Sunnuntai, 06.07.2008

Blogi, sunnuntaina 06.07.2008

Tänään Lopen kesän superviikonloppu jatkuu, kun Joentaan Krouvin Kyläpäivät avaavat porttinsa toiseksi päiväksi. Kello 12 on päivän virallinen avaus ja samalla julkistetaan tämän vuoden hämäläinen kylä. Tervetuloa tänään Lopelle.

Viikonlopun aikana on puhuttanut mansikat ja niiden kokema kova kohtalo Suonenjoella. Tuntuu enemmän kuin erikoiselta, että rakeiden piiskaama ja tuhoama mansikkasato ei kuulu katokorvausten piiriin? On enemmän kuin epäoikeudenmukaista, että tällaisen tukijärjestelmän aikana marjasadot ovat yksin viljelijän harteilla. Asialle on maatalousministerin viipymättä tehtävä jotain. Toimia on vaadittava kaikilla rintamilla ja kovin sanoin. Mansikka on yksi hyvä esimerkki siitä 2000-luvunkin maataloudesta jolla on mahdollisuuksia menestyä hyvin. Tämä epäkohta ja kilpailua haittaava tekijä on nyt ministeriön korjattava.

….

Kello jo kymmenen – illalla. Tekipä hyvää kunnon tiukat löylyt ja vihtominen. Sain tänään Krouvin Kyläpäivillä Keskitalon Siskolta upean perinteisen vihdan ja se kyllä toimi. Päivä siis tänään alkoi Lopella Joentaan kylässä Kittilän mäellä. Jokavuotiset Krouvin Kyläpäivät siirtyivät tänään vain Kittilän mäelle ja vanha Pikku-Pappila – nykyisin tunnetaan Pappilanpuistona – toimi tapahtuman keskuksena ja täytyy kyllä todeta, että onnistunut ratkaisu. Nyt kaikki oli tiivisti yhdessä ja lähekkäin ja ennen muuta oikeassa miljöössä. Tänään olin itse saanut kutsun Lopen valtuustonpuheenjohtajana avata päivän mielelläni kutsun otinkin vastaan. Omassa puheenvuorossani toin esille kylien merkitystä kotikunnallemme ja myös talkoohengen merkitystä. Päätin myös yllättää hieman kyläläisiä ja pukeuduin itsekin tapahtuman hengen mukaan pussihousuihin ja vanhaan sota-ajan reppuun ja Isäni lapikkaisiin. Avauksen jälkeen julkistettiin uusi Joentaan kylän seuraaja vuoden hämäläisenä kylänä. Rengon Kaloinen sai nyt kunnian ja varsin ansaitusti. Onnea ja toivottavasti tapaamme näissä kylätoiminnankin merkeissä. Tämän jälkeen oli ohjelmassa pieni leikkimielinen perunakisa missä mukana vuoden joentakalaiset Pirttilät ja kansanedustajakollegani Kauppilan Matti. Ja kun mukana myös Miina Äkkijyrkkä ja kyyttöjä niin tehtävä taiteilla Lopen perunasta lehmä. Hauska kilpailu.

Mutta kaikkein parasta oli se aika mitä sain kaikessa rauhassa kyläpäivillä viettää ja kierrellä. Oli rentouttavaa ja ihastuttavaa katsella miten kädentaitajat tekivät vaikka mitä. Päreitä syntyi miesten voimin kuten myös tervaa ja punamultamaalia ja naisten johdolla käsitöitä, vihtoja, saippuaa ja vaikka mitä. Tämä sellainen tapahtuma josta saamme on ylpeitä ja jolla uskon olevan edessä parhaat vuodet ja sen jälkeenkin upea tulevaisuus. Malinin Annen johdolla koko kylä tekemässä työtä ja kyläpäiviä ja sellaisia persoonia joita ilo katsella. Jaron Samppa juonsi upean tapahtuman ja tunnelma oli juuri sellainen mitä pitääkin. Mielelläni olisin vielä pidempäänkin päivästä nauttinut, mutta sitten jo kiirehdin serkun poikani Henrin rippijuhliin. Viisi tuntia sielläkin. Kauniit juhlat ja vanhoja muistoja mieleen kun leirijohdon ja isoisten laulu soi.

Nyt kuitenkin kello jo liian paljon. Huomenna onneksi aamu ja päiväkin vapaata. Illansuussa sitten yksi mielenkiintoinen kunnallisvaaleihin liittyvä tapaaminen. Ehdokaslistamme kasvaa. Se tuntuu hyvälle.

Kommentit