Sunnuntai, 27.09.2009

Blogi, sunnuntaina 27.09.2009

Hieman saimme onneksi jo ruskaakin Lopelle. Tänään nimittäin patikoidaan jälleen perinteinen Poronpolkumme. Poronpolun historia vie kauaksi vuosien taakse. Itseasiassa sen juuret ulottuvat aina 1965. Silloin agrologi Jaakko Estola toi Lopelle Sallasta kymmenen poroa koeruokintaan tarhaan. Porot elivätkin Lopella kymmenenvuotta ja lisääntyivätkin. Estolan perustama Porotarha sijaitsi Tevännöllä nykyisen Poronpolun varressa, jolloin vuonna 1966 alkaneen ulkoilutapahtuman Poronpolun kiertäjillä oli mahdollisuus tutustua eläimiin. Aikanaan sitten porojen koeruokinta päättyi ja porot lähtivät Lopelta vuonna 1974, mutta Poronpolku jäi ja upean yhden kuntamme ykköstapahtman 40-vuotisjuhlia vietettiin vuonna 2006. Nykyisin Poronpolku-ulkoilutapahtuma järjestetään vuosittain syyskuun viimeisenä sunnuntaina eli jälleen tänään ja ruskareittejä Lopen erämaa-alueille on aina viidestä kilometristä 30 kilometrin upeaan vaellukseen. Vuosittain tapahtuma kerää yli 2000 ulkoilijaa samoilemaan syksyisille reiteille ja matkaan voi lähteä tänään kello 9-12 Riihisalosta. Suosittelen vuosien kokemuksella päiväretkeä vaikkapa koko perheelle tai työporukalle. Kokemisen arvoinen on myös pitkillä reiteille sisältyvä Punelian-salmen ylitys kapulalossilla tai soutuveneellä Marsalkka Mannerheimin metsästysmajalle.

Eilen saimme vahvistuksen myös sille, että Vihreät tukevat hallitusta edelleen. Puheenjohtaja, ministeri Anni Sinnemäen ilmoitus ”vihreiden yksimielisestä tuesta” veti maton siis jälleen kerran muutaman vihreiden kansanedustajan populistisilta puheilta. Tiedän sen, että hallituspuolueen kansanedustaja kun vaatii tällaisia niin palstatila on taattu. Itse kuitenkin näen nyt tärkeäksi, että uudistamme tuon vaalilainsäädännön niin, että jatkossa on selvät pelisäännöt Ay-rahan ja yritysrahan käyttämiseksi puolueiden tukemiseen ja pelisäännöt vaali- ja puoluerahoituksesta ovat selvät ja yksiselitteiset. Jopa niin, että niiden rikkominen voisi minusta tarkoittaa esimerkiksi puoluetuen takaisinperintää. Rangaistukset tullee olla riittävän kova ja pelisääntöjen täysin selvät niin sitten on aika edetä uusiin vaaleihin 2011.

Tuossa viikolla sattui mielenkiintoinen tapahtuma eduskunnassa. Kesken kiivaimman työrupeaman eli iltapäivän valiokuntien kokousten ja asiantuntijakuulemisten aikaan eduskunnan palohälyttimet lähtivät soimaan. Epäily väärästä hälytyksestä oli heti vahva. Itse toki tällaista mutu-puhetta en arvosta lainkaan. Ei hälytyksillä ole mitään merkitystä jos emme niiden mukaan toimi ja vasta vahvistusten jälkeen totea hälytyksen aitoutta tai virheellisyyttä. Näin ollen me sivistysvaliokunnasta poistuimme erikseen sovitulle kokoontumispaikalle ja muutamia muitakin sinne tuli. Mutta moni kokous jatkui ja kahviltarinan mukaan eräässäkin valiokunnassa kun yksi edustaja oli lähdössä hälytyksen myötä kokoontumispaikalle oli todettu ”istu alas päätösvalta menee”. Mene ja tiedä kuinka pitkään tosipaikassa olisi päätöksenteko sitten jatkunut. Ehkä tämän pohdinnan opetus on se, että hälytykset tulee aina ottaa todesta niin kuin nytkin paikalle tullut palo- ja pelastushenkilökunta otti. Tarkistivat että kaikki on kunnossa ja ilmoittivat sitten väärästähälytyksestä. Näin opetin myös opettajana oppilaitani aina toimimaan.

Hieno päivä takana. Kertakaikkiaan mahtavia syyspäiviä ja Lopen Poronpolkukin veti reilusti normaalia enemmän väkeä liikkeelle. Kiitokset terveisistä sieltäkin. Juuri ilta mökillä vielä lapiohommissa. Korjaamme maakellaria ja tänään urakoimme tuloilman kuntoon. Uudet ovet pitäisi saada syksyn aikana ja kevääksi sitten kaikki olisi valmista.

Tänään ratkesi myös rallin SM-mitali tältä kaudelta. Kausi huipentui Hyvinkään SM Finnsco ralliin ja mestareiksi kukitettin tänään rallin voittaneen Juha Salon takana toiseksi ajanut Jari Ketomaa. Kaksivetoista ja nuorten mestariksi ajoi upean kauden ajanut Joonas Lindroos. Mutta hieno sää suosi tätäkin urheilukauden päätöstä ja väkeä oli hyvin liikkeellä. Mutta nyt siis akut jälleen mukavasti ladattu uutta viikkoa varten. Tulevasta viikosta tulee ennätysraskas ja lisäksi viikkoon sisältyy kaksi hallituksen luottamusäänestystä. Ensin keskiviikkona välikysymysäänestys ja sitten torstaina linjaäänestys siitä etenemmekö hallituksen alkuviikosta antaman vaalirahaselonteon mukaisesti kohti vaalirahoituksen ja puoluerahoituksen uudistamista. Samalla myös mitataan siis pääministerin ja hallituksen luottamus. Mutta huomenna maakuntapäivä. Kalenteri täynnä huomennakin eli nyt tv:n ääreen ja saunaan ja sitten nukkumaan.

Kommentit