TERVETULOPUH: Lopen kunnan Itsenäisen Suomen 90-vuotisjuhlavastaanotto 8.12.2007

Kynästä, sunnuntaina 09.12.2007

Kunnioitettavat sotiemme veteraanit ja lotat – hyvät puolisot. Hyvät kutsuvieraat – Arvon suomalaiset – hyvät loppilaiset.

Minulla on ilo Lopen kunnan puolesta toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi kuntamme järjestämään Itsenäisyyden 90-vuotisjuhlailtaan.

10 vuotta sitten edellisen kerran kokoonnuimme samaan paikkaan – samalla itsenäisyyden teemalla. Tämän jälkeen on ehtinyt paljon tapahtua. Mutta itsenäisyytemme ei ole muuttunut – uskallan todeta – olemme tänään itsenäisempiä – vapaampia kuin koskaan ennen.

Kirjoitin tämän vuoden Lopen Jouluun, että olen koko ikäni ihaillut sitä voimaa, joka on saanut suomalaiset liikkeelle. Tämä voima sai Venäjän sortoon kyllästyneet suomalaiset keräämään parissa viikossa 522 931 nimeä tsaarille lähetettyyn adressiin. Tämä voima sai suomalaiset talvi- ja jatkosodassa taistelemaan määrällisesti ylivoimaista vihollista vastaan. Tämä voima sai suomalaiset maksamaan raskaat sotakorvaukset, jälleenrakentamaan isänmaan ja tarjoamaan kodin niille suomalaisille, joilta vihollinen oli sen riistänyt. Tämä voima saa tänään maamme katsomaan tulevaisuuteen – rohkeasti.

Tällä voimalla on nimi. Se on isänmaanrakkaus.

Se on rakkautta tätä maata ja kaikkia sen asukkaita kohtaan. Se on rakkautta omaa perhettä, vanhempia ja lapsia kohtaan. Se on rakkautta niitä esivanhempia kohtaan, jotka omin käsin raivasivat pellot ja rakensivat talot. Mutta se on myös rakkautta tämän maan tulevia asukkaita kohtaan.

Vaikka historiamme raskaimmista vuosista on jo aikaa emme me suomalaiset ole unohtaneet maan itsenäisyyden vuoksi tehtyjä uhrauksia. Olemme niistä kiitollisia – kaikille, jotka Isänmaan rakkaus on saanut liikkeelle.

Tänään olemme kutsuneet Lopen kunnan järjestämään Suomen Itsenäisyyden 90-vuotistilaisuuteen lähes 500 henkeä. 250 kutsua lähti ja kutsua on noudattunut 350 henkeä. Kiitos teille.

Tällä kertaa Te sotiemme veteraanit olette juhlamme kunniavieraita. Kutsu lähti kaikkille loppilaisille veteraaneille. Tällä tavalla haluamme itsenäisen Suomen 90. juhlavuonna kiittää osaltamme Teitä – uhrauksesta jolle ei elämässä ole vertaista.

Haluamme samalla kiittää myös teitä arvon lottia ja muita sota-aikana toimineita ja sen ajan eläneitä ihmisiä – myös sen ajan lapsia. Me tämän päivän nuoretaikuiset ja nuoret emme voi ymmärtää uhraustanne, mutta meillä on käsitys ja se käsitys vetää hiljaiseksi. Nöyräksi.

Te kunnioitetut Tammenlehvä-sukupolven edustajat – te olette antaneet meille itsemääräämisoikeuden ja vapauden. Josta tulemme aina olemaan kiitollisia. Lupaan, että kerromme lasten lapsille lauluin, himmetä ei muistot koskaan saa!

****

Hyvät ystävät. Olemme tänään kutsuneet tähän tilaisuuteen myös kaikkien Lopella toimivien aktiivisten yhdistysten puheenjohtajat. Puheenjohtajat edustamaan yhdistyksiä – tekijöitä, osaajia ja voittajia – joista kuntamme on tunnettu ja usein myös tapahtumistaan ja vireydestään kadehdittu. Olemme kutsuneet paikalle kulttuurin ja urheilun menestyjiä ja tekijöitä.
Lopella itäneitä ja kasvaneita tai Lopelle myöhemmin juurtuneita. Teidän kauttamme kiitos välittyköön kaikille osaajille.

Olemme kutsuneet myös Lopen Yrittäjien koko hallituksen edustamaan ennen muuta loppilaisia yrityksiä ja yrittäjyyttä ja teidän lisäksenne viime vuosien keskeisiä uusia yrittäjiä, investoijia, rakentajia ja Lopen kehittäjiä. Ilman yrityksiä ja yrittäjiä – ei kuntamme kehittyisi näin.

Olemme kutsuneet paikalle myös tärkeitä toimijoita vuosien varrelta. Paikalle on kutsuttu entiset hallituksen ja valtuustomme puheenjohtajat yhdessä pitkäaikaisen ja arvostetun emeritus kunnanjohtajamme Olavi Sampon johdolla. Rakentamisen vuosista, ylä- ja alamäistä on kuntamme aina selvinnyt -myös laman vaikeista vuosista. Siitä kiitos kuuluu teille ja
teidän kautta kaikille menneiden vuosien luottamushenkilöillemme ja
henkilökunnalle.

Paikalla on myös tämän päivän kuntamme työntekijöitä – toivon, että johtoryhmämme kautta kiitos välittyy kaikille tekijöille ja osaajille. Mielellämme olisimme nähneet tässä tilaisuudessa koko osaavan henkilöstömme. Se ansaitsee kiitosta kouluissa, päiväkodeissa, hoivakodeissa ja rakentamisessa ja kunnossapidossa ja toimistoissa ja keittiöissä. Meillä on osaava ja hyvä henkilöstö – jolle haluan teidän kautta välittää kiitoksen.

Paikalla on myös kuntamme nykyistä luottamushenkilöjohtoa ja luottamushenkilöitä. Haluan tässä kiittää teitä kaikkia suuresta panoksesta kotikuntamme kehittämiseksi. Elämme haasteellisia aikoja ja työtä riittää tulevaisuudessakin. Haluan myös samalla kiittää Teidän
kaikkien puolisoita ja kumppaneita – siitä kärsivällisyydestä ja tuesta jota olette osoittaneet kuntamme eteen lukuisia tunteja ja päiviä istuneita ja tehneitä perheenjäseniänne kohtaan. Ilman teidän tukea ei se työ olisi mahdollista eikä tuloksekasta eikä antoisaakaan. Kiitos kuuluu
siis teille.

90. itsenäisyyden vuotta on Lopen historiassa lyhyt aika. Historiamme ulottuu satojen vuosien päähän Loppi-nimellä ja tuhansien vuosien päähän ihmisten kautta. Näitä kauniita harjuja – satoja järviä on osattu arvostaa vuosituhansia. Haluan näillä sanoilla myös kiittää menneitä sukupolviamme.

Tämän illan teema on Itsenäinen Suomi 90 –vuotta. Illan on tarkoitus olla mukava rento yhdessä olemisen ilta – keskustelun ja ilon ja naurunkin juhla. Illan ohjelmamme olemme rakentaneet niin, että ohjelmallisessa osuudessa vastaa omat osaajamme. Illan aloitti arvostettu ja menestynyt Timotei-kuoromme ja johtajansa directus cantus Pekka Perkon johdolla ja illan aikana Timotein lisäksi meille esiintyy menestyksekkäät Lopen Harmonikat johtajansa Erkki Frimanin ja Tapio Rannanmaan johdolla. Ja kuulemme myös nuorten loppilaisten musiikkiopistolaisten osaamista. Iltaamme ei sisälly muita puheita – ei juontoja. Vaan vain yhdessä oloa. Illan tarjoilusta vastaa maankuuluisat Majan Herrat – voin luvata ja me tiedämme – että tarjoilut ovat maittavia. Niitä ruokia on ilo tarjota ja ilo syödä – tänäänkin.

Hyvät ystävät – arvoisa Tammenlehvä –sukupolvi. Näillä sanoilla toivotan teidät tervetulleiksi Lopen kunnan Itsenäisyyden 90. juhlavuoden vastaanotolle. Kehotan teitä kohottaa maljan Itsenäiselle Suomelle!

Kommentit