Sunnuntai, 07.02.2010

Blogi, sunnuntaina 07.02.2010

Eilinen ilta meni upeassa Hämeen Yrittäjien 70-vuotisjuhlassa. Hämeenlinnan Verkatehdas esitteli jälleen parhaita puoliaan ja tarjosi kertkaikkisen upeat puitteet juhlalle ja kaikelle sen ympärillä. On hienoa, että meillä on Hämeessä tällaisia paikkoja, jotka mahdollistavat monenlaisen. Odotetusti teollisuusneuvos Jorma Nokkalan puhe oli mielenkiintoinen. Se herätti runsaasti ajatuksia yrittäjyyden ja kuntasektorin mahdollisuuksista tuon tutun Y4-hengen mukaan. Itse juhlan huipennus oli Hämeen vuoden Yrittäjän julkistaminen. Arvostettu palkinto meni 70-vuotisjuhlavuonna Jokioisten Leivälle, jonka tarina kasvuyritykseksi oli hieno kuulla. Juuri sellainen yritys mitä maamme nyt juuri tarvitsee ja lisää kaipaa. Upea kunnianosoitus oli myös se, että kaikkien kuntien Vuoden 2009 Yrittäjät esiteltiin tilaisuudessa ja luonnollisesti kukitettiin. Hieno tilaisuus ja upeaa ohjelmaa koko illan saleissa ja pöydissä ja myös lukuisia tärkeitä keskusteluja niin Hämeen maakunnan, vaalipiirimme, mutta ennen muuta nyt Hyvinkää-Riihimäen talousalueen tulevaisuudesta ja menestyksestä. Itseasiassa juhla oli nyt monen aiheen kanssa juuri oikeaan aikaan. Palaan näihin aiheisiin ja mm. yrittäjyyskysymyksiin ja tuloksiinkin vielä tässä lähiaikoina.

Tänään nyt tämän viikon ainoa vapaapäivä. Hyvä niin. Tarkoitus suunnata nyt hieman ulos ja luontoon Loppijärven rantaan. Tuossa eilen kun tapasin yhden rakkaista entistä opettajakollegoistani Loppisalissa niin totesin, että tässä talvessa kovinta ollut se, että mieli on tehnyt niin valtavasti heidän ja ihanien koululaisten kanssa Iso-Korkeen alueelle ja Loppijärvelle. Sieltä niin paljon upeita talvimuistoja suksin, pulkin ja myös pilkein. Sellaisia muistoja jotka auttavat aina jaksamaan etenepäin. Itseasiassa eilen hieman juttelimmekin näistä Lopen luontomatkailun mahdollisuuksista ja siinä varmasti yksi sellainen kulmakivi johon voimme jatkossa nojata niin työpaikkojen kuin yhdistystoiminnankin osalta. Kannattaa hyödyntää. Mutta fiksulla tavalla.

Nyt siis Loppijärvelle ja iltapäivällä sitten serkun pojan syntypäiville. Otetaan rennosti.

…..

Tänään tein juuri niin kuin aamusta lupasin. Nautiskelin luonnonhelmassa aivan yksin lumesta ja talvesta ja ihmettelin eläinten jälkien sekamelskaa jäällä ja metsässä. Ehkä hauskimman matkan oli tehnyt saukko kierrellen pitkät matkat ympäri rantoja. Mitä lie etsinyt. Sitten nuo syntymäpäivät ja oli mukava taas nähdä sukulaisia ja ystäviä Teron puolelta. Siis täydellinen sunnuntai.

Tuosta eläkkeellejäämisestä on nyt ollut kovasti puhetta ja tänäänkin aihetta sivusimme. Hieman yli 100 lasta koulutielle hoitaneena – 63-vuotiaana – on varmasti täysin palvellut ja ansaitsee varmasti hyvät eläkepäivät. Itseasiassa aika hauskoja tarinoita tuollaiseen työuraan mahtuu ja monta lasta ja monen entisen hoitolapsen lasta jne. Ja yhteyttä monet pitäneet aikuisiälläkin. Perhepäivähoitajat todellakin tekevät arvokasta työtä ja antavat koko kotinsa ja myös oman perheensä hoitolasten ”käyttöön” niin kuin tässäkin tapauksessa. Olen vakuuttunut, että yksi ihanimmista hoitomuodoista lapsille saada kasvaa normaalissa kodissa.

Eläkeiästä tänään myös kertoi Ylen Uutiset kertoessaan, että me suomalaiset aiomme jäädä jatkossa entistä myöhemmin eläkkeelle. Itseasiassa tuon edellä kertomani mukaan ei mitenkään entistä myöhemmin vaan juuri samassa 63-vuoden iässä. Se olisikin myös meidän tavoite saada eläköitymisikä nousemaan juuri noille luvuille. Ja nimenomaan niin, että eläkkeelle voisimme jäädä tuon edellä kertomani lastenhoitajan tapaan 63-vuotiaana ja terveenä, kun nykyisin moni joutuu eläkkeelle jo alle kuusikymppisenä sairauksien, jaksamisen ja erilaisten työnvaivojen ja kulumien takia.

Yle Uutisten mukaan nyt lähes puolet eli 48 prosenttia suunnittelee ja haluaa siis jäädä eläkkeelle vasta aikaisintaan 63-vuotiaana. Ja esimerkiksi meidän 15 – 34-vuotiaiden keskuudessa yhä useampi suunnittelee ja toivoo voivansa olla töissä jopa ainakin 65-vuotiaaksi. Ja mikä tärkeintä tuossa laajassa kyselyssä me suomalaiset olemme poikkeuksellisen yksimielisiä siitä, että omaa eläkeikää pitää myöhentää. Viesti on siis mennyt perille ja meillä on vahva halu yhdessä pelastaa suomalainen hyvinvointiyhteiskunta tulevaisuudessakin ja taata myös meitä hoitaneille, kasvattaneille ja kaikille suomalaisille arvokas eläkeikä ja vanhuus.

Merkillepantavaa tässä on se, että kymmenen viime vuoden aikana käsitys sopivasta eläkeiästä on noussut kolmella vuodella. Mielenkiintoinen tutkimus jossa mukana siis vajaa 800 suomalaista Ylen Uutisten haastattalemana.

Vastuullisuutta kuvasti myös tuo tällä viikolla saavutettu kunta-alan palkkojen neuvottelutulos. Olin erittäin tyytyväinen, että 2007 meidän esille nostama kunta-alan koulutettujen työntekijöiden palkkakuoppa on esillä edelleen ja halua sen tasoittamisene löytyy. Nyt saavutettu kuntapuolen sopu nimittäin noudattelee varsin vahvasti Tehyn syksyllä 2007 syntynyttä työehtosopimusta eli parhaat palkankorotukset ovat tulossa alipalkatuille kuntapuolen naisaloille ja koulutetulle hoitohenkilöstölle eli koko kunta-ala ei siis saanut eikä halunnutkaan itselleen samanlaisia korotuksia. Tätä työtä on syytä jatkaa ja huolehtia määrätietoisesti siitä, että tasa-arvo myös palkkapolitiikassa voisi toteutua mahdollisimman pian ja kovasta työstä niin kouluissa, terveydenhoidossa, päivähoidossa ja esimerkiksi kirjastoissa saataisiin asianmukainen palkka. Kisa työntekijöistä – osaavista ja sitoutuneista – tuon edellä kertomani nyt eläköityvän hoitajan tapaisista ahkerista osaajista tulee olemaan erittäin kova. Tämä on totta vaikka nyt niskassamme onkin työttömyyttä ja erityisesti pahaa nuorisotyöttömyyttä. Sen eteen on nyt tehtävä kaikki mahdollinen niin kuin valtiovarainministeri Jyrki Katainen lupasikin. Lisä rahaa on tulossa kymmeniä miljoonia lisäbudjetissa mm. nuorisotyöttömyyden hoitoon ja enkäisyyn.

Huomenna suuntaan Hämeenlinnaan ensin tapaamiseen ja neuvotteluun Hämeenlinnan OKL:lle ja sitten iltapäivällä ulkoministeri Alexander Stubbin kanssa vierailulle mm. Ahveniston hiihtoladuille. Ei ollenkaan huono velvollisuus. Mieluinen enemminkin.

….

Hetki sitten saimme ensimmäisiä ovensuukyselyiden tuloksia myös Ukrainan presidentivaalien toiselta kierrokselta. Näyttäisi siltä opposition Viktor Janukovitsh voittaisi Julia Tymoshekon muutamalla prosenttiyksiköllä. Ero tosin niin pieni, että kaikki vielä mahdollista ja mikä surkeinta jälleen myös huhuja ja väitteitä vaalivilpeistäkin puolin ja toisin. Seurataan tilannetta ja toivotaan vahvaa tulosta mikä vakauttaisi tuotakin maata.

Kommentit