Sunnuntai, 03.10.2010

Blogi, sunnuntaina 03.10.2010

Päivän pakkolepo teki hyvää ja olo jälleen hyvä. Ei aivan terästä vielä, mutta kohti kohti. Huomenna varmasti jo täydessä iskussa. Näin uskoisin.

Kommentoin tuota Iltalehden Lotto-voittaja etusivunuutista ja arvostelin hieman taustojen varmistamisen heikkoutta. Lehti myi varmasti hyvin etusivullaan ja aukeaman erikoishaastattelulla, jossa oli sellaisiakin asiavirheitä, että lukijat pian huomasivat jutun olevan huijausta. Todennäköisesti toimittajaa oli huiputettu ja oikein kunnolla ja hän sai kaiken vielä lehteen. Eilen sitten seuraavassa numerossa oli anteeksipyytö Iltalehdeltä. Hyvä niin. Mutta ei toki etusivulla mitään ja oikaisukin tai siis tuo anteeksipyyntö kahdenpalstan pieni nurkkajuttu. Hyvä esimerkki siitä miten oikaisut tehdään. Valtaosa varmaan edelleen luulee edellispäivän jättijutun olevan totta, jos ei tosin ole ostanut viikonlopuksi kilpailevaa Ilta-Sanomaa, joka kirjoitti aiheesta nyt sitten vuorostaan aukeaman miten kilpailija teki virheen. 

Vastaavia itsejuttu-oikaisu -suhteita on lehdet nykyään täynnä. Tehdään juttuja ja sitten oikaistaan virheet piskuisilla laatikoilla seuraavassa lehdessä. Voisiko nyt paikallaan ollaan vaikkapa sellainenkin ehto, että oikaisulle varattaisiin yhtäpaljon tilaa kuin itse revittelylle?

Mutta kiitos teille kymmenistä viesteistä ja palautteista tähän liittyen ja myös kommentteihin FB-Parlamentissä kysymykseen: Mihin mediaan te luotatte?

Itse luotan tänäpäivänä uutisissa MTV3:sen ja Ylen pääuutislähetyksiin. En niinkään enää ajankohtaistoimitusten viikko-ohjelmiin. Maakuntalehdet ansaitsevat ehdottomasti kiitosta luotettavina uutiskanavina ja paikallislehdetkin. Hesarikin pääasiassa ja Helsingin Sanomien mainio Kuukausiliite, joka liimasi minut eiletkin seuraansa pitkäksi aikaa. Erinomaisia juttuja.  

Lehtien verkkosivuilla olen itse nostanut ”medialukukriittisyyttäni” jonkin verran. Usein täällä tuppaa olemaan niin, että juttuja muokataan ja päivitetään montakin kertaa itse julkaisun jälkeen ja sitä ei toki kerrota mitä jutussa on alkuperäisestä muuttunut. Joskus tuntuu kiire ulospanon kohdalla olevan kovin suuri ja erityisesti surullissa koulusurmissa mm. tähän astui moni verkkomedia. Netissä uutisoitiin viiden minuutin väkein uutisina mitä sattui ja niitä sitten korjattiin. Yhdellä vilkaisulla nettiin olisi tapauksista jäänyt täysin väärä kuva ja ehkäpä suru jo ehti yllättää henkilökohtaisellakin tasolla monta perhettä. Tämä vain yksi esimerkki. Itse jäin pohtimaan, että onko uutinen lopulta se, että ulos ajetaan kaikki tekstiviestivinkit ja huhut? Pohtimisen arvoinen paikka.

Eduskunnassa juttelimme tuon Iltalehden Lottovoittaja-jutun jälkeen myös sitä miten JSN:n eli Julkisen Sanan Neuvoston -ratkaisut. Lehdethän julkaisevat saamansa ”tuomiot” lehdissä, mutta tätä vaivaa sama ongelma mitä edellä kerroin. JNS:n ratkaisu laitetaan yleensä lehden loppuun, harmaalla ja mahdollisimman pienellä. Olisiko oikeus ja kohtuu antaa myös tässä tilanteessa toiselle puolella vastaava näkyvyys tai tietynlainen oikaisu, jos JNS toteaa virheen tapahtuneen? Julkisen Sanan Neuvoston sivuille: http://www.jsn.fi/Content.aspx?d=4.

Medialukutaito onkin yksi tämän päivän keskeisistä taidoista. Siihen pitää panostaa kouluissamme ja oppilaitoksissamme huomattavasti lisää ja aihe tulee nostaa esille myös peruskoulujen tavoitteita nyt uudistettaessa.

…..

Nyt aamun lehdet. Hämeen Sanomat odottaa jo kahvinkupin kanssa. Esimerkki hyvästä maakuntalehdestä.

….

Päivä edennyt vielä hieman toipilaana. Sen verran jo ulos, että kävin katsomassa 14-vuotiaiden LFT:n tyttöjen ensimmäisen sarjapelin Riihimäen Urheilutalolla. Joutsin Riitan ja Anun johdolla kasattu joukkue pelasi samantien hienoa peliä ja makea voitto jo ainakin salibandypiireissä legendaarisesta Classicista maalein 5-4. Salibandy voi siis Lopella erinomaisesti ja kiitos tällä kertaa kuuluu Lopen Floorball Teamille. Teette arvokasta työtä piskuisen kotikuntamme eteen. Salibandyporukat ainakin tuntevat jo Lopen. Hyvä niin.

Tänään on ajatukset olleet myös Saksanmaalla. Tänään 20 vuotta siitä hetkestä kun Saksat yhdistyivät. Jos oikein muistan niin viime vuonna omia tuntojani kahtiajaon ajalta Saksasta kerroin ja tänään jälleen samat pelokkaat ajatukset mielessä. On surullista, että samanlainen pelko jatkuu vielä tänäkin päivänä monessa maassa. Saksassa kuitenkin nyt kaikki paremmin vaikka yhdistymisprosessi onkin vienyt aikaa ja ollut myös kalliskin. Mutta ei yhtenäisyydelle – sen yhtenäisyydelle mikä yhteen kuuluu – voi laskea mitään hintaan. Ei mikään ole kallista sen edessä. 

Mutta edelleen on siis totta, että Saksan alue ei ole kaikilta osin tasa-arvoinen. Tuoreet tutkimukset kertovat, että maan osavaltioiden talouskehityksestä kuusi huonointa sijaa menee entisen Itä-Saksan alueen osavaltioille ja tämä onkin tiennyt sitä, että liki kolme miljoonaa saksalaista on lähtenyt paremman elämän perässä idästä länteen. Työtä siis Saksassa vielä riittää. Mutta nyt sentään perheet ja suvut saavat elää yhdessä. Se on paljon se. Emme me sitä varmasti edes pysty ymmärtämään.

….

Nyt hetki huomisten töiden parissa. Huomenna minulla ilo pitää avajaispuhe lastensuojelukeskuksen Lopen Kauppilan avajaisissa ja illalla sitten Lopen Kokoomuksen hallituksen kokous mm. seurakuntavaalien ja syksyn muiden aiheiden parissa.

 

 

Kommentit