Talikkomieheksi Loppijärvelle.

Blogi, maanantaina 23.07.2012

Loppijärvi on sairastanut viime vuosina. Paikkapaikoin matalaa järveä on haitannut umpeenkasvaneet rannat ja toisaalta metsä- ja pelto-ojat ja pahimmillaan matalassa eteläpäässä pelot sinilevästä. Syitä sairastamiselle ovat ammattilaiset etsineet pitkäät ja tehneet mitä erilaisempia hoito- ja kunnostustöitä järven eteen. Tila on aika-ajoin kohentunut, mutta jälleen tuntuu, että luontoäiti ei meitä ja tekoja kuuntele vaan järvi on toisena suvena toistaan paremmassa tai huonossa kunnossa. Onneksi tänä kesänä jälleen ollut paljon parempi vuosi.

Tänään hoitotyötä tekevät miehet saapuvat jälleen järvellemme niittokonein. Sajaniemen osakaskunnan Kari Kuparinen ja Esko Pälsi ovat vuosien ajan tehneet määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä järven kunnon parantamiseksi. Toisaalla taasen Lopen Osakaskunta ja kalastuskunnat ja tietenkin järven oma suojeluyhdistys Loppijärven Ystävät. Heille kaikille pitää nostaa hattua.

Parin kesän ajan me olemme neljän kaverin kanssa laittaneet oman kaislamme kekoon. Ideastamme Jarmo Laukkasen, Juha Majasalmen ja Juha Leppäsen kanssa syntyi I love Loppijärvi -tempaus ja tänä kesänä mukaan liittyi myös Petteri Peltovuosi. Kymmenet ja kymmenet järven mökkiläiset ja rantojen asukkaat ovat lähteneet mukaan rakkaudesta Loppijärveen. Ideana on ollut kerätä pienistä summista isoja virtoja ja siinä olemmekin onnistuneet. Näillä rahoilla on hoidettu mm. Sajaniemen uimarantaa ja Läyliäisten uimarantaa ja maksettu myös Lopen Osakaskunnan suurten EU-hankkeen niittotöiden omarahoitusosuudet. Tässä vain jotain mitä keräysvaroin on tehty.

Kampanjaa varten olemme tehneet ainutlaatuiset vuosipinssit I love Loppijärvi -kampanjalle ja tänä kesänä myös Saija Grönholm valmistutti Sundetta Oy:n kanssa meille myyntiin hienoja t-paitoja. Kampanjaan voi siis osallistua näillä tuotteillakin ja niitä saa Lopen Kuntalan Kesäkahvilasta. Hankkikaapa omanne ja laittakaa oma kaislanne kekoon.

Nyt minäkin vedän kahluuhousut jalkaa. Talikko käteen ja talkoisiin auttamaan Sajaniemen miehiä ja ennen muuta kaunista Loppijärveämme.

….

Kello 22.05 ja mökillä. Oikeastaan tänään koko päivä täällä ja valtaosa tästä päivästä sanatarkasti järvessä. Niittokone teki hienoa jälkeä järvellämme ja siitä suuri kiitos Sajaniemen osaaville ja aikaansaaville miehille Kari Kupariselle ja Esko Pälsille. Tänään kavereilleni ihmettelinkin, että mistä näillä kahdella miehellä tällainen virtamäärä löytyy ja myös halu auttaa Loppijärveä. Tekevät arvokasta työtä.

Me sitten saimme isäni ja Pietilän Tuomaksen ja Henrin kanssa vastata järvestä käsin talikkopuuhista. On erittäin tärkeää, että niitetyt kaislat saadaan järvestä pois ja sitä työtä me sitten teimmekin ahkerasti. Vielä talikkotyön jälkeen traktorilla nostimme kaislakasat kauemmaksi pois vedestä ja rannasta.

Nyt jälleen vesi liikkuu ja huomasi heti mennessä jo miten työmme tuottaa tulosta. Tänään urakka oli paljon aiempia vuosia pienempi ja järven pohja oli upeasti puhdistunut. Nyt vain pitää jaksaa ja jaksaa jatkaa tätä työtä. Ja tätä lupaan tehdä. Yksin vain rakkaudesta Loppijärveen.

Mutta nyt uutisia ja sitten nukkumaan. Hienoja lomapäiviä.

 

Kommentit