Sunnuntai, 05.11.2006

Blogi, sunnuntaina 05.11.2006

Sunnuntai aamu mökillä ja upea talvisää jatkuu. Yöllä oli aika kova pakkanenkin ja toivotaan, että ei nyt enää ainakaan synkkä syksy palaisi.

Tänään siis minullakin vapaapäivä. Toki pitää käyttää aikaa muutama tunti kunnanhallituksen esityslistan toiseen lukemiseen. Listalla mielenkiintoisia aiheita ja palataan niihin vielä tänään.

Nyt päivää viettämään.

Puolueemme jatkaa huolenkantamista opiskelijoista. Ministeri Tanja Saarelaa on arvosteltu tyhjistä puheista ja onhan se toki totta, että ministerin tehtävä on tehdä esitykset ja kantaa niistä vastuu budjetin teossa eikä vierittää syytä muiden niskaan. Näin valitettavasti Karpelan kohdalla kävi. Ensin hän piti kovaa ääntä opiskelijoiden rahatilanteen korjaamiseksi, mutta lopulta ei tehnyt asian eteen mitään. Syystäkin opiskelijat pettyivät.

Nyt puolueemme varapuheenjohtaja Paula Risikko nosti asian esille ja kertoi puolueemme jatkavan edelleen työtä opintotuen korotuksen eteen. Kokoomus kannattaa opintorahan korottamista opiskelijajärjestöjenkin vaatimalla tavalla eli noin 15 prosentilla ja lisäksi vapaan tulon rajojen korottamista 20 prosentilla ja mm. opintolainan verovähennysoikeuksien laajentamista. Asiat mitkä pitäisi minustakin hoitaa jo tämän vuoden aikana kuntoon.

Lisäksi Risikko nosti minusta esille erittäin hyvän ja tärkeän asian tai ongelmn. Toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevien nuorten opintotuessa on nimittäin useita epäkohtia, jotka on korjattava nopeasti. Risikko otti esimerkiksi 17-vuotiaat itsenäisesti asuvat toisen asteen opiskelijat, jotka ovat Risikon mukaan täysin kohtuuttomassa asemassa. Tällaisten nuorten opiskelijoiden opintorahahan on korkeimmillaankin vain runsaat 80 euroa kuukaudessa.

On varmasti fakta, että 80 eurolla ei elä missään päin Suomea, eikä 17-vuotias saa enää apuja edes lapsilisistä. Samalla Risikko vaati myös vanhempien tulojen ja opintorahan kytköksen purkamista. Vanhempien tulot voivat pienentää opintorahaa tai estää sen myöntämisen kokonaan.

Tässä Risikon avauksessa juuri niitä asioita joiden puolesta olen puhunut jo pitkään ja erittäin hyvältä tuntuu, että oma puolueemme kantaa nyt aidosti isolla rintamalla opiskelijoiden asioista huolta. On nimittäin fakta, ettei pian työnsä päättävä punamultahallitus ole noudattanut omaa hallitusohjelmaansa, jossa luvattiin parantaa opiskelijoiden taloudellista asemaa. Tätä tosiaa ei kannata myöskään unohtaa. Pelkillä sanoilla, puheilla ja sanahelinällä ei ministeri Karpela opinnot etene eikä kukaan elä. Ole ystävällinen ja ota asia nyt vakasti esille.

Huomenna kunnanhallituksen esityslistalla 23 asiakohtaa ja isojakin asioita. Tavan mukaan muutama tonttikauppa, lisämäärärahaesitys perusturvan puolelle ja muutamia muita asioita. Perusturvan lisämäärärahan tarve on nyt 147 000 euroa ja se on mennyt mm. kehitysvammaisten laitoshoidon tutkimusjaksoihin ja vaativampaan hoitoon, Mäntykodin sijaisjärjestelyihin, mihin ei määrä rahaa ollut budjetissa varattu lainkaan sekä lastenhuollon lastensuojelulain mukaisiin toimenpiteisiin. Tärkeitä asioita ja asioita mitkä on pakko hoitaa. Toki aina näissä kohdissa pitäisi myös takautuvasti miettiä mitä ennaltaehkäisevällä työllä – itse asiassa näissä kaikissa tapauksissa – olisi voitu tehdä ja saada aikaan?

Isoimpina asioina maininnan ansaitsee ainakin Yritystalomme vuokrasopimuksen vahvistaminen. Talo saadaan näin vuokrattua jo ennen sen valmistumista ja taloon muuttaa niin kuin muutama päivä sitten kirjoitin Kemistä taloelementtitehdas Nordia House. Elinkeinopolitiikkamme tuottaa siis toivottua tulosta.

Hallitus tekee maanantaina myös esityksensä kuntamme ensi vuoden tuloprosentiksi. Budjettia on nyt hallituksen aiemman keskustelun pohjalta valmisteltu 0,5 prosenttiyksikön korotuksella ja näyttää pahasti siltä, että ilman korotusta emme tule toimeen. Kiinteistöveroprosentit on tarkoitus pitää entisellään, mutta koiraverosta kuntamme on luopumassa. Hyvä niin.

Kunnanhallitus käsittelee myös meidän kokoomuslaisen valtuustoryhmän tekemän valtuustonkyselytunnin kysymyksen vanhusten hoidon hoitajatilanteesta ja terveyskeskuksen lääkäritilanteesta. Valtuustoryhmämme kantaa huolta vanhainkodin ja eri hoivayksiköiden hoitajatilanteesta ja haluamme kysymyksellämme selvittää täyttyykö Lopella lainmääräämät hoitaja/potilas suhde oikein ja 24/7. Lisäksi haluamme kunnanhallituksella vastauksen kysymykseen mitä kuntamme on tehnyt tai tekemässä terveyskeskuksen lääkäritilanteen korjaamiseksi. Ryhmämme ei voi hyväksyä sitä, että kuntayhtymän alueella tarjotaan erilaista lääkäripalvelua tai yksi terveyskeskuksista joutuu painimaan lääkäripulan kanssa. Vaadimme kunnanhalltukselta toimia asian korjaamiseksi.

Lisäksi kunnanhallitus antaa maanantaina lausuntonta terveydenhuollon järjestämissuunnitelmaan vuoteen 2008. Kuntamme korostaa, että tässäkin asiassa pitää huomiota kiinnittää toki tärkeiden asioiden kustannusvaikutuksiin ja suhteuttaa ne kuntien taloustilanteeseen. Lisäksi huolta kannetaan vanhusten hoitoketjun jatkuvuudesta sekä lasten, nuorten ja mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden hoito- ja palveluketjujen toimivuudesta. Hyvät ja tärkeät asiat.

Niin ja yksi ihan mielenkiintoinen asia on Riihimäen jalkapallohanke, mihin kuntamme nyt päättää lähetä mukaan 5000 euron summalla. Minusta lähdön ehtona tulee kuitenkin edelleen pitää se, että osakkuudella varmistetaan FC Lopen ja mahdollisesti muidenkin loppilaisten jalkapalloa harrastavien seurojen mahdollisuus harjoitella hallissa edes kerran viikossa. Tämä asia tulee ottaa korostetusti esille.

Lisäksi aiemmin kunnanhallituksen tekemä lastenvalvojan ja elatusturvan palveluiden järjestäminen aluekeskuksen kuntien yhteistyönä tulee uudelleen käsittelyyn, sillä puitelaki on siirtämässä elatustuen valtion hoidettavaksi 2008 tai 2009. Näin ollen alueelliseen malliin ei ole syytä enää siirtyä elatustuen osalta. Lastenvalvoja asiaan palataan sitten kun elatustuki asia on ratkennut. Järkevä päätös – ilman muuta.

Tässä lyhyesti maanantain kh:n asioita ja näihin vielä palaamme kunnahallitusryhmässämme maanantaina. Muutamat asiat vaativat ryhmäkeskustelua.

Nyt ulos ja liikkeelle…

Kello 15.30 ja juuri takaisin kotiin. Tänään päivä on mennyt siivellä. Aamupäivällä pyörähdin kummitytöllä, joka lähti Sadun kanssa uimaan. Matkatuliaiset oli vielä antamatta ja täytyy sanoa, että kyllä tuli iloinen mieli kun katseli Feetua ja Venlaa tuliaisten kimpussa. Sellaista aitoa elämän riemua.

Yritin tänään ehtiä vielä kirkkoonkin Juotteen Ilkan Matkamessuun, mutta Riihimäellä muutamassa tapaamisessa meni sen verran aikaa, että olin Lopella vasta puolituntia messun alun jälkeen. Mietin pitkään kehtaanko mennä myöhässä ja totesin, että en. Tapoihini ei kuulu myöhästely. Toisaalta harmittaa, kun olen Ilkan messuissa ollut mukana pikkupojasta asti ensin kuorolaisena jne. Mutta ensi kerralla sitten.

Nyt olen kirjoitellut Lopen kokoomuksen toimintasuunnitelmaan ensi vuodelle. Hallitus kokoontuu asiakirjaa käsittelemään vielä ennen syyskokousta, mutta tavan mukaan puheenjohtajan tehtäviin on kuulunut esi valmisteluiden teko. Onhan toimintasuunnitelma toiminnan perusta ja siinä tulee näkyä yhdistyksen linja ja tahtotila.

Tänään soittelin myös luottamushenkilöidemme kanssa. Olen pyrkinyt pitämään aktiivisesti yhteyttä eri luottamushenkilöihin ja he minuun ja nytkin oli paljon asioita mitä halusin muutaman luottamushenkilömme kanssa läpi käydä. Peilata menneitä ja heijastella tulevaa. Ne aina tarpeellisia ja hyviä keskusteluja ja pitävät joukkomme yhtenäisenä. Mistä olenkin enemmän kuin tyytyväinen.

Nyt hetkeksi tv-ääreen. Heitin juuri takkaan pelletti-korin palamaan ja näin saadaan jälleen lämpöä kotiin. Helppoa ja järkevää.

….

Illalla vielä ajelin käymään kummipoikaani moikkaamassa. Elias ei ollutkaan kotona, mutta löysin nuoren miehen isänsä kanssa ulkoa puuhailemasta. Teet kävimme juomassa ja sitten vielä piipahdin uudella kodillamme. Alkaa valmistua. Tänään wc sai vesisulun ja huomenna vesieristeen ja tiistaina laatat jne. Ehkäpä viikonloppuna jo loppusiivouksen aika.

Juuri äskön vielä Rusin Antin kanssa kävimme läpi kunnan asioita ja huomenna sitten toimistopäivää ja illalla kunnanhallitus.

Nyt tv:n ääreen ja sitten nukkumaan.

Kommentit