Sunnuntai, 13.07.2008

Blogi, sunnuntaina 13.07.2008

Sunnuntai ja tänään vapaapäivä. Päivällä menemme käymään Heikki Mikkolan Suoramyyntitilalla joka juhlii 20 vuotistataivaltaan tämän viikonlopun. Muuten ei mitään sovittua päivälle, mutta varmaan jotain tässä keksitään.

Tuo Vasemmisto-opposition vaalirahoitus saa yhä uudenlaisia piirteitä ja näyttää pysyvän aikalailla salassakin. Viikonlopun Ilta-Sanomissa mielenkiintoinen juttu aiheesta. Näyttää siis siltä, että ammattiliittojen rahaa on kierrätetty erilaisten yhdistysten kautta ja ohjattu sieltä vain harvoille ja valituille vasemmiston ehdokkaille. Suurimmat summat olleet 38 000 euroa ja myös 27 000 euron potteja jaettu ja useampia yli 20 000 euron. Toiminta on ollut varsin suunnitelmallista ja määrätietoista ja varsin pitkäänkin jatkunutta. Lehdessä kerrottiin, että yhdeksänkymmentä luvun puolivälistä asti peliä on pelattu ja summat olleet hyvinkin merkittäviä. Vähintäänkin samaa luokkaa kuin nyt kohun aiheuttaneet yrittäjien rahat.

Ilta-Sanomien mukaan rahaa on kierrätetty ainakin Punajuuri ry:n ja Rakentajien vasemmistoyhdistyksen kautta sekä Ohjelmatyö ry:n tilien kautta ja rahanjaosta on päättänyt puoluejohto.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee sekin, että nyt Vasemmistoliiton puoluesihteeri toteaa, että ”nykyisellä järjestelmällä ei voida jatkossa jakaa rahoja”. Miksi näin? Onko asiassa siis jotain kyseenalaista tai jopa laitonta? Olisi varsin mielenkiintoista tietää. Ja miten sitten suhtautuu ammattiyhdistysliikkeen jäsenet asiaan? Haluaako kaikki että heidän rahojaan jaetaan vain vasemmiston ehdokkaille? Minunkin kampanjassa oli mukana tukijoinan SAK:nkin jäseniä ja voisin kuvitella, että he eivät kovinkaan mielellään rahoillaan vasemmistoa tue? Puhumattakaan siitä mitä saivat kokea julkisen tuen myötä työpaikoillaan.

Toivotaan, että tuokin vyyhti nyt selvitetään ennen kuin lakia lähdetään muuttamaan. On enemmän kuin tarpeellista, että kaiken rahan alkuperä saadaan lain myötä avoimeksi. ELi vaalirahoitusta saa olla ja varmasti tarvitaankin sen tiedän itsekin, mutta kyllä sen pitää olla julkista mistä raha tulee. Sitä ei enää saa verhota puolueiden tai työväenyhdistysten tai muiden tukiyhdistysten taakse. Siitä pitää huolehtia lakia uudistettaessa.

….

Tänään kotiseutupäivä. Päivällä ajelimme onnittelemaan Antti ja Anne Mikkolaa sekä Mikkolan Suoramyyntitilan aikanaan perustaneita Kaija ja Heikki Mikkolaan Lopen Maakylään. Perhe on pyörittänyt 20-vuotta suoramyyntitilaa Lopella ja paikka on tänään todella suosittu. Vein tilanne nykyiselle emännälle Annelle lahjaksi luonnollisesti oman Lopen Perunankukka -kaulakorun ja kotimatkalle saimme monenlaista herkkua. Myös sitä mainiota ruisleipää. Kotimatkalla pysähdyimme vielä Sajaniemessä Ajan Muisto -antiikkiliikkeessä. Teinkin todellisen löydön kun hyllyssä odotti Lopen Uupunut -patsas. Olen sellaista etsinyt pitkään ja tiedän, että niitä ei paljon ole aikanaan tehty. Nyt siis onnisti. Mutta nyt ilta Pekkalan mökillä. Aurinkoakin.

Kommentit