Sunnuntai, 29.06.2008

Blogi, sunnuntaina 29.06.2008

Pekan päivä. Pekkalassa. Eilen kävimme katsomassa Lopen teatterin tämän vuoden näytelmän Satumaan. Unto Monosen elämästä kertova Heikki Salon ja Heikki Paavilaisen tangomusiikali lähti pyörimään vahvasti. Ohjaaja Taru Kivinen on tehnyt jälleen hyvää ja vahvaa työtä vaikakin tällä kertaa hieman musiikissa jäin odottamaan. Musiikkiryhmä viulu, kitara ja harmonikka olivat vakuuttavia, mutta hieman äänentoistolta olisin odottanut enemmän ja laulultakin. Hannele Ilmonnen Unton äitinä oli hyvä ja myös solistia ja vaimoa Hiliä esittänyttä Sanna Laihoa oli ilo katsella ja kuunnella. Hän tällä kertaa kertaa näytelmän kantaja. Vaikka sellaiset minun suosikit vuodesta toiseen ovatkin Jorma Parkkonen jolle tänäkin vuonna olisi suonut isommatkin roolit ja ne varmat naurut aina antava Jukka Ranta. Vahvana muusikkona pääroolista Ilkka Esselström suoritui hyvin ja Toivo Kärkeä esittänyt Kari Tuominen oli tutun vahva. Toinen jolle olisin toivonut suurempaa roolia oli Tove Shipley joka hoiti hommansa varmasti Unton siskona, lääkärinä ja lauluoppilaana, niin ja hieman odotin myös Toven pojan Jessenkin laulua. TV2:sen Harvoilla Tarjolla sarjassakin aikalailla ison roolin vetänyt Jesse oli loistava Unto lapsena ja nuorena. Enemmänkin olisin mielelläni katsellut. Uusista löydyistä Raisa Nousiainen aloitti Lopen Teatteriuran vakuuttavasti ja kun jatkoa toivottavasti seuraa niin uskon, että Raisastakin kuulemme vielä.

Mutta kaiken kaikkiaan mainio ja katsomisen ja kokemisen arvoinen on tämänkin kesän Lopen teatteri. Paikkanahan Sajaniemen Taidemäki on minusta yksi kesäteatterien aatelia ja kun Salosen Aarnen liikuteltava kate suojaa mahdollisilta – ja tänä kesänä todennäköisiltä – sateilta niin sekään ei pääse sotkemaan vehreää kesänautintoa. Suosittelen jälleen kerran. Esityksiä ensi-illan jälkeen kaiken kaikkiaan neljätoista ke, to ja su -iltaisin ja muutama näytös myös tiistaina ja päätös luonnollisesti 26.7. lauantaina. Kannattaa kurkata tarkempi ohjelma Lopen Teatterin sivuilta.

Mutta mielenkiinnolla jään odottamaan ensi kesää ja silloin Lopen teatterin 25-vuotisjuhlanäytelmää. Ohjaajana silloin Joel Elstelä ja kappale paljastetaan myöhemmin. Täytyy vielä kuitenkin kuntammekin puolesta kiittää koko teatterin väkeä tämän vuotisesta näytelmästä ja myös menneistä näytelmistä. Kesäteatterimme on yksi juttu josta kuntamme tunnetaan. Ja josta saamme olla ylpeitä. Siitä kiitos teille.

Lueskelin tuossa aamulla tuoretta Suomen Tietotoimiston Suomen Gallupilla teettämää kyselytutkimusta tai sen tuloksia. Tutkimuksessa selvitettiin siis suomalaisten ajatuksia ja toiveita kunnallisistapalveluista tulevalla valtuustokaudella. Päälimmäisenä esille nousi se, että vajaa viidennes suomalaisista toivoon kuntien panostavan seuraavalla vaalikaudella eli ensi vuoden alusta lähtien ensisijaisesti terveydenhuoltoon. Tärkeimpänä vanhustenhuoltoon.

Mutta tuloksissa on myös eroja kun katsoo niitä naisten ja miesten vastauksista. Juuri naisille terveydenhoito ja vanhustenhuolto ykkössydämenasia, kun miehillä taas esille nousee selkeästi enemmän mm. kuntien liikenneväylien kunto. Mutta ehkä vieläkin mielenkiintoisempaa on tässä tutkimuksessa esille nouseva nuorten huoli huono-osaisista. Nimittäin kyselyynvastanneista juuri alle 25-vuotiaat ovat niitä jotka antavat keskimääräistä useammin ohjeeksi panostaa juuri huono-osaisten asemaan. Minusta hyvä signaali ja kertoo nuorten vastuuntunnosta ja arvostelukyvystä.

Palveluiden turvaamiseksi ollaan myös valmiita maksamaan enemmän kunnallisveroa. Vain runsas kymmenesosa vastaajista olisi valmiita tinkimään palveluiden laadusta ja saatavuudesta. Ehkä tämä kannattaa pitää mielessä nyt kun tulevia budjetteja kunnissa laaditaan. On siis syytä tarkkaan miettiä mitä ja millä hinnalla kunta pystyy kuntalaisillee tarjoamaan. Palveluiden alasajolla ei näytä olevan kovinkaan vahvaa kansalaisten tukea. Ehkä viimeisenä tästä tutkimuksesta haluan nostaa täälläkin esille tuon palveluiden etäisyyskysymyksen. Tutkimuksessa siis kartoitettiin myös sitä miten läheltä tietyt palvelut tulisi saada. Vastaajien mielipiteetu mm. koulun ja terveyskeskuksen enimmäismatkasta vaihtelee aika suurestikin. Ehkä sellainen raja näyttää yleisesti olevan noin 20 kilometriä. Eli palveluiden laatua ja saatavuutta on tässäkin mielessä syytä tarkastella kriittisesti.

Tänään itselläni lähes vapaapäivä. Kummityttömme Elisa lähtee Sadun kanssa kesäteatteriimme katsomaan Miinaa ja Manua ja itselläni vain yksi tapaaminen iltapäivällä liittyen tuleviin kunnallisvaaleihin.

…..

Tämä päivä mennyt syksyn kunnallisvaaleille aikalailla tehokkaasti. Päivällä lounaalla tapasin yhden uuden tulevan kokoomuslaisen ja kunnallisvaaliehdokkaan Riihimäellä. Ehdokkuus menee vielä paikallisen Riihimäen kokoomuksen käsittelyyn, mutta mainio ehdokas ja varmasti tuo lisää osaamista kokoomusjoukkoomme. Ja nyt illalla sitten tapasin toisen ja hän lähtee Lopelle ehdokkaaksi. Hyvä päivä.

Muutenkin Lopen kunnallisvaaliehdokastilanne on edennyt nyt viime päivinä loistavasti. Läyliäinen on saanut jälleen kaksi uutta ehdokasta ja edellisvaalien 40 ehdokkaan raja on nyt saavutettu. Viime vaaleissakin 40 ehdokasta oli vielä maksimi, mutta nyt valtuuston koon kasvun myötä ehdokasmääräkin saa nousta 53:een ja näyttää siltä, että ehdokkaita onkin selkeästi paremmin lähdössä mukaan kuin neljä vuotta sitten. Erityisesti nämä itse mukaan ilmoittautuvat ja itse yhteyttä ottavat uudet loppilaiset lämmittävät mieltä ja täytyy kyllä jo nyt todeta, että listamme on aikalailla kovempi kuin edellisvaaleissa. Kovuutta nimenomaan tuo minusta tuo ammattijakauma, mutta myös ikä ja sukupuolijakauma joka alkaa olla aikalailla napissa. Tulevalla viikolla vielä muutama tapaaminen uusien mahdollisten ehdokkaiden kanssa. Pelikenttä aika laaja sillä tapaan huomenna yhden loppilaisen, tiistaina helsinkiläisen ja vantaalaisen ja keskiviikkona hämeenlinnalaisen. Sitten vielä seuraavalla viikolla sovittuna yksi tapaaminen Lopella ja toinen Hämeenlinnassa. Katsotaan miten näiden kanssa käy. Toivotaan, että saamme mukaan. Itseasiassa tuo helsinkiläisen tapaaminen on jo edennytkin ehdokkuuteen asti ja nyt käymme läpi hänen kampanjasuunnitelmaansa. Olen luvannut näissä hieman auttaa jos osaan.

Tänään kävin myös tutustumassa Läyliäisillä Lopella Läyliäisten Ratsutalliin. Jarmo Pikkarainen ja Kristiina Vuorimies ovat rakentaneet upean ratsastus- ja tallikeskuksen aivan taajaman kupeeseen ja täytyy kyllä todeta, että erittäin upeat paikat ovatkin – klubitiloja myöten. Vanha maatila ja sen navetta ovat saaneet upean uuden elämän ja tällainen tunnelma kun tallilla on niin siellä on ilo toimia ja puuhata. Tänään pääsin minäkin tallinväen kanssa juhlimaan kääretorttukahvien kanssa valjakkoajovoittoa Loimaalta. Upea yhteishenki. Läyliäisten Ratsutalli sivuilta.

Näitä vanhoja maataloja on Lopella muutettu aikamoisella tahdilla hevospaikoiksi. Osa tällaisia upeita keskuksia kuin tämä Läyliäisten Ratsastustalli, mutta valtaosa vain omaan tarkoitukseen muutettuja hevospaikkoja. Mutta näin moni muuten jo tyhjilleen jäänyt maatalo on saanut uuden elämän ja täytyy kyllä todeta, että hevosharrastuksella on aikamoinen elävöittävä merkitys jo tänään koko kunnallemme. Jos siis tällaista paikkaa itselleen etsii niin kannattaa ainakin soitella meidän paikallisille kiinteistönvälittäjille Junellin Margitille ja OP-Kiinteistökeskukseen Leväsen Monalle. Aina silloin tällöin voi vielä tärpätä vanhan maatalonkin kanssa. Ratsastuspaikkoja löytyy sen sijaan tänään jo helpommin. Monta hyvää tallia tarjoaa tallipaikkoja ja myös hyviä tunteja. Suosittelen. Myös miehille.

Kommentit