Tappajaetanat hyökkäävät.

Blogi, tiistaina 08.07.2014

Tänään ratsutallilla käytiin läpi vielä eilisiä Riihimäen Kesäraveja. Puheeksi tuli myös etanoiden esiinmarssi. Riihimäen Raviradan varikkoalueella illalla etanoita oli niin paljon, että jalalle sai etsiä paikkaa ettei päälle astuisi. Ehkä olisi ollut hyväkin astua.

Lehdissä on kerrottu paljon Riihimäen taistelusta Espan Siruetanaa vastaan. Lämpenevä ilmasto on tuonut mukanaa tällaisia uusia kiusankappaleita ja siruetana niistä leviää hurjaa vauhtia. Itseasiassa yksi etana kuulemma voi munia elämänsä aikana yli 400 munaa ja niistä kuorituu neljän viikon päästä jo uusia etanoita. Tahti on siis hurjaa. Meillä Suomessa laji on luokiteltu erityisen haitalliseksi.

Jäimme pohtimaan sitä, että leviääköhän etanat hevosten ja hevosautojen matkassa kuinka tehokkaasti? Nimittäin ”Espanjansiruetana on kaksisukuinen eli se pystyy hedelmöittämään itse itsensä. Tämän vuoksi kanta voi lähteä uudessa paikassa kasvuun jo yhdestä munasta.” Voisiko se matkata hevosauton renkaassa hyvänkin matkaa?

Itse asiassa tällaiset meidän ihmisten tänne tuomat eliöt, ns. tulokaslajit, ovat yksi luonnon monimuotoisuuden suurimpia uhkia. Jättipalsami, kurtturuusu ja jättiputki ehkä tutuimpia kasvien puolella, mutta uusia vitsauksia tulee koko ajan lisää. Itse olen pohtinut sitäkin, että kuinka tarkkaan erilaisten puutarhan koristeheinien ja muiden leviämistä tutkitaan ennen uusien tuotteiden tuontia puutarhakauppoihin? Voiko siellä itää jo seuraava jättiputki tai tappajaetana?

Itselleni tämä aihe on tullut tutuksi eduskunnan ympäristövaliokunnassa. Vuonna 2012 maatalousministeri Jari Koskisen johdolla aiheeseen puututtiin ensimmäistä kertaa tosissaan. Koskisen johdolla esiteltiin Vieraslajistrategia eli oma ohjelma haitallisten vieraslajien torjuntaan. Työtä nimittäin tulee riittämään. Tästä linkki tuohon vieraslajistrategiaan. Ja lisää myös aiheesta lisää: Vieraslajit.

En tiedä onko huoleni tappajaetanoiden hevosautomatkailusta aiheellinen. Toivottavasti on aiheeton. Mutta tällaista jäin pohtimaan.

….

Kello 23.05 

Lomapäivä takana. Ratsastusviikon mukaisesti aamusta hevostelua. Kohti siis viikonlopun kilpailua. Ja sitten aivan aikaa ja oleilua. Päiväkahvit sitten upeimmassa kansallismaisemassa Aulangon tornissa hyvän ystävän kanssa ja illalla vielä sauna lämpiämään. Niin ja muutaman pensaakin Pekkala sai tänään. Heinäkuussa kukkii kauniisti ja vahvan tuoksuvasti pihajasmike. Tuttu varmasti monille. Sellaisia neljä istutin tänään ja näin pihan pöyttäjät saavat jatkossa kukkia heinäkuullakin kirsikkapuiden, omenapuiden ja sireenien jo kukittua. Yritän saada puutarhaan jatkuvan kukinnon aikaiseksi ja pihajasmike siihen mainio ennen loppukesän kukkijoita.

Kiitos muutamista palautteista liittyen siruetanoihin. Aiheeseen on varmasti syytä palata. Ja ajattelin, että tämän lomaviikon jälkeen voisin ensi viikolla hieman nostaa yrittäjyysasioitakin esille. Talvella meillä oli laaja yrittäjyyskiertue ja sen keskusteluista teimme kevään aikana kymmenen kohdan ohjelman. Palaan siihen ensi viikolla.

 

Kommentit