Suomen Kuvalehti tutki: Kansalta tuki hallituksen säästöille

Blogi, torstaina 18.06.2015

Viime viikon Suomen Kuvalehdessä oli laaja Pauliina Penttilän kirjoittama juttu hallituksen säästöpäätöksitä. Uutinen oli otsikoitu, että ”Säästää täytyy vaikka sattuu” ja näin kansa antoi tukensa hallituksen ratkaisuille. Jutun taustalla oli kesäkuussa tehty Taloustutkimuksen tutkimus kansan tunnoista.

Suomalaisista 75% antaa hallituksen säästöpäätöksille tukensa ja jopa 70 prosenttia pitää niitä välttämättöminä maamme tulevaisuuden turvaamiseksi. Kriittisyyttä kansalta tuli siitä, että sopeutustoimet eivät kohtele kaikkia suomalaisia heidän mielestä oikeudenmukaisesti. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kuvaa tutkimuksen kautta kansan tuntoja toteamalla ”tässä voi olla vähän sellaista talvisodan henkeä, että nyt on säästettävä, vaikka koskee.”

Tutkimusta kommentoinneet tutkijat alleviivaavat, että suomalaiset eivät ole valmiita tiputtamaan heikoimpia kelkasta. Tämä on minustakin yksi tärkeimmistä periaatteista. Kaikista on pidettävä huolta vaikeina ja tiukkoinakin aikoina ja vastuuta kannettava niin että kenenkään selkä ei katkea. Tästä pitääkin huolehtia nyt kun hallitusohjelman kirjausten valmistelu todenteolla alkaa. Mutta vahvan tuen työlle kansa antaa. Suomalaisista naisista sopeutustoimia välttämättöminä pitää 64 prosenttia ja miehistä peräti 75 prosenttia. Suomalaiset siis kannattava vahvasti hallituksen toimivaltaa ja antavat sille meille luvan säästää ja leikatakin. Suomen Kuvalehti kysyikin, että uskooko kansa, että näin talous kääntyy nousuun? Vastaajista yli puolet uskoo toimien kannustavan työntekoon ja myös yli puolet uskoo hallituksen toimien saavan valtiotalouden tasapainoon. Itseasiassa juuri se olisikin jokaisen suomalaisen paras turva.

Kaunis aurinkoinen keskiviikkoilta vaihtui yön aikana sateiseen torstaihin. Sää ei näytä antavan millään kesäksi periksi. Mutta kyllä sen sieltä vielä tulee – jos ei tänä vuonna niin ensi vuonna.

 

Kommentit