Sunnuntai, 23.04.2006

Blogi, sunnuntaina 23.04.2006

Sunnuntaikin alkoi aurinkoisena. Eilinen ilta meni ystävien kanssa ja näin myös politiikan kautta tuttuja. Oli oikein mukava ilta puhua ja olla ystävien kanssa. Tänään siis kevät jatkaa etenemistään. Eilen 22.4. mökkitiellä näin sitten ensimmäiset leskenlehdet ja krookukset kotipihalla myös kurkistelevat jo. Sinivuokkoja ei vielä ole näkynyt, mutta aivan näinä päivinä nekin tulevat tervehtimään. Ajattelin tänään heti aamusta jatkaa pihatöitä. Ehtii tehdä hyvän ajan ennen iltapäivän Formula ykkösten San Marinon kilpailua. Hieman ajattelin myös paperitöitä vielä tähän päivään mahduttaa. Katsotaan.

Tänään Puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala kertoo NATo-näkemyksistään Aamulehden haastattelussa. Kaskeala toteaa, että parin vuosikymmenen sisällä Suomen täytyy harkita puolustusyhteistyötä eri maiden kanssa, koska puolustusmenot nousevat pilviin. Hän ei usko, että puolustusmenoissa voisi säästää liittymällä Natoon. Nato-jäsenenäkin meidän pitäisi Kaskealan mukaan tuoda ”kassaan” oma panoksemme. Hän toteaa, että ei siellä hyväksytä vapaamatkustajia. 2020-luvulla joudutaan pohtimaan mm. ilmapuolustuksen kohtaloa, koska Hornet-kalusto vanhenee. Nato siis edelleen jatkaan pinnalla pysymistä keskusteluissa. Katsotaan millaiseen suuntaan Nato kehittyy – jos siellä Niinistönkin toivoma eurooppalainen ääni saadaan paremmin kuuluviin tulevaisuudessa.

Toinen päivän uutispoiminta käsittelee toista keskustelua aiheuttavaa aihetta eli ydinvoimaa. Asia taas ajankohtainen mm. Iranin kautta, mutta ennen kaikkea meille tuon Venäjältä suunnitelmissa olevan sähköntuonnin suhteen. Aamun Hesarin mukaan kuudennen ydinvoimalan kannatus on kasvanut vuoden aikana selvästi. Tutkimuksen mukaan kolme viidestä kannattaa Suomessa jo ainakin jossain määrin kuudennen ydinvoimalan rakentamista. Vuosi sitten tuki oli vain vähemmistöltä eli 42 prosenttilta vastaajista.

Lisäydinvoimalle ovat suopeita kaikkien kolmen suurimman puolueen kannattajat. Eniten myönteiseen suuntaan on muuttunut keskustan kannattajien suhtautuminen.

Vihreiden kannattajat sen sijaan suhtautuvat ydinvoimaan yhtä kielteisesti kuin aiemminkin. Eilen Vihreiden puheenjohtaja lievensi omaa kantaansa. Katsotaan näkyykö puheenjohtajan kantta sitten riveissä. Tämä Gallupin tekemä tutkimus oli tehty jo aiemmin.

Oikeusministeri Leena Luhtanen kiirehtii kuudennen ydinvoimalan rakentamista. Luhtasen mukaan Suomen tulee huolehtia energiantuotannon omavaraisuudesta, eikä lisätä riippuvaisuutta Venäjästä.

Nyt siis pihatöihin…. Aurinkoa kaikille.

Niin se taas muutama tunti ulkona meni. Ensimmäiset västäräkit (23.4.) hyppeli pihalla ja myös nokkosperhoset olivat heränneet. Kevään pihahommia tein mökillä ja Satu haravoi kotipihaa työpäivänsä jälkeen. Nyt formuloita jännittämään. Kimille voitto. Toivotaan niin.

Niin on sitten formulatkin taas ohi. Kimi ei voittoon tällä kertaa pystynyt. Taktiikat olivat alkuspekulaatioista huolimatta kuitenkin niin samanlaiset. Ferrarin Michael Schumacher sai ajaa tallinsa kotiradalla Imolassa San Marinon GP:n voittoon. Hallitseva mestari Fernando Alonso antoi hyvän vastuksen ja vaikka espanjalainen olikin nopeampi niin ei radalta ohituspaikkaa löytynyt. Kilpailun lopussa Alonson auton aliohjautuminen sitten latisti viimeisten kierrosten hurmoksen ja toisaalta mestari tiesi kakkostilankin vankistavan hänen MM-johtoaan. Taktisesti kypsä kisa. Kimi nousi kahdeksannesta lähtöruudusta viidenneksi. Mukavaa kilpailussa oli se, että nyt mukana voittotaistelussa on aiemmista vuosista poiketen jo useampikin erivärinen teami.

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessakin on viikonloppuna tapahtunut, kun keskusta on ollut koolla. Keskustan mukaan valtakuntaan tarvitaan maakuntahallinto, jonka puolue liittää kunta- ja palvelurakenneuudistuksen kylkiäiseksi. Hallituskumppani SDP ei ole maakuntahallinnosta järin innostunut.

Keskusta myös tyrmäsi samalla SDP:n ehdotukset kuntaveromallista. Kuntaministeri Manninen totesi lauantaina, että kuntauudistusta koskevan puitelain syntyminen hallituksessa ei ole mitenkään varmaa.

Manninen totesi lauantaina Kemissä keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa mm, että jos joku kuvitelleen, että asian viivästyminen johtaa Keskustan kannalta huononkin ratkaisun hyväksymiseen, on se luulo turha. Hannes Manninen totesi, että hän tulee esittämään valtioneuvostolle vain sellaisen puitelain, joka täyttää Keskustan sille asettamat perusedellytykset. Hauska nähdä mitä se sitten ikinä tuokaan. Kuinka syvään syöksyyn hallitus ajautuu ja mitä sitten ja mitä sitten ja…

Meidän Jan Vapaavuori totesikin, että on täysin mahdotonta, että puitelaista tehdään niin väljä, että maan eri kunnat tai Keskusta ja SDP voisivat tulkita sitä täysin toisistaan poikkeavalla tavalla. Vapaavuori lisäsi vielä, että hallitus on pitkin hankkeen etenemistä todennut, että kyse ei ole pelkästään hallituksen, vaan koko poliittisen järjestelmän yhteisestä hankkeesta.

Viime aikoina keskustelu on kuitenkin mennyt Vapaavuoren mukaan siihen suuntaan, että opposition näkemyksille annetaan todellisen päätöksenteon lähestyessä yhä vähemmän painoarvoa.

Toivotaan, ettei kunta- ja palvelurakenneuudistus nyt tuhoudu kokonaan keskustan ja SDP:n valtapolitiikkaan, sillä muutoksia tarvitaan palveluiden turvaamiseksi. Voi tosin olla, että tämä asia ajaa hallituksen niin syvään kriisiin ettei siitä ole enää paluuta. Riittääkö kanto sitten ensi vaaleihin asti se jää nähtäväksi. Voi voi.

No nyt sunnuntai painuu jo iltaan. Upea päivä ollut tänäänkin. Huomenna jälleen täysi työpäivä, kun kevättä kohden mennään. Huomen illalla ajattelin vielä mennä seuraamaan Riihimäen valtuuston kokousta. Olen aina silloin tällöin siellä pyörähtänyt, kun meillä ei ole kokouksia ollut. Oppii aina jotain uutta ja näkee miten naapurikunnassa asioihin .- usein samoihinkin asioihin suhtaudutaan. Antaa näkemystä koko seutukunnan kehittämiseksi.

Illansuussa vielä kävin hyvien ystävieni Marjon ja Pekan Siiri-tyttären 5-vuotissyntymäpäivillä. Kun menin niin Pekka oli puutarhahommissa ja pihalla alkuun aikaa vietimmekin. Sitten sisälle ja hetken kuluttua talo oli täynnä väkeä. Vauhtia riitti ja oli mukavaa. Lapset olivat niin iloisella tuulella. Marjo oli loihtinut jälleen hyviä herkkuja ja hän kun tuntee minut niin hyvin niin oli suolainenkin puoli kunnossa. Marjon kassan olen nimittäin tehnyt vuosien varrella paljon työtä. Aikanaan hän oli luokassani erityiskoulussa avustajana ja nyt tekee luokassani viransijaisuuttani. Niin ja olemmehan me yhdessä erityispedagogiikkaan opiskelleetkin. Ja tähän kaikkeen kun liittää lapsuudesta alkaneen ystävyyden niin aikalailla hyvin toisemme tunnemme. Frimaneilla aikaa kului kivasti muutama tunti.

Tämän jälkeen kävin vanhemmillani kevät ruiskuttamassa omenapuut ja nyt katsellaan Tanssii tähtien kanssa. Huomisiin.

Niin tänään illalla tukiryhmääni liittyi Rintaluoman Seppo. Seppo on perheensä kanssa uusia loppilaisia pääkaupunkiseudulta. Toimii projektipäällikkö Studiotec yrityksessä eli päivittäin työmatka pääkaupunkiseudulle satojen muiden loppilaisten tapaan. Hyvin ovat kuulemma Lopelle kotiutuneet. Kiva niin. Tervetuloa Lopella ja myös tukiryhmään. Nyt siis huomiseen.

Kommentit