Suomelta poikkeuksellisen vahvaa EU-vaikuttamista – Pääministeri Petteri Orpo vei läpi kaksi tärkeää esitystä turvallisuusaloitettaan

Blogi, perjantaina 22.03.2024

Pääministeri Petteri Orpo (kok) vei loppuviikon Eurooppa-neuvoston pöytää kaksi tärkeää turvallisuusaloitetta:

1. Euroopan kokonaisturvallisuuden ja varautumisen vahvistaminen.

2. Puolustusteollisuuden vauhdittaminen mm. Euroopan investointipankin kautta.

Brysselissä EU-maiden johtajat osoittivat vahvaa tukea Ukrainalle ja edistivät pääministeri Petteri Orpon esitysten mukaisesti Euroopan puolustusvalmiutta ja –kykyä. Eurooppa-neuvosto kehotti Euroopan investointipankkia (EIP) lisäämään rahoitusta Euroopan puolustusteollisuudelle. Pääministeri Orpo teki tästä aloitteen ennen Eurooppa-neuvostoa 13 muun EU-maan tukemana. Eurooppa-neuvoston kokouksessa oli esillä myös muita tapoja vauhdittaa eurooppalaista puolustustarviketuotantoa.

Eurooppa-neuvostossa eteni myös toinen pääministeri Petteri Orpon aloite eli suomalaisen kokonaisturvallisuusmallin tuominen Euroopan tasolle. EU-maiden johtajat kehottivatkin komissiota ja korkeaa edustajaa ehdottamaan varautumisstrategiaa, joka vahvistaisi varautumista ja kriisinhallintaa EU:n tasolla. Se olisi koko yhteiskunnan kattava lähestymistapa ja huomioisi kaikki uhat. Tähän liittyen EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kutsui presidentti Sauli Niinistön laatimaan raportin tavoista parantaa eurooppalaisten yhteiskuntien kriisinkestävyyttä.

Pääministeri Petteri Orpo totesikin eilen kokouksen avauspäivän jälkeen, että ”Euroopan kokonaisturvallisuuden parantamien on yksi Suomen hallituksen EU-politiikan avaintavoitteista seuraavaan EU:n strategiseen ohjelmaan vuosille 2024 – 2029. Olen erittäin tyytyväinen siihen, miten tämä asia eteni tässä Eurooppa-neuvoston kokouksessa”.

Kokouksessaan Eurooppa-neuvosto toisti vahvan tuen Ukrainalle. EU ja sen jäsenvaltiot aikovat nopeuttaa ja tehostaa sotilaallista apua. Samaan aikaan heikennetään Venäjän kykyä jatkaa hyökkäyssotaa tiukentamalla pakotteita. EU-johtajat kehottavat kolmansia osapuolia myös lopettamaan Venäjän tukemisen. EU-johtajat keskustelivat kokouksen avauspäivänä videoyhteydellä myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.

EU-maiden johtajilla oli eilen myös tapaaminen YK:n pääsihteerin António Guterresin kanssa. Keskusteluissa nousi esiin muun muassa Gazan humanitaarinen tilanne. Eurooppa-neuvosto päättikin eilen – lopulta tai vihdoin –  vaatia tulitaukoa, panttivankien vapauttamista sekä humanitaarisen avun mahdollistamista.

Yhtenä isona asiana eilen Eurooppa-neuvosto päätti myös aloittaa jäsenyysneuvottelut Bosnia ja Hertsegovinan kanssa komission antaman suosituksen pohjalta.

Eurooppa-neuvoston kokous jatkuu vielä tänään perjantaina. On ilo ollut seurata tällaista aktiivista EU-politiikkaa ja vaikuttavaa työtä mitä pääministeri Petteri Orpon johdolla nyt maamme hallitus tekee. Pelkillä selfieillä ei nimittäin asioita edistetä, vaan sillä vähän harmaallakin työllä ja tekemisellä.

Niin ja otetaan tähän aamuun myös yksi pieni nosti vielä. Kun työllisyydestä nyt puhutaan paljon, niin on hyvä huomata, että jo nyt hallituksen eduskunnalle antamien lakiesitysten arvioitu vaikutus on +74 000 työllistä! Tällä on 1,7 miljardin euron vahvistava vaikutus julkiseen talouteen. Kuten pääministerimme totesi niin, että ”Hyvinvointiyhteiskuntamme turvataan työnteolla, ja siksi tämä on erinomainen uutinen Suomelle”.

….

Kello 17.05

Työviikko takana. Aikamoinen viikko oli tämäkin. Tänään vielä monttukuuleminen puolustusvaliokunnan kanssa Naton järjestelyistä ja meidän integraatiosta ja sitten lyhyt kokous valtiovarainvaliokunnan kanssa ennen perjantain täysistuntoa. Ja nyt edessä mukava ilta, kun nuoruuteni yksi parhaista ystävistä, Mika alias Dece täyttää 50 vuotta! Lets Party!

 

 

Kommentit