Suomen oltava päättäväinen.

Blogi, sunnuntaina 02.03.2014

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk on todennyt, että ”Venäjä on teoillaan julistanut sodan Ukrainalle.” Vaikka siis Venäjä onkin sitoutunut kunnioittamaan Ukrainan alueellista koskemattomuutta niin he toimivat toisin.

Tutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista totesi Ylelleä, että meidän tulee olla tiukkana sen suhteen, missä Venäjän legitiimit intressit loppuvat. Aaltolan mukaan Ukrainassa tämä raja on ylitetty ja ”Venäjä ei saisi tehdä sitä, mitä se nyt tekee siellä.” Aaltolan jatkoi, että Ukraina voi omalta osaltaan pahentaa krisiiä tai liennyttää sitä, mutta lopulta kuitenkin kyse on suurvaltojen välisestä kompromissista.

Toisen Ulkopolittiisen instituutin tutkijan Arkady Moshes totesi, että Ukrainan tilanne vaatisi nyt Euroopan maiden toimia. Sen sijaan tässä tilanteessa Naton vaikutusmahdollisuuksiin hän ei usko. Moshesin mukaan ”Nato ei voi tehdä mitään. He voivat vain jatkaa huolestumisensa ilmaisemista.” ”Jos sota syttyisi, Ukrainan armeijasta ei hänen mukaansa olisi juuri vastusta Venäjälle.”

Ukraina on kuitenkin pyytänyt apua Natolta. Lisäksi Ukraina on kertonut pyytävänsä suoraan myös Yhdysvaltoja ja Britanniaa auttamaan maan turvallisuuden varmistamisessa. Mielenkiintoista onkin nähdä miten Nato suhtautuu ei jäsenensä avunpyyntöön hädän hetkellä. Osaltaan tämä näyttää tietä sille kannattaako puheita Naton apuuntulosta hädän hetkellä sitten enää jatkaa Suomessakaan. 

Keskeisintä on nyt taata se, että maamme omat Puolustusvoimat ovat kunnossa ja ajantasalla. Me tarvitsemme puolustusvoimille lisää rahaa 2015 eteenpäin jos ja kun haluamme pitää puolustuksemme uskottavalla tasolla. Jos emme lisä rahaa saa niin joudumme luopumaan todennäköisesti välittömästi lupauksesta puolustaa koko maata. Siihen ei ainakaan kokoomus suostu. Olemmekin kertoneet oman tavoitteemme eduskunnassa. 2015 eteenpäin pitäisi varata 1,5 prosenttia BKT:sta uskottavan puolustuksen turvaamiseen. Toivottavasti tähän sitoutuvat myös muut puolueet.

Samaan aikaan on syytä käydä keskustelua siitä, että pystymme yksin tulevaisuudessa olemaan riittävän vahva ulkoisia uhkia vastaan?

Ja meidän tulee toimia myös aktiivisesti sen eteen, että EU ja muut maat ovat tässä riittävän vahvoja ja päättäväisiä Venäjää kohtaan. Muun maailman tulee olla valmis myös pakotteisiin suurta maata kohtaan jos ja kun se toimii rikollisesti toista maata kohtaan. Vaikka pakotteet iskisivätkin montaa muuta maata kovemmin myös meille Suomeen kun Venäjän vienti tyrehtyisi.

Ja räjähdysherkän tilanteen edessä täytyy samaan aikaan tukea Ukrainaa myös kohti uusia vaaleja ja tilanteen normalisointia.

Tänään Helsingissä kokoontuu Tasavallan Presidentin kanssa keskeiset ulkoministerit Utvan kokoukseen. Ja myös ulkoasiainvaliokunta on kutsuttu ylimääräiseen kokoukseen illansuussa.

Järkyttävistä ja huolestuttavista tunnelmista sunnuntain ohjelmaan…

Nyt aamusta Lopen kirkon Perhemessuun ja sitten avaamaan seurakunnen laskiaistapahtuma. Lumen puutteen vuoksi ohjelmassa nyt tänään hernerokan ja laskiaisipullien sivussa poniratsastusta, paloautoja ja LFT:n naisten puffettia ja muuta. Tulkaahan Lopelle. 

Hieno päivä takana. Lopen kirkossa kaunis perhemessu ja sen perään koko perheen ulkoilutapahtuma. Minulla oli kunnia päivä avata ja hauskaakin meillä oli. Kiitos siis Lopen seurakunnalle. Koko päivän seurasin myös uutisia ja ulkoasiainvaliokunnan materiaalia Ukrainan tilanteesta. Minusta oikea ratkaisu, että puolustusministeri Carl Haglund ei nyt matkaa Venäjä eikä tapaa virkaveljeään Shoigua. Toisaalta minusta nyt tarkkaan pohdittava myös paralympialaisten järjestämistä Sotshissa. Onko edessä tilanne missä kisaisäntä käy samaan aikaan sotaa yhtä osallistujavaltiota vastaan? Järkyttävä tilanne ja sodanvaara ilmeinen.

Iltapäivällä ulkoilu jatkui Loppijärven rannalla hirsipuuhissa ja sitten koti-iltaa. Huomenna jälleen maakuntapäivä ja suunnaksi Päijät-Häme. Kierrosta Lahdessa ja hieman muuallakin siellä.

 

 

 

 

Kommentit