Sunnuntai, 13.01.2008

Blogi, sunnuntaina 13.01.2008

Sunnuntai ja tänään vapaapäivä. Ei siis mitään sovittuja menoja, mutta pöydällä kuitenkin odottaa huomisen kunnanhallituksen asiat ja muitakin töitä tuossa tehtäväksi. Viikonloppu siis kului Hämeenlinnassa Vanajanlinnalla ystävien kanssa ja olikin mukava jälleen nähdään ennen alkavaa SM-kautta oikeastaan kaikki tutut niin kuljettajat kuin paljon muitakin rallintekijöitä. Ralliväen kanssa on ollut mukava tehdä töitä vuosikaudet ja nyt uudessa työssäni sieltä tulee paljon ajatuksia ja ehdotuksia erilaisiin asioihin, mutta myös paljon selvitettäviä asioita. Niin tänäkin viikonloppuna.

Viikonlopun aikana on myös muuten poliittisella rintamalla tapahtunut. Ehkä merkittävin ja myös odotetuin uutinen oli SDP:n Erkki Tuomiojan ilmoittautuminen haastamaan Eero Heinäluoma puolueensa johdossa. Se kertoo osaltaa siitä tilasta missä monien vallantäysteisten vuosien jälkeen oppositioon nyt joutunut demaripuolue on. Toisen puolueen puheenjohtajapeli ei sinänsä meille muille kuulu, mutta itse otin Tuomiojan ilmoituksen tyytyväisyydellä vastaan. Tällä hetkellä maastamme puuttuu iso-oppositiopuolue. Siis puolue joka olisi aito vaihtoehto nykyhallitukselle. SDP:n oppositiopolitiikka Heinäluoman johdolla on ollut vain räksytystä ilman vaihtoehtoa ja sen ehkä Tuomioja puoluekenttään toisi. Tosin Soini joukkoineen on hoitanut tätä pääoppositiopuolueen roolia nyt ja ajoittain aivan ansiokkaastikin muiden keskittyessä jakopolitiikkaan.

Huomenna kunnahallituksessamme esillä varsin paljon asioita. Ajankohtaisia vuoden ensimmäisen hallituksen asioita luonnollisesti useampikin pykälä mm. kunnallisten ilmoitusten julkaisemisesta valtionosuuspäätöksiin ja yksikköhintoihin sekä talousarvion täytäntöönpanoon. Uutena tuossa täytäntöönpanossa tulemme nyt kiinnittämään entistä enemmän huomiota tavoitteiden ja sitovien tavoitteiden aikataulutukseen ja tätä kautta oikea-aikaiseen toteutukseen. Monen muutokset vaativat aikaa valmistelussa ja järjestelyssä mm. tilojen ja henkilökunnan suhteen ja tällä aikataulutusvelvoitteella ne hahmottuvat paremmin ja asiat tulee ajallaan kuntoon. Isoja asioita esillä myös kaavoituksessa ja rakentamisessa. Huomenna kohti lopullista hyväksyntää saadaan mm. rivitalokaava ns. vanhalle Ikikumin alueelle. Alueesta on lupa odottaa erittäin tyylikästä asuinaluetta. Nyt kaava on miellyttänyt lähialueen asukkaita ja se voidaan viedä lopulliseen hyväksyntään. Koulukeskuksen saneeraus- ja uudisrakentamisurakan viimeinen ja suurin ponnistus eli uusi B-koulu etenee nyt ja mm. huonetilaohjelma valmistumassa. Itse olin tyytyväinen, että sain jo asian valmisteluvaiheessa läpi sen, että uudesta kaksikerroksisesta B-koulusta tehdään nyt muutamaa luokkaa isompi. Alkuun näytti nimittäin siltä, että uudisrakennus ei tule korjaamaan mm. erityiskoulumme tilantarvetta ja minusta olisi ollut kerrassaan typerää tässä vaiheessa jättää tuo asia hoitamatta. Tyytyväinen olen myös siihen, että hankkeen johtoryhmässä saatii varmistettua myös se, että uudisrakennus ei tule estämään joskus tulevaisuudessa Elmolan laajentamista. Sille olisi nyt jo käytännöllinen tarve ja ikäihmisten määrän kasvaessa tämä tarve siirtyy myös arkipäiviin ja on varmasti tulevaisuutta, että tulemme rakentamaan yhden lisäloossin eli neljännen saliosan Elmolaan helpottamaan tätä kasvavaa tarvetta ja myös koulujen ja päiväkodin ja muiden tarpeita. Nyt uusi B-koulu ei estä tätä hanketta. Hyvä niin.

Huomenna myös esillä selvityspyyntöni kuntamme allergisten lasten päivähoidosta. Asiasta tullee aina silloin tällöin yhteydenottoja ja nyt oli hyvä saada hieman syvempi selvitys tilanteesta ja tarpeesta ja tyytyväinen olen ennen muuta siihen, että selvityksen myötä tänä vuonna allergisiislapsiin kiinnitetään entistä suurempaa huomiota päivähoidossa. On aivan oikein, että mahdollisimman normaaliin päivärytmiin näidenkin lasten kanssa päästään. Ehkä järkevää myös kehittää Loppi-lisää tällaisissa erityistilanteissa.

Aluepoliittisena kysymyksenä esillä on myös Oikeusministeriön työryhmän esitys käräjäoikeuksien yhdistämisestä. Esitys on meille hankala. Siinä esitetään Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan käräjäoikeuksien yhdistämistä. Haasteellista uudistuksessa on mm. tilaongelmat ja myös luontaisten kasvusuuntien unohtaminen. Ehkä tässä hankkeessa olisi syytä huomioida myös Hyvinkää ja tämä seutu luontevana yhteisalueena Riihimäen seudun kanssa. Olisiko syytä siis säilyttää yksi sivukanslia vähintään tällä alueella?

Tässä muutamia nostoja tuosta huomisesta kunnahallituksestamme. Esityslista löytyy tavanmukaan netistä www.loppi.fi niin kuin lähes kaikkien muidenkin kuntien esityslistat. Ne ovat hyödyllisiä tässä työssä ja aika usein aikaa tulee kulutettuakin mm. Riihimäen ja Hämeenlinnan esityslistojen ja suunnitelmien parissa. Näistä viikonloppunakin hyviä keskusteluja Hämeenlinnan alueen henkilöiden kanssa. Hyvä tietää mitä missäkin tapahtuu ja erilaisia vaihtoehtoja.

Kommentit