Suomalaiset haluavat pitää vaaralliset vangit kaltereiden takana – Pitää olla mahdollisuus estää vapautuminen määräämättömäksi ajaksi

Blogi, keskiviikkona 30.05.2018

Viimeaikaiset uutiset ja myös uusi rikollisuus on nostanut esille huolen siitä, että meillä vaaralliset rikolliset pääsevät yllättäen vapaiksi. Vuonna 2006 laista poistettiin kohta mikä mahdollisti vaarallisten rikoksenuusijoiden määräämisen pakkolaitokseen määräämättömäksi ajaksi.

Nyt Norjan Utojan terrori-isku, meidän Turun terrori-isku, mutta myös toistuviin väkivaltarikoksiin syyllistyneiden tapaukset ovat nostaneet esille ehkä tarpeen palauttaa mallia suuntaan missä vapautuminen ei olisi mahdollista. Vangin vaarallisuus arvioidaan siis uudelleen rangaistuksen loppuvaiheessa ja Helsingin hovioikeudelle vaarallisuusarvion tekee THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ammattilaiset. Etelä-Suomen Sanomien USU:n uutisesta sai sellaisen kuvan, että vanki vapautetaan jos häntä ei enää pidetä vaarallisena. Näin toki usein on, mutta on myös tilanteita missä vaarallisuusarviointia ei ole kunnioitettu ja vastoin sitä oikeus on vapauttanut vaaralliseksi tiedetyn vangin. Olen itse tehnyt lakialoitteen siitä, että vapautuville vangeille tehtävistä vaarallisuusarvioinneista tehtäisiin myös tuomioistuinta sitovia. Nyt nimittäin on tilanteita, että missä oikeus on vapauttanut vangin jonka ammattilaiset ovat vaarallisuusarvioinnissa todenneet uhaksi toisten ihmisten turvallisuudelle.

Tänään Etelä-Suomen Sanomissa oli mielenkiintoinen uutinen gallupista minkä mukaan tuomioistuimelle halutaan mahdollisuus jatkaa tuomiota. Miehistä vankilassa pitämisen mahdollisuutta kannatti jopa 84% ja naisista 87% kyselyyn vastanneista. Valtaosa siis haluaisi muuttaa lakia niin, että erityisen vaaralliset vangit voitaisiin pitää vankilassa senkin jälkeen, kun heidän tuomionsa päättyy.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkija Sasu Tynin mukaan käytäntö, jossa rangaistuksen suorittamisen jälkeen vanki voitaisiin määrätä jatkamaan tuomiotaan, vaatisi suuria lainsäädännöllisiä muutoksia. Tämä täytyy toki selvittää ja minusta myös tehdä. Tämän vuoden alussa onneksi meillä otettiin jo käyttöön ns. yhdistelmärangaistus. Tässä siis kyse siitä, että vanki voidaan määrätä tuomion jälkeen vielä vuoden mittaiseen valvontaan eli ns. pantavalvontaan.

Mutta tiukennuksia siis tarvitaan ja mahdollisuuksia turvata muiden ihmisten arki ja elämä tällaistenkin tekijöiden osalta. Ns. sarjakuristajan tapaus laittaa miettimään, että olisiko ainakin nyt viimeinen henkirikos (vielä epäily) voitu estää jos vaarallisuusarvioinnit olisivat sitovia ja keinot olisivat ajantasaisia ja riittäviä.

Olen itse valmis myös pohtimaan sitä, että tapoistakin voitaisiin langettaa elinkautisia vankeustuomioita ja Utojan ja muista vastaavista pitäisi voida langettaa ainakin lähemmäksi tosiasiallisia elinkautisia.

Eduskunnassa takana jo puolustusvaliokunta ja jälleen tänään juttelimme miten hienoa on tehdä työtä kun valiokunnassa hyvä ja toisia arvostava ja ratkaisuhakuinen henki. Meillä ei ongelmia tehdä vaan niitä ratkotaan. Nyt hetki aikaa ennen kuin päivän täysistunto.

Tänään illalla Hämeen Kokoomuksen piirikokous nimennee minut eduskuntavaaliehdokkaaksi tuleviin eduskuntavaaleihin. Kampanjan suunnittelu jo hyvässä mallissa Riku Bitterin johdolla ja mukaan kutsun ja haastan teistäkin kaikki jotka vain tavalla tai toisella haluatte olla mukana. Laittakaapa viestiä.

Kello 20.27 ja päivä paketissa. Tänään Kokoomus asetti minut eduskuntavaaliehdokkaaksi. Taas uutta kohden ja intoa täynnä. Olen saanut tehdä työtä jota rakastan ja arvostan ja toivottavasti saan tehdä jatkossakin. ????

Siunattu, kiitollinen ja onnellinen ❤️

Kiitos teille kaikille!

Työpäivä tänäänkin pitkä ja samanlaiselta näyttää huominenkin, mutta kun tykkää niin jaksaa.

Tänään muuten myös hauska tuokio Teoston kanssa. He esittelivät jo tulevia eduskuntavaaliteemojaan ja siellä yhtenä tärkeänä musiikin lisääminen kouluopetukseen. Pääsin itse tekemään tietokoneella yhden biisin ammattilaisten kanssa ja laulamaankin. Ja mikäs muun entinen opettaja tähän aikaan vuodesta valitsisi kuin Suvivirren. Aika magee versio tuli ja mukana myös beatboxia. Tiedän, että haluaisitte kuulla 🙂

Kuva: Teosto ry

 

Kommentit