Maanantai, 06.11.2006

Blogi, maanantaina 06.11.2006

Tänään uutta lunta. Talvi siis ainakin vielä pysyy ja kestää ja mikäpäs siinä. Kunhan ei sitä loskaa tulisi. Onhan tämä sentään kivaa ja lapsetkin pääsevät peuhaamaan ja laskemaan mäkeä ja me aikuisetkin hiihtämään ja laskettelemaan ja lenkkeilemäänkin kuivassa.

Kunnat painivat mahdottoman yhtälön kanssa. Kuntatalous pitäisi tasapainottaa tai jopa tervehdyttää ja samaan aikaan kustannukset nouset ja hoivasuhde muuttuu dramaattisesti. Olen nostanut esille tämän ongelman jo useampaan otteeseen ja en näe sen ratkaisemiseksi kunnilla kovinkaan ihmeellisiä avaimia. Edes palvelupiirit tai kuntaliitoksetkaan eivät tätä ongelmaa korjaa. Se osoittavat monet eri laskelma. Eilen yhtälön otti esille Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen, jonka mukaan kuntien ja seurakuntien joka vuotinen leikkaaminen ja karsiminen on johtamassa talouden tasapainon sijaan palvelujen laadun heikkenemiseen. Ratkaisuna tai helpotuksena Kuntaliitto uudistaisi kuntien toimintamalleja, jotta ne voisivat hyötyä paremmin vapaaehtoistyöstä.

Kietäväinen totesi eilen, että vapaaehtoistyö voisi esimerkiksi vähentää vanhusten laitoshoidon tarvetta ja hoivamenojen kasvua sekä lisätä inhimillistä hyvää, mutta nykyisillä kuntien ja seurakuntien toimintamalleilla siihen ei ole riittävästi mahdollisuuksia.

Hieman skeptinen olen tähänkään ratkaisun avaimeen, mutta ehkä pientä helpotusta edes joissakin tapauksissa tämä voisi tuoda. Lähimmiäistyö on tärkeää ja sitä tulee edistää ja tukea, mutta yhtälön ratkaisijaksi siitä ei ole.

Kietäväinen uudistaisi palveluista säästämisen sijaan palvelujen toimintatapoja sekä hallinnon ja palvelutuotannon rakenteita. ”Liian usein kohtaa sellaista ajattelua, että muutoksia vastustavat julistavat itsensä palvelujen turvaajiksi ja leimaavat uudistajat palvelujen heikentäjiksi. Tilanne todellisuudessa on kuitenkin päinvastoin. Muutosten vastustaminen johtaa rahojen loppuessa helposti palvelujen hallitsemattomaan keskittymiseen ja laadun heikkenemiseen. On syytä nähdä selkeästi se, että palvelut turvataan vain niitä järkevästi uudistaen”. Tässä puhutaan järkeä. Tämä pitäisi saada iskostettua kaikkien kuntapäättäjien mieleen ja ajattelemaan vai kunnan ja ennen kaikkea kuntalaisten etua eikä omaa poliittista etua.

Tällaisia keskustelunavauksia tarvitaan ja aina vain merkittävimmiltä tahoilta, että ne johtavat myös aitoihin tekoihin ja toimintakulttuurin muutokseen.

Tänään toimistopäivä ja illalla kunnanhallituksen kokous, minkä esityslistan asioita eilen varsin laajasti läpi kävinkin jo. Esityslista löytyy kokonaisuudessaan kuntamme sivuilta www.loppi.fi kohdasta päätökset.

Toimistopäivän jälkeen hain kotiimme kylpyhuoneen kalusteet ja kävin lounaalla. Tänään järjestelin laskutusta ja kirjanpitoa ja sovimme tilitoimiston kanssa niin, että viime kuun kirjanpidon jälkeen pystyn pyytämään tarjoukset uusilta tilitoimistoilta. Nykyinen toimisto lopettaa kirjanpidot ja keskittyy isännöintiin. Näin pitkäaikainen ja hyvä jo Alaskoskien aikana alkanut yhteistyö päättyy ja uusi aika alkaa vuoden vaihteen jälkeen.

Päivällä soittelin vielä kunnanjohtajan kanssa illan kunnanhallituksen asioista ja kunnan muistakin ns. juoksevista asioista. Illansuussa pidimme vielä oman hallitusryhmämme kokouksen ja kävimme kuntatalouden asioita ja listan asioita lpi vielä laajasti. Täytyy jälleen kerran kiittää omaa ryhmää, missä on aivan uskomaton asiantuntemus eri aloilta. Tänään Pyhälammin Eevan spesiaalitieto terveyden- ja sairaanhoidon asioista oli kultaakin tärkeämpää, Rusin Antilla vahva tietämys yrittämisestä ja teknisistä kysymyksistä ja Nylundin Riitalla taloudesta, perusturvasta ja elämästä. Niin mikäs siinä on valtuustonpuheenjohtajana istua samassa ryhmässä.

Kävimme pitkän ja perusteellisen keskustelun kuntamme tuloveroprosentista. Viimeiseen asti olisimme halunneet pitäytyä nykyisessä veroprosentissa, mutta pakon edessä muuta vaihtoehtoa ei ollut kuin 0,5 prosentin korotus. Yhtälö oli sellainen, että muuta ratkaisua ei ollut. Nyt kun nostamma veroprosentin 19,25:een niin edelleen karsittavaa on lautakuntien esityksistä noin 800 000 euroa, kun tavoitteena on positiivinen vuosikate. Siinäkin tilanteessa tulos jää edelleen miinukselle. Kestämätöntä.

Juuri tässä kokouksen jälkeen keskustelin samoista asioista Riihimäen suuntaan. Samojen asioiden kanssa sielläkin painitaan ja investointeja kasvualueet vaativat lisääntymässä määrin.

Eli lopputulemana tarvitsemme vakavaa talouden ja toimintojen taraskastelua. Oman kunnan sisällä, mutta myös seutukunnalla. Kuntamma päättikin Riihimäen kaupungin tapaan tänään lähetä mukaan kuntaliitoksen selvitykseen. Tai meillä asia menee vielä lopulliseen päätöksentekoon kunnanvaltuustoon. Kunnanhallituksen esitys kuitenkin oli että selvitykseen mukaan lähdettäisiin. Ilman mitään kuntaliitos lupauksia tai muutakaan, mutta avoimin silmin. Minusta sekin kortti on nyt syytä katsoa ja vielä jokerikin kurkata.

Kunnanhallituksen asiat olivat isoja, mutta pitkään ja avoimesti valmisteltuja ja kokous eteni hyvässä hengessä. Erityisen tyytyväinen oli siitä, että kunnanhallitus päätti samalla käynnistää myös kirkonkylän ns. Nesteen risteyksen alikulkujärjestelyjen selvittämisen. Täyteen eritasoliittymään en ole vielä valmis, mutta ehkä vastaava malli kuin Launosten Sileenkallion mäenalle on tulossa voisi olla kuntakeskuksen kannalta paras ratkaisu. Liikenne kulkisi Kantatie 54:n alta tien pohjoispuolelle ja liittymät rakennettaisiin turvallisemmiksi. No… en tiedä. Täytyy asiaa miettiä ja pureskella, mutta joka tapauksessa Kantatien pohjoispuoli olisi tärkeää saada rakentamiskäyttöön ja tien ja risteyksen turvallisuus korjattua ja vielä samalla kirkonkylälle tieltä ns. piipahtaminenkin pidettyä tarpeeksi matalana. Siinä pohdittavaa, mutta hyvä että asia nyt etenee.

Viinasen Iiron kanssa tänään suunnittelimme Vanajanlinnan seminaaria. Loistavia alustajia ja puhujia tilaisuuteen tulossa. Toivotaan, että lopullinen ohjelma saadaan julki jo tällä viikolla. Mutta merkitkääpä jo ylös tuo 12.1.2007 12-16.30.

Kampanjamme muutenkin etenee hienosti. Tänään Jokioisilta mukaan ilmoitettiin jälleen yksi uusi tukija ja tällaiset minulle ns. henkilökohtaisesti tuntemattomat tukijat lämmittävät erityisesti. Jokioisillakin lupaan poiketa. Mikäs muuten siellä olisi se paras paikka?

….

Kello nyt 21.40 ja sivuillamme kävijöitä 19542. Aivan uskomatonta. 20 000 kävijän raja rikkoutuu pian ja jos juuri sinä tuon rajat rikot niin laita postia tulemaan. Luvassa upeaa Mirva Valvannon grafiikkaa rajan rikkojalle. Uskoisin, että raja rikkoutuu keskiviikkona aamupäivän aikana.

Kotisivut ovat saavuttaneet kyllä, etten sanoisi veret seisauttavan suosion. Tänään tuore Louhetar (www.louhetar) Kuulehti lainasi blogiani. Käykää sivuilta kurkkaamassa.

Niin ja tänään myös toinen hauska juttu blogistani. Yksi tukijoistani oli nähnyt unta. Unessa minä olin raivonnut aivan hirveesti hänelle. Oli ensin todennut, että miksi hänelle ei ole kerrottu? Olin huutanut ja suuttunut, että minähän kirjoitan blogia ja sitä on pakko lukea. 🙂 Niinpä niin. Toivottavasti en liian moniin uniin sekaannu.

Nyt hieman iltapalaa ja sitten nukkumaan. Toivottavasti jotain kivaa unta edes minulle. Huomenna sitten aamulla Riihimäen Ammattioppilaitokselle käymään läpi RAOL:in 50-vuotisjuhlan ohjelmaa juontojavarten rehtorin kanssa ja sitten ip tärkeä tapaaminen ja neuvottelu Riihimäellä ja illalla Hyvinkäälle teatteriin. Loistava Aku Hirviniemi lavalla ja se on pakko nähdä.

t.Timo

….

Ps. Niin tänään taisin hieman kirjoitella Tanja Saarelasta ja Tanja Karpelasta sekaisin. Niinpä – onneksi en sentään Tanja Vienosesta. Sama nainen kuitenkin. Nuo nimet kun tuppaavat vaihtumaan niin nopeaan. 🙂

Kommentit