Tervetuloa kauempaakin sunnuntaina Lopelle – 49. Poronpolku kutsuu ruskaisiin Lopen erämaametsiin

Blogi, perjantaina 25.09.2015

Ajattelin tässä tänään avata blogini pienellä kotikuntani mainoksella. Tulevana sunnuntaina 27.9. nimittäin tällä samoillaan jälleen perinteinen Poronpolku. Ensimmäinen Poronpolku taivallettiin 29.10.1967 ja silloin osallistujia oli noin 300. Nyt sunnuntaina jos sää tällaisena pysyy on poluillemme lupa odottaa yli 2500 retkeilijää. Tehdäänkö uusi kävijäennätys jälleen niin sen ratkaisee pyhäaamun sää.

001

Poronpolun tunnelmia Poronpolku ry:n kuva-arkistosta.

IMG_5464 IMG_5685”Poronpolku polveilee järvien ja lampien välissä pitkin metsäisiä harjuja, poikkeaa välillä suolle ja kiipeää joskus kalliollekkin. Soilla kengät eivät kastu, sillä siellä kuljetaan pitkospuita pitkin ja jyrkimmissä rinteissä portaat helpottaa kulkua. Pidemmillä reiteillä erikoisuutena on Marskin salmen ylitys kapulalossilla tai soutuveneellä. Reittejä on 5, 13, 18, 24 tai 30 km mittaisia. Matkan varrella voi tutustua Suomen Marsalkka Mannerheimin metsästysmajaan, kenttävartioasema Sisuun sekä Pirunlinnan kalliomuodostelmiin. Tapahtumakeskus sijaitsee Riihisalossa osoitteessa Rautakoskentie 421.”

Lähtö tapahtuu Kaartjärven rannalta Riihisalosta klo 9-12. Matkan varrella on huoltopisteitä, joista voi ostaa syötävää ja juotavaa. Neljän pisimmän reitin kulkijat ylittävät siis Marskin salmen joko kapulalossilla tai soutuveneellä. Upeimmat maastot ovatkin näillä pisimmillä 24 ja 30 km:n reiteillä. Matkan varrella on huoltopisteitä, joista voi ostaa syötävää ja juotavaa. Elämyksiä lapsiperheille! Pirunlinnassa sijaitsee maahisten, menninkäisten ja peikkojen valtakunta. Kaikki reitit kulkevat Pirunlinnan kautta.

Tuo lyhin viiden kilometrin reitti on myös sellainen, että sen taittaminen onnistuu myös lastenrattaiden kanssa. Mutta siitä huolimatta reitti on metsäpolkuja ja erittäin kauniita maisemia. Matkaan siis voi lähteä koko perheen voimalla.

Niin ja tuo nimi tietysti voi jotakuta ihmetyttää kun ollaan kuitenkin vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja saman matkan päässä Tampereelta, Lahdesta ja Turustakin. Keskellä siis kauneinta Etelä-Suomea.

Siis… ”Vuoden 1965 tammikuussa tuotiin Sallasta yhdeksän poron tokka Lopen Salonkylän Saarijärven rantaan Marjatta ja Jaakko Estolan Pirttiniemen metsäalueelle. Osuusliike Hankkija teki tutkimusta porojen keinoruokinnasta. Tarha sijaitsi paikalla, jonka kautta ulkoilureitistö kulki ja polun kiertäjillä oli siis mahdollisuus tutustua porotarhan elämään. Näin Poronpolku sai nimensä. Ruokintakokeilu päättyi ja porot lähtivät pois Lopelta vuonna 1974, mutta polku jäi. Vuoden 1975 Poronpolun yhteydessä suoritettiin mielipidetiedustelu osallistujien kesken mahdollisesta nimen muutoksesta. Tiedusteluun vastanneista 90% oli vanhan nimen säilyttämisen kannalla. Näin Poronpolun nimi säilyi entisellään”.

Ja nyt tulevana sunnuntaina samoillaan Poronpoluilla jo 49. kerran. Toivotan sinutkin tervetulleeksi luonnonkauniiseen kotikuntaani. Yli 350 järveä ja lampea ja Etelä-Suomen laajimmat erämaa-alueet odottavat. Ruskakin alkaa olla parhaimmillaan.

Tänään eduskunnassa lyhyt päivä. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajien kanssa kävimme läpi hieman ensi vuoden budjetin eduskuntakäsittelyä ja sen jälkeen normaali VaV:n kokous. Iltapäivällä vain lyhyt täysistunto ja näin eduskuntaviikko päätökseen. Niin ja olihan minulla vielä aamusta myös Veikkauksen kokous missä katsoimme askelmerkkejä uuden peliyhtiön perustamiseksi. Nyt siis Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistävät voimansa yhdeksi uudeksi pelitoimijaksi ja tätä työtä nyt käynnistellään.

Mutta huomennakin jo tervetuloa Lopelle. Lopen Keskustan Maalaismarkkinat on päättämässä torin markkinavuotta. Itse suuntaan ainakin Pelastakaa Lapset ry:n Lettuteltalle ja varmaan muutenkin aikaan torilla tulee vietettyä. Hihasta saa siis tulla nyppäsemään ja kahvitkin mielelläni tarjoan kun vaan pyydätte. Paikalla olen ainakin kello 11-12 ja varmaan pidempäänkin.

 

 

Kommentit