Suomessa ennätysmäärä sotaharjoituksia – En olisi ikinä uskonut, että SDP:n ja Vasemmiston aikana hallitus tuo maahamme tällaisia harjoituksia mm. USA:n johdolla

Blogi, keskiviikkona 10.08.2022

Jos eilen annoin Marinin vasemmistohallitukselle moitteita, niin tänään on syytä antaa kiitoksia. Ja myönnän, että olin väärässä. En olisi kuuna kullan päivänä uskonut, että SDP:n ja vasemmistoliiton ollessa hallituksessa maahamme tuotaisiin tällaisia Yhdysvaltalaisjohtoisia sotaharjoituksia ja tällaista jenkkikalustoa.

Tuoreimpana median ja suomalaisten huomiossa on ollut USA:n maihinnousutukialus USS Kearsarge, joka toi maahamme 3000 amerikkalaista merijalkamäen ja laivaston sotilasta.  USS Kearsage on kaikkien aikojen pisin maamme vesillä liikkunut sota-alus ja nyt se osallistuu Yhdysvaltojen ja Suomen väliseen sotaharjoitukseen tästä päivästä aina ensi viikon torstaihin asti.

Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge saapui satamavierailulle Helsinkiin 5.-8.8. USS Kearsarge on Wasp-luokkaan kuuluva 257 metrinen maihinnousutukialus. Aluksella on kyydissään mm. useita helikoptereita ja pienempiä maihinnousualuksia. USS Kearsargen miehistön lisäksi kyydissä on lisäksi noin 2000 merijalkaväen ja laivaston sotilasta. Alus kiinnittyy laituriin Hernesaareen. Aluksella ei järjestetä yleisöesittelyjä. USS Kearsarge jatkaa vierailun jälkeen henkilöstöineen harjoittelua Pohjoisella Itämerellä ja Hangon seudulla Merivoimien kanssa 8.-19.8. Harjoituksiin liittyvät lisäksi USS Arlington sekä USS Gunston Hall sekä Yhdysvaltain merijalkaväen osia (22. Marine Expeditionary Unit). Harjoittelun tavoitteena on kehittää Suomen ja Yhdysvaltain merivoimien ja merijalkaväen yhteistoimintakykyä ja yhteensopivuutta sekä Suomen kykyä isäntämaatuen tarjoamiseen. Harjoittelu aiheuttaa lisääntynyttä pinta-alusten liikettä ja lentotoiminnasta aiheutuu lentomelua Hankoniemen ja Upinniemen alueella kaikkina päivinä. Kuva: US Navy Lähde: Merivoimat

Kuunvaihteessa 750 sotilasta, mukana noin 180 yhdysvaltalaissotilasta, harjoitteli arktista yhteistoimintaa sotaharjoituksessa Jääkäriprikaatimme johdolla Lapissa. Samaan aikaan Utin jääkärirykmentti järjesti oman harjoituksensa  Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen. Tavoitteena oli parantaa erikoisjoukkojemme suorituskykyä, mutta myös kykyä toimia yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Itseasiassa Utin jääkärirykmentti on harjoitellut jenkkisotilaiden kanssa pitkin kesään ja harjoitukset ovat seuranneet toinen toistaan.

Kaiken kaikkiaan Puolustusvoimilla onkin ollut todella aktiivinen harjoituskesä ja lisää on tulossa.  Harjoituksia on nyt avattu aiempaa laajemmin kansainvälisille osallistujille. Puolustusvoimien kuluvan vuoden kansainvälistä koulutus- ja harjoitussuunnitelmaa vielä täydennettiin alkukesästä peräti kahdenkymmenellä uudella tai muuttuneella harjoituksella tai harjoituskehyksellä. Pääosa tästä ns. täydentävästä harjoitustoiminnasta on toteutettu ja toteutetaan Ruotsin, Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian kanssa, mutta mukana nähdään myös Saksa, Ranskan, Norjan sekä Nato- ja JEF-kehyksessä tehtävä koulutus- ja harjoitustoiminta.

Esimerkiksi maavoimat ovat järjestäneet kesällä useampia viikkoja kestäviä harjoitus- ja koulutuskokonaisuuksia niin Etelä-, Lounais- kuin Pohjois-Suomen alueilla. Tavoitteena ollut näissä nimenomaan vahvistaa yhteistoimintakykyä ja toimintatapoja kansainvälisten joukkojen kanssa. Paraikaa jenkkien jättiläisen kanssa harjoittelevat Merivoimat on järjestänyt toukokuusta lähtien useita harjoituksia, joissa on harjoiteltu mm. meriliikenteen suojaamista, tilannekuvan muodostamista ja jakamista, mutta myös rannikon taistelutehtäviä ja tulenkäyttöä. Ilmavoimat on järjestänyt kesän aikana useita kansainvälisiä koulutustapahtumia, jotka osaltaan ovat kehittäneet maamme kansallista puolustusta ja osoittavat kumppanien tukea maallemme Suomelle. Yksi sotaharjoitusten ja harjoitustoiminnan painopiste on ollut Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien kanssa tehtävä JEF-yhteistyö, jonka tavoitteena on kehittää maiden ilmavoimien yhteistoimintakykyä. Lisäksi Ilmavoimat on jatkanut Cross Border Training -yhteistyötä pohjoisessa sekä lentänyt yhteistoimintakierroksia Itämeren alueella Ruotsin ilmavoimien ja Baltian maiden ilmavalvonnasta vastaavien NATO:n lento-osastojen kanssa.

Myös isäntämaatuki on toiminut hyvin puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johdolla. Joskus siitäkin kuultiin jos jonkinlaista parranpärinää vasemmiston suunnasta. Logistiikkalaitos on vastannut nyt erinomaisella tavalla ulkomaisten joukkojen osallistumiseen liittyvästä isäntämaatuesta mihin on kuulunut mm. maahan kutsutun joukon tukitarpeiden selvittäminen, kuljetusten suunnittelu, joukkojen ja materiaalin vastaanotto, maassaolon aikainen tuki, maasta poistumisen järjestelyt sekä jälkitoimenpiteet.

Historiallinen kesä käynnissä ja on upea huomata, että emme enää koskaan ole yksin. Ja erityisen tyytyväinen täytyy olla siihen, että tämä merkittävästi laajentunut ja vahvistunut sotaharjoitustoiminta on saanut nyt aukottoman tuen maamme hallitukselta missä SDP ja vasemmistoliitto mm. näistä on päättämässä. On tärkeää ja arvokasta, että tällä työllä on laaja parlamentaarinen tuki.

Lisää mielenkiintoisia harjoituksia on tulossa. Niistä Puolustusvoimat tiedottaa tarkemmin lähempänä niiden ajankohtia tai niiden kuluessa.

Ollo´s huoleton. Poikas valveil´on!

 

 

 

 

Kommentit