Talousnobelisti Bengt Holmström Valtiovarainvaliokunnan kuultavana

Blogi, perjantaina 25.11.2016

Tänään oli äärimmäisen mielenkiintoinen päivä eduskunnassa kun saimme Valtiovarainvaliokuntaan kuultavaksi talousnobelistimme Bengt Holmströmin. Erittäin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä alustus valiokunnallemme ja sen jälkeen aikamoinen määrä jäsentemme esittämiä kysymyksiä. Valiokunnan kuulemiset ovat luottamuksellisia image123siihen asti kunnes asiakokonaisuus eli tässä tapauksessa ensi vuoden talousarvion mietintö saadaan valmiiksi ja siksi en kuulemisen teemoihin tai ainakaan yksityiskohtiin voi mennä.

Mutta kuulemisemme jälkeen Holmström oli myös median tavattavissa Pikkuparlametin aulassa ja siellä hän nosti esille mm. Ylenkin uutisoimana puhuttelevan huolensa, että ”Ihmisillä ei ole pula leivästä, vaan työn tuomasta arvostuksesta”. Yle uutisoi Holmströmin todenneen myös, että ”Holmströmin mielestä työtä vailla jääneitä ihmisiä vaivaa nyt toivottomuus. Kyse ei ole enää pelkästään rahasta, vaan siitä, että ihmisellä on tarve päästä osalliseksi, olla muiden mukana. Siksi palkoista pitäisi Holmströmin mukaan voida sopia työnantajan ja työntekijän kesken. Vain näin mahdollisimman moni pääsee työn syrjään kiinni.” ”Ihmisten pitäisi saada solmia vapaasti sopimuksia. Siksi pitää luopua palkkojen yleissitovuudesta. Kaikilla ei voi olla sama palkka, tärkeämpää on, että ihmisillä on ylipäätään töitä, jos ajatellaan, että ihmisen onnellisuus liittyy työhön.” Holmströmin mukaan ihmisten turhautuneisuus ei liity rahaan, vaan aseman menettämiseen. Työtön menettää työpaikan ja ihmiset, joiden kanssa hän tekee töitä.

Ylen koko uutinen Bengt Holmströmin haastattelusta löytyy täältä. Esitin myös hänen Nobel-palkinnon saamisen jälkeen, että eduskunta kutsui myös hänet nobelisti Martti Ahtisaaren tapaan puhumaan eduskunnan avoimeen täysistuntoon. Olen kuullut, että tällainen esitelmäluento on myös alkuvuodesta nyt tulossa. Silloin kannattaa ehdottomasti olla tv:n ääressä tai tulla vaikkapa ihan paikan päälle eduskuntaankin kuuntelemaan.

Valtiovarojen lisäksi tänään aamusta puolustusvaliokunta ja VaV:n Asunto- ja ympäristöjaoston kokoukset ja sitten vielä iltapäivällä lyhyt perjantain täysistunto. Vauhdikas ja mielenkiintoinen viikko näin eduskunnassa takana ja nyt adventtiviikonloppua kohden.

Tässä vielä tuorein vlogini ja näitä siis lisää viikottain ja ne löytyy aina Facebookin kautta mutta myös täältä kotisivuiltani timoheinonen.tv-sivun alta. Mutta nyt myös tässä: VLOGI 25.11.2016.

 

Kommentit