Suomalaiset kannattavat perintöverosta luopumista – Ruotsin kokemusten tulisi rohkaista meitä päättäjiä myös tämä toteuttamaan

Blogi, lauantaina 11.01.2025

Ruotsi poisti perintöveron yli 20 vuotta sitten yksimielisesti. Vuonna 2004 Ruotsin sosiaalidemokraattinen pääministeri Göran Persson esitti hallituksensa kanssa perintöverosta luopumista. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti. Ja nyt näyttää selvältä, että Ruotsissa ei perintöveroa ole jäänyt kaipaamaan kukaan, ei kansalaiset eikä valtion kassakaan. Molemmat ovat nimittäin voittaneet.

Syksyllä 10.9.2024 tuli siis kuluneeksi 20 vuotta Ruotsin silloisen demarihallituksen tekemästä päätöksestä ja samana päivänä Svenska Dagbladetissa Anders Ydstedt kirjoitti kolumnin otsikolla:

”Avskaffad arvsskatt är värt att fira”

Ruotsissa talousneuvontajana tunnetuksi tullut Anders Ydstedt siis kirjoitti, että ”Poistettu perintövero on juhlimisen arvoinen” jatkaen, että ”perimme paremman maan poistetun perintöveron ansiosta. Vain harvat ymmärsivät, kuinka paljon parempi siitä tulisi, kun se lakkautettiin”.

Ydstedt kirjoitti myös, kuinka päätös syntyi ennen muuta edistämään ja helpottamaan perheyritysten sukupolvenvaihdoksia. Hmmm… Tämä kuulostaa jotenkin tutulta? Ja vielä tutummalta kuulostaa se kuinka hän kertoo, että Ruotsissa tuolloin luonnosteltiin erilaisia ​​malleja, mutta ne olivat liian monimutkaisia. Kyllä, tätä samaa keskustelua käytiin myös meillä vuoden 2015 eduskuntavaalien alla ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus oli sitten saman asian kanssa liikkeellä, mikä oli tehty Ruotsissa kymmenisen vuotta aiemmin. Ja kyllä, meilläkin luonnosteltiin erilaisia monimutkaisia malleja, mutta sillä erolla, että meillä myös päädyttiin monimutkaisiin malleihin. Perintövero jäi voimaan ja esti sen mikä Ruotsissa tapahtui; ”Päätöksen jälkeen pääoma ja osaaminen löysivät tiensä takaisin, mutta vielä tärkeämpää on se, että menestyvät yrittäjät pysyivät täällä ja kehittivät liiketoimintaansa Ruotsissa”. Kateutta ei edes aiheuttanut se, että ”dollarimiljardöörien määrä miljoonaa asukasta kohden nousi Ruotsissa vuoden 2004 alimmasta 0,17:stä 2,7:ään, ja Forbesin miljardöörilistalla nousi monia uusia nimiä IT:n ja riskipääoman aloilta”.

Ydstedt kirjoitti kolumnissaan kuvaavasti miten perintöverosta luopuminen helpotti siis yritysten sukupolvenvaihdoksia, mutta myös omistajavaihdoksia. Yhtäkkiä yritykset eivät enää olleetkaan ongelmissa näissä muutostilanteissa, vaan toiminta saatiin jatkumaan ja Ruotsi vaurastui. Kaikki voittivat.

Ruotsissa juhlittiin siis viime syksynä:

Voimme olla ylpeitä siitä, että Ruotsi on maa ilman haitallisia perintö-, lahja- ja varallisuusveroja, ja sitä meidän pitäisi juhlia tänään.

Ruotsi siis luopui rohkeasti ja päättäväisesti perintöverosta ja myös Norja seurasi perässä vuonna 2014. Ja ei siis omaisuuksia ja varoja ole jätetty tämänkään jälkeen verottamatta, vaan kumpikin naapurimaamme kiristi perinnöstä saatavan myyntivoiton verotusta. Perintöverosta siis siirryttiin ns. luovutusvoittoveroon, kuten mekin olemme kokoomuksen riveistä lukuisia kertoja esittäneet meilläkin tehtäväksi.

Kannattaa lukaista tuo Svenska DagbladetinAnders Ydstedtin  kolumni kokonaisuudessaan, mutta minä ajattelin lähteä nyt valmistelemaan saman asian varpajaisia meille. Meillähän nykyisin jo noin 60 prosenttia perinnöistä on nimittäin verovapaita. Perintöveroa ei makseta jos perintö jää alle 20 000 euron alarajan. Ruotsin mallissa veroa maksetaan siis vasta siinä tilanteessa, kun perintöä realisoisaan eli esimerkiksi perinnöksi saatu asunto myydään. Näin enää perinnön saaja ei joutuisi meilläkään vaikeaan tai jopa mahdottomaan tilanteeseen, missä perintövero lankeaa maksettavaksi jo tilanteessa missä rahaa ei sen maksamiseen ole saatu. Lopputulema olisi meilläkin pienen ajan päästä se, että uudistus tuottaisi nykyistä enemmän valtion kassaan verotuloja, mutta tekisi sen vasta silloin, kun perinnön saajalle syntyisi maksuvalmiutta.

Uutissuomalaisen gallup kertoi nyt tammikuun alussa, että yli puolet suomalaisista, 55 prosenttia, kannattaa perintöveron korvaamista luovutusvoittoverolla. Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista 4.–11. joulukuuta ja virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uutissuomalaiselle Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää totesikin hyvin, että ”Ehkä ihmiset mieltävät reilummaksi sen, että vero pantaisiin maksuun vasta, kun peritty omaisuus luovutetaan eteenpäin, jolloin siitä saa rahaa, jolla veron voi maksaa”.

Kirjasimme keväällä 2023 hallitusneuvotteluissa pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen hallitusohjelmaan, että selvitämme perintöveron poiston mahdollisuudet ja korvaamisen luovutusvoittojen verotuksella. Kevään puolivälinriihi olisi nyt hyvä paikka tehdä tästäkin ratkaisuja ja antaa maallemme ja suomalaisille lupa vaurastua.

Siinä voittaisi kaikki.

….

Suomi tarvitsee Helsinki Gardenin tuomaa kasvua ja elinvoimaa

Eilen illalla kävin vierailulla Helsingin jäähallissa. Aiemmin viime vuoden puolella Turku esitteli Saku Koivun ja Saara-Sofia Sirenin johdolla minulle Turun Ratapihahanketta ja eilen sitten helsinkiläiset

upeaa Helsinki Garden -hankettaan. Kaksi upeaa ja suurta hanketta, jotka toivottavasti molemmat lähtevät liikkeelle jo tänä tai viimeistään ensi vuonna.

Eilen Helsinki Gardenin johto, arkkitehdit ja myös HIFK:n johto esittelivät omaa hankettaan ja täytyy sanoa, että kohtuullisen hienossa asennossa se nyt onkin. Pitkä työ on tuottanut tulosta ja kaava on kunnossa ja isolta osin myös hankkeen toteutuskin. Myös Helsingin kaupunki on hommassa mukana keskeisen tonttiratkaisun kautta ja mikä hienointa hankkeella saataisiin Helsinkiin jää- ja tapahtuma-areenan lisäksi myös hieno vanhaan Nordikseen remontoiva koripallo-, lentopallo- ja salibandyareena ja myös modernit tilat voimistelulle yms. Jättimäinen hanke, missä isossa roolissa myös tuleva hotellikokonaisuus ja tietenkin myös pienen kaupunginosan verran asuntorakentamista. Kannatan.

Totesin jo eilen valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana, että meidän ns. liikuntapaikkarakentamisen pienenevästä budjetista ei tällaisiin ole rahoitusta riittävästi löydettävissä. Mutta jatkoin, että minusta Tampereen Nokia Areenan tapaan valtion tulee olla mukana myös Helsingin ja Turun areenahankkeissa. Malleja on erilaisia ja sellainen pitää nyt etsiä. Tällaiset hankkeet maamme tarvitsee ja nyt esittelyssä ollut Helsinki Garden esimerkiksi toisi pääkaupunkiimme merkittävästi vuotuisia lisätuloja suurkonserttien yms. kautta, mitkä nyt maamme kiertävät ja kiertävät senkin jälkeen vaikka Hartwall Areena takaisin käyttöön saataisiinkin. Tarvitaan siis moderni ja riittävän suuri areena, että isot artistit maahamme saapuvat.

Iso kiitos Gardenin taustavoimille hankkeen esittelystä. Rohkeutta maamme tarvitsee ja uskoa ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

 

 

 

 

 

Tagit: Perintövero,

Kommentit