Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus valmistelee jälleen lainsäädäntöä, millä se voisi sulkea ravintolat ja kieltää tapahtumat koronan takia. Hallitus siis SDP:n ja Keskustan johdolla on kesän aikana valmistellut lakimuutosta missä tartuntatautilakiin lisättäisiin pykälät vähän kuin varoiksi. Tavoitteena olisi mm. rajoittaa ravintoloiden- ja tapahtumien henkilömääriä ns. rajoitussäännöksin, rajoittaa toimintaa joukkueurheilussa ja ryhmäharrastuksissa ja niiden tiloissa, mutta myös baareissa ja ravintoloissa. Hallitus haluaa myös lakiin kirjauksia joukkoliikenteen ja yleisötilojen hygieniavelvoitteista.
Esitys tehtiin kesällä, eli ei hallitus siis ihan kesälomaillutkaan vain, vaikka itärajan venäläismatkailun ja turistiviisumeiden kieltämisen kohdalla siltä näyttikin, ja lausuntokierros vedettiin läpi heinäkuussa. Ehkä se oli paras aika kysyä koronasta toipuvalta tapahtuma-alalta, ravintola-alalta ja matkailualalta uusista koronarajoituksista. Kassoja yritettiin nimittäin juuri korona-aukosta täyttää ja vilskettä riitti varmasti tiskinkin puolella eikä lausuntojenantopöydän taakse voitu mennä. Kuitenkin 52 lausuntoa lakiluonnoksesta annettiin ja monet vastustivat koronarajoituksien kirjaamista lakiin. Monet vastustivat koko sääntelyn voimaan saattamista ja osa edellytti vähintäänkin tarkentamaan ja korjaamaan esitystä.
Marinin hallitus on nimittäin ujuttamassa lakiin perustavaalaatua olevaa muutosta. Tähän asti nimittäin tartuntatautilain tarkoitus on ollut ehkäistä itse tartuntatautien leviämistä ja niiden uhkaa ihmisille ja yhteiskunnalle. Nyt Marinin hallitus haluaa tämän perusperiaatteen muuttaakin muotoon, että lakia käytettäisiin ”terveydenhuollon ylikuormituksen välttäminen”.
Iltalehdessä (9.8.2022) Itä-Suomen yliopiston sosiaalioikeuden yliopistonlehtori ja perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiainen totesikin aivan oikein, että esitys on ongelmainen sillä nyt ”Hallitus tässä oikeastaan esittää, että perusoikeuksia voitaisiin voimakkaasti rajoittaa kausittain leviävän tartuntataudin normaalitilanteessa, jos terveydenhuoltojärjestelmä on aliresursoitu”. Hallitus on siis rajoituslailla korjaamassa omia virheitään terveydenhoidon ja sairaanhoidon resurssoinnin kuntoon laittamisessa.
Rautiainen jatkaa IL:ssä:
”Tämänhetkinen tartuntatautilaki on korona-ajan muutosten jäljiltä perusrakenteeltaan kestämätön. Se on himmeli, joka ei pysy pystyssä, eikä sisällä riittäviä oikeussuojatakeita heille, joiden perusoikeuksia rajoitetaan.”
Olen Rautiaisen kanssa samaa mieltä, että enää Marinn hallituksen ei tule sallia edetä tällaisilla väliaikaisilla ja ”kunnollisen lainsäädännön valmistelun lykkääminen ei ole enää hyväksyttävää, sillä koronaviruksen kanssa on jo eletty usea vuosi.”
Rokotekattavuus on nyt korkea vaikka terveydenhoidon aliresurssointi onkin näyttänyt viivyttävän myös rokottamisia. Nyt pitäisikin ottaa kaikki keinot ja kanavat käyttöön neljänsien rokotteiden jakamiseksi suomalaisille niin nopeasti kuin suinkin mahdollista. Ei sillä ole väliä vaikka rokotetahti etenisi hieman eri tahtisesti eri puolilla maata, mutta sillä on, että saisimme mahdollisimman pian mahdollisimman kattavasti kaikki rokotteen haluavat rokotettua. Ja tosiasia on sekin, että neljänsistä ja ehkä sitäkin seuraavista rokotuksista huolimatta korona edelleen sitkeästi alati muuttuvana keskuuteemme. Siksi meidän pitääkin hyväksyä nyt se, että koronaa elää kanssamme jatkossakin ja siksi meidän on myös välttämätöntä oppia tulemaan sen kanssa toimeen ilman, että suljemme enää yhteiskunnan.
Emmehän me joka syksy influessakaudellakaan, vaikka vuosittain influenssaankin kuolee arviolta 500 – 2000 ihmistä, tai RS-virusepidemioiden vuoksi sulje kouluja ja rajoita vierailuja omaisten luona hoivakodeissa. Ja tämä ei tarkoita sitä, että ei jokainen kuolema olisi valitettava ja sitä ei pitäisi pyrkiä estämään. Näin totta kai tehdään. Niin tehdään myös liikenteenkin osalta ja olemme valmiita senkin kanssa elämään. Ja silloinkin, kun emme vielä tienneet koronasta mitään jouduimme elämään ja olimme valmiitakin elämään arkea, jossa siedimme ja tulimme toimeen sen kanssa, että elämään sisältyy myös riskejä.
Tosiasia on sekin, että nyt syksyllä korona jälleen nostaa päätään. Sairaanhoitopiireissä tähän onkin syytä varautua ja tiedän, että niissä on jo olemassa valmiita toimintasuunnitelmia tilanteiden varalle. Näin pitääkin olla. Ja kaikissa toimissa ensisijaista on tällöinkin turvata hoidon ja myös tehohoidon riittävyys sairaaloissa.