli loppuaikanaan 300 markkaa. Tuki tällekin Häkämiehen ja Risikon avaukselle.

Tänään töihin Eduskuntaan. Helsinki odottaa. Haloo Helsinki.

….

Aikalailla hiljaista oli talolla tänäänkin. Tosin hieman jo kollegoitakin näkyi ja pieniä merkkejä siitä, että talo herää syksyyn. Myös istuntosali näytti jo valmiilta. Tai ainakin lähes. Talon henkilökunta testaili laitteita ja vaikka kaikki oli täysin uutta ja modernia niin kaikki näytti vanhalta ja tutulta. Juuri niin kuin tässä arvokkaassa talossa pitääkin. Ei johto. Ei muutakaan. Huomenna kuulemma 200 varusmiestä tuuraa meitä ja on salin kenraaliharjoitus. Varmaan mielenkiintoinen hetki sekin.

Tänään sain myös eteenpäin monta asiaa. Yksi kolumni ja puhe ja sitten nippu töitä loppuviikoksi. Perjantaina nimittäin illalla meidän Lopen kokoomuksen kesäkokous ja tänä vuonna asialista erityisen tuhti mm. kunnanjohtajan valinnan ja kunnallisvaalien ja kuntataloudenkin takia. Mielenkiintoinen tulevaisuusilta luvassa. Eduskunnassa kävi myös yksi ystäväni taloa kurkkaamassa ja juuri sellainen perinteinen Рedellisen kerran ala-asteiässä aikanaa. Mutta nyt jo kotona. Viikonlopuksi sovin vielä nuorisotapaamisen Hyvinkäälle ja itseasiassa tänään illallakin ajalen vielä Kytäjälle tapaamaan yhtä mahdollista ehdokastamme. Pidämme peukkuja.

Tänään illalla tapasin vankeinhoitoalan ammattilaisen ja lisää koko ajan opiskelevan nuoren naisen Hyvinkään Kytäjällä. Olemme tunteneet vuosia ja itseasiassa jo joskus aiemmin keskustelleet kriminaalipolitiikasta. Nyt hän lähtee mukaan kokoomuksen toimintaan. Osaamisemme saa uusia voimia jälleen. Huomenna täytyy olla yhteyksissä Hyvinkäälle ja toivottavasti ehdokaspaikka vielä löytyy. Nyt tosin puolueellamme sellainen noste, että monessa kunnassa ehdokastilanne jo niinkin hyvä, että kaikki halukkaat eivät enää mahdu listoille. Se toisaalta hieno tilanne, mutta toisaalta myös ikävää. No onneksi tekijöitä ja osaajia tarvitaan moneen muuhunkin työhön puolueessamme ja toiminnassamme.

Huomenna aamulla käynnistelemme kuntamme toimintaa kesälomien jälkeen. Aamusta ensin Hämeen Tiepiirin vuosittainen yhteistyö- ja tavoiteneuvottelu ja sitten uuden kunnanjohtajamme hakuprojektin käynnistäminen. Toimin kunnanhallituksen nimeänän ryhmän puheenjohtajana ja huomenna tarkoitus hieman linjata aikataulua ja muutakin. Sitten illalla Jokioisille puhumaan. Tukeva päivä.

Kommentit