Suomalaisten suhtautuminen kokoomukseen on ennätyksellisen positiivinen

Blogi, maanantaina 02.05.2022

Puo­lue­ba­ro­met­ri paljastaa, että tällä hetkellä suo­ma­lai­set suh­tau­tu­vat puolueista myön­tei­sim­min Sdp:hen ja ko­koo­mukseen. Suomalaisten suhtautuminen molempiin pääpuolueisiin, niin hallituksen kuin oppositionkin, on siis noussut edellisestä mittauksesta. Lähes puolet eli 49 prosenttia ajattelee Sdp:stä erittäin tai melko myönteisesti ja Kokoomuksen luku on aikalailla virhemarginaalin sisällä samaa luokkaa eli 46 prosenttia. Itseasiassa suomalaisten suhtautuminen juurikin Petteri Orpon johtamaan pääoppositiopuolue kokoomukseen on nyt ennätyksellisen positiivinen. Kokoomus on noussut näin historiallisen korkealle tasolle ja puolueeseen myötämielisesti suhtautuvien määrä on korkeampi kuin kertaakaan syksyn 2011 jälkeen.

Kokoomus on noussut puheenjohtajansa Petteri Orpon johdolla ennätyskorkeisiin tyytyväisyyslukuihin tuoreessa Puoluebarometrissä.

Kärkikaksikon taakse jäävät selvästi muut puolueen. Keskustaan ja Rkp:hen suhtautuu myönteisesti enää vain 40 prosenttia suomalaisista. Ja samaan ryhmään tulevat myös vihreät 38 prosentilla ja vasemmistisoliitto 35 prosentilla. KD:n luku on 30% ja perussuomalaisten isommista puolueista selvästi huonoin eli 29 prosenttia.

Huomionarvoista on myös se, että enemmistö noin 55% suomalaisista ajattelee pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen onnistuneen tehtävissään. Kuitenkin vastaavasti jopa 37 prosenttia on asiasta päinvastaista mieltä. Meistä kokoomuslaisistakin useampi kuin joka kolmas kertoi tutkimuksessa pitävänsä hallituksen toimintaa vähintään melko hyvänä. Myönnän itse kuuluvani myös tällä tavalla ajattelevien joukkoon erityisesti koronan ja Ukrainan Putinin sodan asioiden hoitamisessa. Vastaavasti ajattelevien kanssa olen samaa mieltä taasen siitä, että talouspolitiikasta ja työllisyys- ja yrittäjyyspolitiikassa vasemmistohallitus on keskustalaisen valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla epäonnistunut pahoin. Saarikon ratkaisu kaikkiin maamme, mutta myös vasemmistohallituksen sisäisiin ongelmiin on ollut lisävelanotto. Velkarahaa on jaettu vuoroin keskustan ja vuoroin vihreiden kohteisiin, jotta korttitalo on pysynyt pystyssä. Velkaa on otettu huoletta ja runsaasti. Saarikon johdolla hallitus on haudannut vastuullisen talouden pidon tavoitteet ja rikkonut useita kertoja yhä uudelleen ja uudelleen itse itsellensä asettamat talouden raamit. Tältä osin Marinin ja Saarikon työ jäänee historiaan ennätyksellisen surkeana ja tuleville sukupolville kalliina.

Puoluebarometrin mukaan oppositio, kokonaisuutena, on selvinnyt hyvin 35 prosentin mielestä esittäessään vaihtoehtoja hallituksen politiikalle. Erittäin hyvä se on ollut viiden, melko hyvä 30 prosentin mielestä. Ehkä tässäkin näkyy se, että maassamme ei perinteisesti ole kahta blokkia – hallitus-oppositio – vaan oppositiossa on useampi itsenäisesti ajatteleva ja omia vaihtoehtoja esittelevä ja tarjoava puolue. Tämä eri kokoomuksen ja perussuomalaisten välillähän näkyi tuolla aiemmin. Kokoomukseen myönteisesti suhtautui peräti 46% suomalaisista ja perussuomalaisiin vain 29%. Tehty politiikkahan näiden taustalta tietenkin löytyy.

Mutta kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen puoluebarometri jälleen kerran. Kantar Publicin tekemä tutkimus tehtiin 4.–11. huhtikuuta välisenä aikana ja haastateltavia oli yhteensä 1 292 ja virhemarginaali on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa. Haastateltu joukko edustaa Suomen 15–79 -vuotiasta väestöä, pois lukien ahvenanmaalaiset.

Kokous-, palaveri- ja seminaaripäivä takana. Antoisa ja mukava päivä ja katsotaan, miten saadaan näitä asioita nyt eteenpäin. Palailen, kun palat alkavat loksahdella kohdalleen.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit