Sunnuntai, 14.12.2008

Blogi, sunnuntaina 14.12.2008

Eilen siis hieno vapaapäivä ja se hevosten ja hyvien ystävien parissa. Vaahteramäen Ratsastuskoululla päätimme ratsastuskautemme Joulupuu-estekisaan ja väkeä oli paljon paikalla nauttimassa pienistä tallin herkuista ja hyvästä joulutunnelmasta ja ohjelmasta. Meistä kaikille tuo ratsastus on tärkeä ja rakas harrastus ja henkireikä ja vuoden varrelle olemme tehneet omia pieniä tallikisoja hieman rytmittämään vuotta ja tietenkin myös hieman seuraamaan miten olemme hyvässä opissa edistyneet. Tosin tässä yhdessä vaativimmista lajeista ne askeleet eivät aina kovin suuria ja ei varsinkaan aina välttämättä joka päivä pitäviä, mutta täytyy kyllä todeta, että eilinenkin jälleen osoitti, että yleisesti olemme edenneet kivasti. Päivän ehdoton voittaja oli kuitenkin sennuluokassa loistokkaan kisan ratsastanut nuori Nylundin Jonna, joka teki aivan mahtavan radan sijoittuen kolmanneksi kovassa kisassamme. Se oli hatunnoston arvoinen suoritus.

Koko kisan voitto ratkesi sekunttipelillä avustajani ja minun välillä. Uusinnan ratsastimme tismalleen samaan aikaan ja puhtaasti, mutta muutaman sekunnin perusradan voitolla korjasin potin ja Nekun Maljan jo toistamiseen Mäkitielle. Samalla nappisuoritukseni varmisti minulle tallimme kisojen kokonaiskilpailun voiton ja Vuoden Ratsastaja -palkinnon. Se oli tällaisella aikuisiällä hevostelun aloittaneelle harrastajalle aika kova juttu ja hieno tunne. Kuitenkin mukana valtaosa hevostytöstä lähtien hevosten kanssa toimineita. Mutta se siitä.

Nyt jo uusi päivä ja tänään ei mitään aivan tiukkaa suunnitelmaa päiväksi. Katsotaan mitä kaikkea keksimme.

Eilen STT välitti aika karun uutisen liittyen demokratiaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli Verkkoapilan haastattelussa todennut harkitsevansa asettumista ensi kesän EU-vaalein ehdokkaaksi. Ei siinä mitään, mutta törkeäksi vedon tekee se, että nyt jo samassa haastattelussa Soini totesi, että ei tulisi kuitenkaan EU-parlamenttiin lähtemään vaan antaisi mahdollisen paikkansa varamiehellee. Itsevarmuuden kukkuloilla keikkuva Soini ei tosin itse todennut, että mahdollisen paikan vaan esiintyi jo tietyllä tavalla yliehdokkaana. Soini unelmoi haastattelussa perussuomalaisten 300 000 äänestä ja totesi, että sen edlelytyksenä kuulemma olisi, että hän itse lähtisi ehdokkaaksi. Näyttää siis yhden miehen puolueen kärki olen todellakin vain yhden miehen varassa.

Itse en tuollaista pelaamista hyväksyisi ja toivoisin, että tuollaiseen tilanteeseen löytyisi järkevä ratkaisu. Kyllä tilanteen pitää olla niin, että jos ehdokkaaksi ryhdytään niin silloin ollaan kansan käytettävissä ja jos kansa päättää valita johonkin tehtävään niin se myös silloin otetaan ja pitäisi myös lain mukaan minusta olla pakko ottaa vastaan. Minusta tuollainen pelaaminen on törkeää kansanvallan halveksuntaa eikä sellaiseen pitäisi antaa mahdollisuuksia ei suuntaan eikä toiseen. Kyllä puolueista pitää löytyä ehdokkaita eri tehtäviin jos niihin halutaan. Ei sellaisesta mallista tulisi mitään missä kaikissa tehtävissä ehdokkaana olisi aina sama henkilö.

Itse olen kantanut huolta pitkään poliisin toimintaresursseista ja muista jo eduskuntavaalikampanjani ajalta useampia keskusteluja joissa nuoret poliisit ja nuorien poliisien vanhemmat olivat huolissaan työllistymisestä. Edellinen hallitus nimittäin koulutti poliiseja välittämättä yhtään heidän työllistymisestään. Tilanne oli kestämätön ja ajautumassa täydelliseen umpikujaa. Tämä on yksi hyvä esimerkki edellisen hallituksen täysin vastuuttomasta koulutuspolitiikasta, missä laadulliselle työllistymiselle ei laitettu mitään arvoa. Opiskelupaikkoja huiskittiin sinne tänne välittämättä nuorten tilanteesta opiskelun jälkeen mitään. Tilanne oli monella muullakin alalla sama ja olen tästä ennenkin kirjoittanut.

Olenkin enemmän kuin tyytyväinen, että nyt uusi hallituksemme onkin alkukautensa aikana ottanut määrätietoisia askeleita poliisin hallintorakenteen uudistamiseksi ja järkevöittämiseksi, mutta ennen muuta poliisien kroonisen resurssivajeen korjaamiseksi. Sisäministeri Anne Holmlundin johdolla työ on edennyt ripeästi ja ensi vuonna jälleen poliisi saa yhteensä lähes 18 miljoonaa lisärahoitusta, joista 16 miljoonaa sovittiin kehysneuvotteluissa. Lisäksi poliisi sai täydentävässä budjettiesityksessä lähes 900 000 euroa internetseurantaan, mikä mahdollistaa noin 10 henkilön palkkaamisen. Kokonaisuudessaan ensi vakinaistetaan tai perustetaan yhteensä 600 poliisin virkaa ja nimenomaan niin, että tarkoituksenamme on työllistää työttöminä olevia poliiseja ja varautua tulevien vuosien työvoimapulaan. Myös Häme tulee saamaan tästä osansa kun Riihimäelle, Hämeenlinnaan ja Forssaan palkataan lisää poliiseja. Tarve täälläkin tiedetään hyvin. Ja nyt sovittujen 12 uuden viran lisäksi ensi vuonna vakinaistamisia on luvassa lisää.

Tänä vuonna jo poliisimäärärahoja korotettiin niin, että pystyimme palkkaamaan vuoden aikana lisää 140 koulutettua poliisia kenttätyöhön. Hallituskauden alussa me päätimme palauttaa kansalaisten luottamuksen poliisin toimintaan, joka on edellisten hallituskausien aikana päässyt horjumaan. Tärkein voimavara poliisissa on riittävä määrä osaavaa henkilökuntaa ja poliiseja arjen turvana. Sen eteen olisi pitänyt tehdä töitä jo ajat sitten, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Nyt tehtävästä työstä voisi hyvin vielä mainita ministeri Anne Holmlundin asettaman työryhmän jonka tehtävä on laatia samaan aikaan suunnitelma poliisin pitkän aikavälin henkilöstötarpeista. Työryhmän tehtävänä on laatia yhteiskunnallinen tulevaisuusarvio poliisin toimintaympäristöstä ja tehtävistä vuonna 2020 arvioiden näiden vaikutukset poliisin toimintaan. Tarkoituksena on määrittää poliisin ydintehtävät, tarvittavat henkilöstömäärät ja resurssitaso. Työn olisi tarkoitus valmistua piakkoin, jolloin sitä voidaan käyttää apuna seuraavan kehyskauden neuvotteluissa. Tämän varaan on tulevaisuus sitten mahdollista rakentaa yhteiskunnan kannalta kestävästi, mutta myös vastuullisesti koulutettavien poliisien näkökulmasta. Hallituksilla on siis eroja.

….

Mukava ja rentouttava päivä takana. Tosin hieman tuo huominen eduskuntapäivä ja kuntamme talousarviovaltuusto on työllistänyt, mutta päivän tanssikoulu FirstStepin joulunäytös toi kyllä hyvää joulumieltä ja serkun pojan Roopen 5-vuotissynttärit sopivat myös hyvin tähän vapaapäivään. Tanssikoulun joulunäytös oli kyllä tavan mukaan aivan mahtavan korkeatasoinen ja oli mukava nähdä lavalla myös vanhoja oppilaita. Huikean taitavia. Mutta pyhäpäivä takana ja akut jälleen täynnä ja huomenna tärkeiden asioiden pariin.

Kommentit