Talvisodan syttymisestä 78 vuotta – Tuhannet nuoret menettivät henkensä ja lukuisat terveytensä, jotta pian Suomi saa täyttää 100 vuotta itsenäisenä maana

Blogi, torstaina 30.11.2017

Tänään 78 vuotta kun talvisota syttyi. Siitä on kauan tai ei ole kauaa, mutta pääasia on se, että tätä emme koskaan unohda. Talvisota oli kova koettelemus missä pieni maamme taisteli yksin. On sanottu, että vain talvi ja suuri metsä olivat maamme puolella ja apuna.

Moni perhe jäi ilman isää, ja moni äiti ilman poikaa. Paljon menetimme myös tyttäriä ja äitejä ja jokaisen vain siksi, että he halusivat taata meille itsenäisen kotimaan myös tulevaisuudessa. Ilman heitä emme ensi viikolla saisi juhlia myöskään itsenäisen Suomen sadatta itsenäisyyspäivää. Kiitollisena siis heitä kaikkia muistamme ja myös heitä jotka selvisivät ja jotka sen jälkeen maamme uudelleen rakensivat.

Tänään myös paljastettiin Talvisodan muistomerkki Valontuoja. Teoksen on suunnitellut kuvanveistäjä Pekka Kauhanen. Muistomerkkihankkeen alullepanija on Talvisotayhdistys ja hankkeen suojelijana toimii presidentti Martti Ahtisaari. Teos on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta ja Suomen syntymäpäiväviikon juhlintaa.

Puhuttelevan muistomerkin peruskivi muurattiin Kasarmitorilla 13. maaliskuuta 2015 eli talvisodan päättymisen 75-vuotispäivänä ja tänään talvisodan 78. syttymisen muistopäivänä muistomerkki paljastettiin. Siinäkin muisto elää ja luottamus tulevaisuuteen.

Talvisodan alkamisen muistopäivä. Kunnia. Isänmaa. ” Talvisodassa Suomi taisteli käytännössä yksin ilman liittolaisia, vain talvi ja suuri metsä auttoivat puolustajaa. ” Kuvassa rakkaan vaarini kunniamerkit.

Muistomerkin rahoittavat yhteistoiminnassa valtio, Helsingin kaupunki ja Talvisotayhdistys. Kukin vastaa kolmasosasta noin 1,4 miljoonan euron budjetista.

Talvisota on Suomen historian keskeisiä käännekohtia. Muistomerkin paljastaminen on osa sotiemme veteraanien, muiden sotaponnisteluihin osallistuneiden ja sodan ajan seurauksista kärsineiden muistamista ja arvostamista Suomen itsenäisyyden juhlavuonna.

Tänään vieraanani eduskunnassa myös Janakkalan Rotaryt Salosen Tomin johdolla. Porukka minkä kanssa olen saanut tehdä hyvää yhteistyötä pitkään ja mukana tapaaminen tänäänkin. Pitkä kahvihetki ryhmän kanssa eduskunnassa ja keskustelussa laajasti kaikki politiikan ajankohtaiset aiheet Hämeestä ja valtakunnastakin. Esillä mm. pääradan remontin lisäraiteiden rakentaminen ja sen päätökset nyt ja myös sote-asiat Hämeessä jne.

Janakkalassa olen vielä myös ennen joulua perinteisillä Jouluglögeillämme. Tällä kertaa Turengin Joulumarkkinoilla olemme liikkeellä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kansanliikkeen kanssa ja päivä on siis sunnuntai 10.12. ja itse olen paikalla kello 11-12.

Nyt jo takana myös päivän valiokunnat ja Kokoomuksen työvaliokunta, ryhmäkokous ja kyselytuntikin. Ilta tänään Königstedissä ajankohtaisten politiikan aiheiden parissa puolueemme puheenjohtajan Petteri Orpon johdolla.

 

 

 

Kommentit