Rajaturvallisuuslain jatko välttämätöntä maamme turvallisuuden ja koskemattomuuden varmistamiseksi

Blogi, perjantaina 10.01.2025

Hallituksen tiedotustilaisuus rajaturvallisuutta koskevasta lainsäädännöstä 21.5.2024. © Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Petteri Orpo (kok) kertoi keskiviikkona, että itärajan avaamiseksi edes osittain ei ole mitään edellytyksiä. Maamme turvallisuuden varmistaminen ja koskemattomuuden turvaamisen edellyttää itärajan täyssulun jatkamista, mutta myös rajaturvallisuuslain jatkoa. Tavattuaan keskiviikkona kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja heidän käytyä hyvän ja yksituumaisen keskustelun eilen hallitus kertoi käynnistäneensä Sisäministeriön johdolla lainsäädäntöhankkeen väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi annetun lain (ns. rajaturvallisuuslaki) voimassaolon jatkamiseksi. Lain tarkoituksena on torjua maamme painostamista maahantulijoita välineellistämällä. Tämä lakihan saatettiin voimaan viime vuoden kesällä 22.7.2024 ja se on voimassa vuoden voimaantulosta. Kuluneet kuukaudet ovat osoittaneet, että laki on toiminut toivotulla tavalla. Itäraja on pysynyt turvallisena.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps) totesi eilen, että…

”Turvallisuustilanne Suomen itärajalla on tällä hetkellä jännitteinen mutta vakaa. Nopeisiin ja vakaviin muutoksiin pitää kuitenkin varautua. Suomi ei edelleenkään aio avata itärajaa”.

Vahva ja selkeä viesti sisäministeriltämme ja maamme hallitukselta. Turvallisuuden kanssa ei voi lähteä kokeilemaan. Meillä on EU:n ja Naton pisin ulkoraja Venäjän kanssa ja sen varmistaminen on meidän ydintehtävämme nyt ja tulevaisuudessa. Rantanen kiitti samalla kumppaneitamme tuesta todeten luottane sen jatkumiseen. ”Suomi ei aio jatkossakaan sallia ulkorajallaan välineellistetyn maahantulon väylää Eurooppaan”.

Rajaturvallisuuslaki on siis tärkeä työkalu kansallisen turvallisuuden suojelemiseksi. Rajaturvallisuuslailla säädettiin siis edellytyksistä, joilla voimme rajoittaa kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista rajatulla alueella maamme valtakunnanrajalla ja sen välittömässä läheisyydessä. Lain tarkoituksena on siis ollut ja myös ollut torjua vieraan valtion, tässä tapauksessa Venäjän, vaikuttaminen maahamme hyväksikäyttämällä maahantulijoita.

Kuvassa vasemmalla pääministeri Petteri Orpo ja vieressä sisäministeri Mari Rantanen.

Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat ovat olleet suljettuja 15.12.2023 alkaen valtioneuvoston päätöksillä, joista viimeisin annettiin 15.4.2024. Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty maamme ulkorajoilla avoinna oleville lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille.

Näillä toimilla ja rajaturvallisuuslain säätämisellä on saavutettu niillä tavoiteltu vaikutus eli välineellistetty maahantulo Suomen itärajalla on toistaiseksi keskeytynyt. Mutta Venäjä ei toimiaan lopettanut ja turvallisuusarviot eivät puolla itärajan avaamista. Siksi me joudumme nyt päättämään rajaturvallisuuslain jatkosta. Tavoitteenamme on saada hallituksen esitys eduskunnalle huhtikuussa 2025. Ja mikä hienointa eilen jo keskusta kertoi tukevansa rajaturvallisuuslain jatkoa ja olen vakuuttunut, että myös SDP:ssä riittävä määrä kansanedustajista tukee lakia ja maamme turvallisuuden ja koskemattomuuden varmistamista jatkossakin.

Isoja ja vaikeita ja epämieluisia päätöksiä, mutta tekemättä ei voi jättää.

Samaan aikaan saamme seurata myös Yhdysvaltain presidentin vaihtumista. Donald Trump palaa Yhdysvaltain johtoon tuttuun tyyliinsä suurin puhein ja mekkalalla. Mikä sitten on hänen todellinen aloituksensa, niin sen tulevat viikot näyttävät. Mutta täytyy kyllä sanoa, että keskustelun aiheet hän osaa kyllä itse määrätä ja huolehtia siitä, että hänestä ja Yhdysvalloista puhutaan.

 

Kommentit