Sunnuntai, 03.05.2009

Blogi, sunnuntaina 03.05.2009

Tuo kuappojen aukioloasia on puhuttanut niin kauna kuin muistan. Ja niin monimutkainen soppa se on vuosia ollutkin, että ei taida kukaan muistaa miten ne ja mitkä milloinkin saavat olla auki. Ja miten reilusti mm. kilpailun kannalta kauppiailla on oikeus kauppojaan auki pitää jne. Mutta tämä kesä on selkeä, sillä tästä päivästä lähtien eli toukokuun ensimmäiset suunnustaina kaikki kaupat saavat taas olla auki myös sunnuntaisin aika elokuun loppuun asti. Kaupat voivat pitää nyt ovensa auki sunnuntaisin puolen päivän ja iltayhdeksän välillä itse siitä valiten haluamansa aikajakson.

Näyttää siltä, että elokuun jälkeen sama ihmeellisyys jatkuu. Nykytilanteen mukaan elokuun jälkeen sunnuntaisin saavat olla auki vain ”pienet”, alle 400 neliön liikkeet. Rajaus on erikoinen ja laittaa kauppiaat täysin epäarvoiseen asemaan keskenään. Ja kun lisäksi tuo aukipitorajoitus ei koske kioskikauppaa, huoltoasema- ja autokauppaa niin tilanne on aikalailla erikoinen ja minusta vaikeasti perusteltavissakin. Vai kenen järkeen mahtuu se, että esimerkiksi Riihimäellä esimerkiksi Vuorisen ruokakauppa joutuu elokuun jälkeen laittamaan ovensa sunnuntaisin, mutta muutaman sadan metrin päässä ABC:n S-Market saa olla auki yötä päivää.

Toivotaan siis, että saisimme tätäkin vyyhtiä nyt hieman selvennettyä ja kilpailutilannetta reilummaksi. Tärkeää on kuitenkin ehdottoman tiukoin pykälin sallia jos ja kun mallia uudistamme niin pienille erikoisliikkeille myös kauppakeskuksissa oikeus vähintäänkin yhteen vapaapäivää eli kauppakeskuksilta pitää viedä mahdollisuus pakottaa erikoiskauppojen kohtuuttomiin aukioloihin isojen markettien mukana. Tämä on minulle suurin kynnyskysymys tässä uudistuksessa. Mutta uskon, että se ratkeaa ja saamme kauppaan reilut pelisäännöt niin tienvarsien kauppojen kuin muidenkin kesken. Itse uskon, että sunnuntain työvuoroihin löytyy työntekijöitä myös vapaaehtoisperiaatteella. Sekin yksi sellainen hyvä mahdollisuus.

Yksi vapaapäivä on yrittäjillekin sallittava ja tänään ajattelin sellaisen sallia myös itselleni. Eilinen päivä oli tiukkaa EU-kampanjointia ja uusia kiertueita olemme jo sopineet lisääkin. Mutta nyt nautitaan kevätpäivästä kun säätä vielä riittää.

….

Tämä päivä siis töiltä jouten, mutta ei todellakaan muuten. Pekkalan mökillä ahkeroimme ystävien kanssa tänään lepät koivujen seuraksi puuvajaan ja nyt ne ne saavatkin odotella siellä sitten ei tulevaa vaan vasta seuraavaa suvea. Raitisilma ja ystävät tekivätkin hyvää tähän väliin. Nyt kello jo kuusi ja seuraavaksi sitten jo töiden pariin. Huomenna aamulla kauden ensimmäinen Hämeen Maakuntavaaltusto ja hienoa, että avauspaikaksi saimme Lopen uusiutuneen valtuustosalin. Huomiseen mahtuu myös illan valtuusto ja pari muutakin kokousta eli tiukka alku heti uuteen viikkoon. Mutta nyt vielä papereiden pariin. Muutama asia jäi viime viikolla vielä niistä varmistamatta ja se tehdään seuraavaksi.

Kommentit