Kiinan esitteli, ensimmäisen sodan syttymisen vuosipäivänä, 24.2.2022 laatimansa kahdentoista kohdan rauhansuunnitelman Ukrainaan. Tuolloisen suunnitelman perustavaa laatua oleva ongelma oli se, että siinä ei Venäjää edellytetty vetäytymään Ukrainalta valtaamiltaan alueilta Krimiltä eikä myöskään Itä-Ukrainasta. Esitys siis aiheellisesti tyrmättiin lähes kaikkialla muualla paitsi Venäjällä.
Ai, niin hyvä huomenta tähän väliin. Kello 7.05 ja uusi aurinkoinen aamu. Eilen vedimme Sinuhe Wallinheimon kanssa eduskunnassa pitkää iltaa ja keskustelua riittikin talouden ja velkaantumisen ympärillä iltamyöhään. Mutta nyt siis jo uusi aamu ja osittain uudet kujeet, mutta pääasiassa tuttuja aiheita pöydällä jälleen.
Mutta palataan Ukrainan tapahtumiin ja mahdollisiin teihin rauhassa. Kiina siis esitti kahdentoista kohdan rauhansuunnitelmassaan ensitilassa sodan sääntöjen noudattamista, ydinaseiden käytöstä pidättäytymistä ja tulitaukoa. Tämän jälkeen seuraavaksi mm. pakotteista luopumista ja varsinaisten rauhanneuvotteluiden aloittamista. Sinänsä nämä tavoitteet varmasti kaikki olisivat voineet hyväksyäkin, mutta tuo valloitettujen alueiden hallinta oli varmasti se ongelmaisin kohta ja myös se, että esityksessä toki nostettiin esille kaikkien maiden suvereniteetin on kunnioittaminen, mutta Ukrainan kohdalla tämä näytti jääneen tyhjäksi kirjaukseksi? Ukrainan kohdalla maan suvereniteetin kunnioittaminen ei siis olisi kuitenkaan ulottunut sen tunnustettuihin alueisiin. Venäjä olisi saanut jonkinlaista ”hyväksyntää” valtaamiinsa ja yksipuolisesti itseensä liittämiin tosiasiallisesti Ukrainalle kuuluviin alueisiin.
Kiinan esityksessä olisi jollain tavalla myös rajoitettu itsenäisten valtioiden suvereenia päätösvaltaa. Esityksessä puhuttiin jonkinlaisesta ”kylmän sodan mentaliteetistä”, millä todennäköisesti haluttiin viitata mm. Naton laajentumiseen. Rauhanesityksessään Kiina totesi, että ”yhden maan turvallisuutta ei saa edistää toisen maan turvallisuuden kustannuksella” eikä ”Alueen turvallisuutta pidä saavuttaa vahvistamalla tai laajentamalla sotilaallisia yhteenliittymiä.” Käytännössä tämä olisi estänyt Ukrainalta tulevaisuudessakin oman oikeuden tehdä päätöksiä esimerkiksi puolustusliittoon liittymisestä ja ehkä joka EU-jäsenyydestä.
Muut esityksen kohdat olivat mm. siviileihin kohdistuvien hyökkäysten lopettaminen, sotavankien suojelu ja myös ydinvoimaloiden turvallisuuden varmistaminen sekä Ukrainan viljan viennin helpottaminen.
Useammasta ihan validista kohdasta huolimatta Kiinan rauhanesitys oli täysin Venäjä-lähtöinen ja sivuutti täysin hyökkäyssodan kohteeksi joutuneen maan oikeutuksen. Ja tärkeimpänä Kiinan rauhanehdotuksesta puuttui olennaisin asia:
Venäjän joukkojen täydellinen vetäminen Ukrainasta.
Kiina siis perään kuulutti välitöntä tulitaukoa, mutta samaan hengenvetoon vaati länsimaita painostamaan Ukrainaa luovuttamaan Venäjälle sen laittomasti itseensä liittämät alueet. Tällainen jonkinlainen konfliktin jäädyttäminen ei olisi ollut kansainvälisen yhteisön intressien mukaista, mutta ei myöskään Ukrainan hyväksyttävissä.
Ukraina on nyt myös esitellyt oman kymmenkohtaisen rauhansuunnitelmansa. Sen sininenlanka on vaatimus Venäjän joukkojen vetäytymisestä kaikilta Ukrainan alueilta. Ukraina viesti on ollut selvä: Ukrainan hallintaan tulee palauttaa sille kuuluvat alueet ns. vuoden 1991 rajojen mukaisesti, mukaan lukien Krimin niemimaan palauttaminen.
Rauhansuunnitelmat ovat siis aivan erimaailmoista. Venäjä on osaltaan tyrmännyt Ukrainan rauhansuunnitelman käyttämisen minkään neuvotteluiden pohjana.
Taustalla varmasti joka tapauksessa käydään keskusteluja. Eri tasoilla ja eri tahojen kanssa. Oleellista näissä minusta pitää koko ajan olla se, että mitään ei muut maat sovi ohi tai yli Ukrainan. Rauha voi syntyä vain sellaiselle pohjalle minkä Ukraina voi hyväksyä ja hyväksyy.
Venäjä etsii nyt epätoivoisesti itselleen kumppaneita ja julkisuudessa on kerrottu, että Venäjän diktaattori Vladimir Putin matkustaisi jälleen tällä viikolla Kiinaan tapaamaan Kiinaan presidentti Xi Jinpingiä. Ulkomaille ei Putinilla enää muuten juurikaan olekaan asiaa.
Julkisuudessa on kerrottu, että Kiinalla olisi nyt joku toinen rauhansuunnitelma? Sen yksityiskohtia ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta tällä viikolla Putin kertoi kannattavansa Kiinan tekemää suunnitelmaa. Kiinan presidentti Xi Jinpingin tekemä esitys Putinin mukaan ottaa huomioon myös ”konfliktin taustalla olevat tekijät”. Tämä vaade lienee jälleen sellainen mitä ei itsenäinen valtio voi hyväksyä?
Lopputulema voisi jälleen kerran kuitenkin todeta, että sota Ukrainassa voisi päättyä jo tänään, jos Venäjä lopettaisi hyökkäykset Ukrainaan ja vetäisi joukkonsa pois. Ukraina taasen taistelee vapaudestaan ja olemassaolostaan.
Onko ratkaisua löydettävissä nopeasti? Toivon niin, mutta en kuitenkaan pidättäisi sen edessä hengitystä. Sota saattaa jatkua vielä pitkään. Onneksi Yhdysvaltain aseapua on saatu nyt jo perille Ukrainaan ja lisää on matkalla. Tämän viikon tiistaina Kiovassa koettiin tunnelmallinen hetki, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken nousi yllättäen paikallisen Barman Dictat baarin esiintymislavalle 19.99 bändin kanssa. Baarissa soi ulkoministerin kitarariffein legendaarinen Neil Youngin vuoden 1989 biisin Rockin’ in the Free World.
Blinken lausui bänsilavalla vahvan lupauksen, joka toivottavasti jää historiaan:
”Yhdysvallat on kanssanne, kuten valtavan moni maailmassa on teidän kanssanne. Kaikki taistelevat, ei vain vapaan Ukrainan, vaan vapaan maailman puolesta.”
…
Eilistä päivää synkensi Slovakian pääministeri Robert Ficon ampumistapaus. Tapaus näyttää selvältä poliittiselta murhayritykseltä ja nyt Fico taistelee hengestään. Myöhään eilen illalla kerrottiin Ficon päässeen pitkästä leikkauksesta ja paikallisen Aktuality -lehti kertoi pääministerin tilan olevan nyt vakaa. Ficoa ammuttiin viidesti ja ainakin yksi laukauksista rikkoi pahasti pääministerin vatsanaluetta. Kriittisessä tilassa sairaalaan kuljettu Fico olisi tämän hetken tietojen mukaan selviämässä. Toki tällaiset tapahtumat ovat aina yllätyksellisiä. Toivotaan parasta.
Hyvä, että ampuja saatiin kiinni ja saadaan näin myös vastuuseen raukkamaisesta teostaan. Hyökkäys oli samalla hyökkäys demokratiaa vastaan.
Tällainen tapahtuma luonnollisesti järkyttää, mutta myös herättää huolta meilläkin. Toivottavasti meilläkään ei tilannetta ja tilanteita yhtään liikaa provosoitaisi eikä toisaalta provosoitaisi. Vaikeistakin asioista pitää voida puhua ja keskustella asiallisesti. Tällä hetkellä itse olen todella huolissani maamme keskustelujen tyylistä ja kasvavasta vihapuheesta. Toivotaan, ettei mitään satu.
…
Kello 22.11 ja avasin päivään toisen sivun blogiini. Siellä tunnelmia MLL Up -hyväntekeväisyystapahtumasta ja siitä mitä siellä oikein tein 🙂