Sunnuntai, 22.03.2009

Blogi, sunnuntaina 22.03.2009

Eilisillan Helsingin Kisa-Veikkojen 100-vuotisjuhla Wanhalla Yioppilastalolla keräsi väkeä paljon enemmän kuin järjestäjät olivat edes suunnitelleet. Tuollaisessa salissa kun juhlan järjestää pitkän kaavan mukaan niin ei voi tulla muuta kuin upeaa. Hienoja puheita ja historiaa ja muutenkin hauskaa ja juhlavaa ohjelmaa sopivasti sekoituksena. Kiitokset vielä juhlan järjestäjille ja Lahtioille kutsusta saada olla mukana.

Tänään sunnuntaina sitten vapaapäivä. Aurinko paistaa kauniisti ja ajattelin suunnata mökille ja sitten iltapäivällä vanhemmilleni syömään. Akuille siis tämä päivä mahdollisimman tehokkaasti.

Tuo koulupuolen lisämääräraha eli raha joka säästyy ikäryhmien pienentymisestä johtuen ohjataan nyt siis ensimmäistä kertaa takaisin kuntiin ja koulutukseen nimenomaan perusopetuksen laadun parantamiseen mm. kerhotoiminnan palauttamiseksi kouluihin, erityisopetuksen kehittämiseen ja tänä vuonna erityisesti POP-raha ohjataan kaikille kunnille tavoitteena luokkakokojen pienentäminen mm. lisäopettajin ja jakotunnein. Tuo määräraha ei ole siis korvamerkitty ja siksi se onkin aiheuttanut jonkin verran keskustelua ja pelkoakin, että tässä taloustilanteessa raha hukkuu muualle. Meillä Lopellakin nuoret valtuutettumme Tiina Seppälä (kok) ja Anniina Nummelin (kok) nostivat esille asian ja katsotaan millaisen vastaukset valtuutettumme saavat. On hienoa, että nuoret valtuutetut ovat näin valveutuneita ja aktiivisia ja toimeentarttuvia. Olen näistäkin uusista valtuutetuista enemmän kuin ylpeä.

Tänään Anniinan ja Tiinan huoleen tarttui myös opetusministeri Henna Virkkunen, joka totesi kuin vastaukseksi nuorillemme, että opetusministeriön seuraa tarkkaan, mihin kunnat käyttävät opetusryhmien koon pienentämiseen suunnatut rahat. Virkkusen mukaan selvitys rahojen käytöstä tehdään kevään aikana valtakunnallisesti eli tuo Lopen aloite on sitten hyvä pohja tälle selvitykselle.

Opetusryhmien koon pienentämiseen on siis tänä vuonna varattu extrarahaa 16 miljoonaa euroa. Summaa on vähätelty, mutta fakta on se, että tuolla potilla on mahdollista esimerkiksi palkata lähes 300 opettajaan lisää. Nyt on tärkeää, että tuo raha menee oikeaan paikkaan kunnissa, sillä se on varmasti osaltaan ehto sille, että hallituksen suunnitelmat rahamäärän lisäämisestä ensi viikolle voidaan toteuttaa. Hallituksen tavoite on ohjata ensi vuonna yhä enemmän lisärahaa siis juuri opetusryhmien koon pienentämiseen. Tällaista ei ole koskaan ennen mikään maamme hallitus tehnyt.

Eilen Henna Virkkunen totesikin Jyväskylässä, että ”lasten ja nuorten rahoista säästäminen on Suomen tulevaisuuden murentamista. Perusopetuksesta ei pidä pihistää”. Kela maksun poisto jo tuo kunnille säästyvää rahaa merkittävästi ja ensi viikolla kehysriihessä on tarkoitus tehdä päätös mm. yhteisveron väliaikaisesta nostosta. Eli ongelmia seurataan ja niihin tartutaan.

Mukava päivä tänään ulkoillen ja läheisten kanssa viettäen takana. Juuri tällaista odotin ja tästä on hyvä kääntää katse jälleen uuteen viikkoon. Huomenna työt jatkuvat.

Kommentit