Syövän hoidosta keskusteltiin eduskunnassa

Uutiset, keskiviikkona 20.02.2008

Eduskunnan syöpäryhmä ja Syöpäjärjestöt järjestivät tiistaina eduskunnan lisärakennuksen auditoriossa Uudet syövän hoidot voivat parantaa – seminaarin. Tilaisuutta emännöi ja sen myös avasi kokoomuksen kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara, joka toimii myös eduskunnan syöpäryhmän puheenjohtajana.

Seminaarin aiheena oli syövän yleistyminen ja syöpähoitojen kehitys. Puhujina oli muun muassa syöpähoitojen asiantuntijoita Tampereen ja Helsingin yliopistollisista sairaaloista. Tilaisuuden lopuksi eduskuntaryhmillä oli mahdollisuus esittää omat kommenttinsa ja myös keskustelulle oli jätetty tilaa.

-Erittäin mielenkiintoinen seminaari. Valitettavan vähän vain talonväkeä oli paikalla, kun tällainen maamme johtava asiantuntijajoukko oli saatu paikalle. Tilaisuus herätti paljon ajatuksia ja tämän on aihe jonka parissa on syytä tehdä työtä aktiisesti, totesi kansanedustaja Timo Heinonen.

Vanheneva väestö asettaa haasteen syöpähoidolle

Syöpäjärjestöt julkaisivat tiistaina myös tiedotteen syövän yleistymisestä vanhusväestön keskuudessa. Rintasyöpä ja eturauhassyöpä ovat iäkkäiden keskuudessa entistä yleisimpiä. Myös ihosyöpien ja suolistosyöpien vaara alkaa kasvaa ikääntyvillä ihmisillä jo 60-vuotiaista lähtien.

Vuonna 1981 Suomessa yli 80-vuotiaita syöpäpotilaita oli elossa 3000, ja vastaava luku nyt on jo yli 13 000. Tästä huolimatta Syöpäjärjestön mukaan vanhusten syöpää on tutkittu melko vähän, ja ikäluokkien suurentuessa tämä on yhä kasvava ongelma.

Syöpäjärjestöt painottavat että ikäihmisten syövän hoito on erittäin yksilöllistä. Vanhuuteen liittyy erilaisia sairauksia ja lääkityksiä, joiden mukaan hoidot täytyy suunnitella. Ihmisten elämäntilanne on myös vanhusiässä erilainen niin fyysisesti kuin henkisestikin, ja muun muassa koettu yksinäisyys asettaa syöpähoidolle haasteita. Syöpäjärjestöt haluavatkin tuoda esille nämä asiat, jotta hyvä syöpähoito voitaisiin taata myös suurten ikäluokkien vanhetessa.

Kommentit