Sunnuntai, 03.01.2010

Blogi, sunnuntaina 03.01.2010

Uuden vuoden ensimmäinen sunnuntai. Viime viikolla kun kävin luovuttamassa jälleen verta tällä kertaa siis Yrjönkadun Veripalvelussa Helsingissä niin keskusteluissamme siellä esille nousi jälleen verenluovutuksen tiukat rajat ja vaatimukset. Itse kun luovutan minimiajoin eli 60 vuorokauden välein ja vereni on harvinaisinta täällä Suomessa veriryhmältään niin olen joutunut tai voisi sanoa päässyt mukaan lukuisaan erityisseulontaan. Verestäni on tutkittu kaikki mahdollinen ja useamman kerran vuodessa otetaan uusia tutkimusnäytteitä kun tekniikka kehittyy ja myös vertatarvitsevien tarpeet muuttuvat. Tämä on helppo tapa auttaa.

Veripalveluissa usein henkilökunta nostaa myös esille minulle lainsäätäjänä erilaisia uudistustarpeita tai ehdotuksia. Myös ihmisiltä tullee jonkin verran tähänkin aiheeseen liittyen yhteydenottoja mm. erilaisista luovutusrajoitteista. Osa pitää laajaa kahden palstan A4:sen kyselylomaketta kohtuuttomana ja joidenkin mielestä taas osa luovutuskielloista on syrjiviä. On totta, että rajoitukset ja kysymykset on tehty vain ja ainostaan sen takia, että voisimme luottavaisella mielellä ottaa verta vastaan jos siihen tilanteeseen joskus joudumme. On kiistatta totta, että osa taudeista on sellaisia, että niiden ”itämisajat” ja tarttumisajat eivät kulje käsikädessä ja silloin turva-aikoja ”karenssia” on oltava. Veri voi siis olla jo tartuttavaa vaikka tartunta ei vielä näkyisikään missään testauksessa.

Yksi ryhmä joka on Suomessa täydellisessä verenluovutuskiellossa ovat homoseksuaalit miehet. Tällainen suhde tuo Suomessa ainakin toistaiseksi ikuisen luovutuskiellon. Veripalveluista vastaavan SPR:n mukaan homoseksuaalien miesten tödennököisyys HI-virukseen on niin korkea, että täydellinen ja elinikäinen luovutuskielto on perusteltu. Nyt kuitenkin verenotostani vastannut sairaanhoitaja kertoi, että Ruotsi on muuttamassa tässä asiassa käytänteitään. Siellä on jo itseasiassa tehty päätös siitä, että maaliskuussa homoseksuaalien miesten luovutuskielto kumotaan. Täydellistä vapautusta ei tietääkseni Ruotsissakaan olla ottamassa käytötön, mutta ollaan kuitenkin luopumassa elinikäisestä luovutuskiellosta. Samaa asiaa kuulemma selvitetään ja pohditaan myös Suomessakin ja meillä aikataulu voisi olla muutamien vuosien kuluttua ajankohtainen.

Tärkeintä on kuitenkin jatkossakin kaikissa tilanteissa turvata se, että veripalvelun veri on puhdasta ja turvallista ja näin Veripalvelu tulee varmasti jatkossakin Suomessa toimimaan.

Lueskelin tuossa netistä uutista joka kertoi meidän suomalaisten suurimmista huolenaiheista. Ykköseksi nousi vakava sairastuminen, josta huolissaan meistä suomalaisista oli 85 prosenttia. Samainen poliisin turvallisuustutkimus kertoi, että hyvin suuria huolenaiheita meille ovat myös pelko työttömyydestä tai taloudellisista ongelmista. Nämä pelot ovat lisääntyneet viime vuosina selkeästi. Sensijaan varsin pienelle huomiolle tutkimuksessa jäivät huolet perheväkivallasta, työpaikkakiusaamisesta, yksinäisyydestä tai päihteidenkäytöstä vaikka kohdalle osuessaan itselle tai lähimmille ne voivat olla todellakin julmia. Tällainen laaja noin 40 000 suomalaisen haastattelututkimus on syytä ottaa vakavasti. Meidän on pohdittava kaikkia mahdollisia keinoja miten voimme luoda maahamme turvallisuutta kaikissa erilaisissa elämäntilanteissa ja myös yllättävien tapahtumien ennaltaehkäisemiseksi. Pystymme tekemään paljon, mutta emme varmasti estämään kaikkea. Tämän saimme todeta jälleen vuodenvaihteenkin aikaan. Mutta olen vakuuttunut, että yhdessä pystymme yhä paremmin kantamaan huolta itsestämme ja toisistamme ja kun hyvinvointiyhteiskunnan perusta pidetään kunnossa niin tulemme pärjäämään tulevaisuudessakin. Tämä tullee vaatimaan kovaa työtä ja vastuunkantoa ennen muuta. Olen huolissani siitä, että osa ei näe suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalla sellaista paikkaa jota pitäisi vaalia ja turvata yhdessä vaan se ollaan valmiita alistamaan myös populismille ja puoluepolitikoinnille. Tämä on vaarallinen tie.

Meillä täällä Lopella vaivaa ainakin osaa alueista Fortumin sähköviat. Sähkö ovat yöllä katkeilleet ja edelleen mm. tv-lähetykset ovat poikki sähköjakeluvikojen takia. Pieniä ovat tällaiset murheet noiden edellisten jälkeen, mutta toivotaan kuitenkin, että sähköt saadaan kuntoon. Ennen muuta suoransähkölämmityksen taloille ja talouksille lyhytkin sähkökatko näillä pakkasilla voi olla suuri kiusa ja vesijohdoille myös täystuho. Niistäkin olemme saaneet tietoa jo tänäkin talvena.

Nyt sunnuntai-päivää viettämään. Niin sain muuten vielä viestin, että ensimmäinen kolumnini meni läpi sellaisenaan vaikka olinkin valmistautunut sitä vielä hiomaan ja korjaamaankin lehden toimituskunnan ohjeiden mukaan. Uusi lehti siis lehtipisteisiin ja kestotilaajille tässä tämän kuun aikana. Paljastan lehden sitten kun lehti lehtipisteistä löytyy.

Loppuvuodesta sain myös kutsun rallin F-Cupin juhlavuoden suojelijaksi. F-cupilla on pitkät loppilaiset juuret ja perinteet ja tänään 20. juhlavuonnakin Suomen suurinta moottoriurheilusarjaa pyöritetään loppilaisvoimin. Siis ainaakan vanhemmille F-ryhmän autoille tarkoitetun rallisarjan pistivät pystyyn loppilainen Pentti Tarkkala ja rovaniemeläinen Heikki Poranen ja tänään sarjaan johdossa hääräävät mm. loppilaiset Ilkka Rantala ja Jorma Mikkola. Tullen itse avaamaan myös itse kilpailukauden F-Cupin osalta tänä vuonna eli tositoimissa häärätään täälläkin. Mutta aiheesta lisää: F-Cup 2010 20. juhlavuosi.

….

Lueskelin tuossa päivällä myös uudenvuoden Iltalehteä. Lehti oli täynnä Sellon tragedian yksityiskohtia, mutta yksi pieni kainalojuttu siinä hämmensi. Opin tuntemaan eduskunnassa Liisa Jaakonsaaren rakentavana demaripoliitikkona, joka uskalsi tuoda mielipiteensä esille myös silloin kun maan etu oli esimerkiksi oman puolueen edun tai mielipiteen kanssa ristiriidassa. Mutta nyt Jaakonsaari sortui kyllä aikamoisen halpaan, vaatimalla mustasukkaisuussurmien johdosta sisäministerin eroa. Halpamaista populismiä vakavassa paikassa.

Mustasukkaisuussurmia emme pysty tästä maasta millään lainsäädännöllä estämään emmekä yhdenkään ministerin toimilla täydellisesti ennaltaehkäisemään. Sen tietää hyvin Jaakonsaarikin. Sen sijaan sisäministeri Anne Holmlund on määrätietoisesti tiukentanut mm. aseidensaannin lupia ja näitäkin toimia ovat monet Jaakonsaaren toverikollegat eduskunnassa arvostelleet.

Ja esimerkiksi Jaakonsaaren kollegan sisäministeri (2003-2007) Kari Rajamäen aikana vuosina 2003-2007 tehtiin maassamme kolme useamman perheenjäsenen surmaa. Yritin etsiä, mutta en löytänyt yhtään viittausta, että Jaakonsaari olisi vaatinut silloin toverinsa eroa? En toisaalta löytänyt toimia niiden ennaltaehkäisemiseksikään. Tai ei Jaakonsaari vaatinut vuonna 1989 Raumanmeren koulusurmienkaan jälkeen sisäministeri Jarmo Rantasen (sd.) eroa. Itse annan täyden tuen laaja-alaiselle pitkäjänteiselle työlle ja ehkä tälle pitkäjänteiselle työlle olisi ollut tarvetta jo aikaisemminkin. Tällaisten tapausten syyt ovat kuitenkin hyvin moninaisia ja toimia tarvitaan joka sektorilla ja kaikkien toimesta.

Yhtenä osana tässä on aseet – luonnollisesti. Nykyinen sisäministeri Anne Holmlund totesikin, että luvallisia aseita päätyy tällä hetkellä liian helposti rikollisten käsiin ja tähän ongelmaan puututaankin nyt käsittelyssä olevassa uudessa aselaissa. Uudistuksessa kiinnitetään suurempaa huomiota myös mm. aseiden säilytykseen, mutta myös saantiin. Uskonkin itse, että vaikka tämä uudistus ”kiusaakin” tunnollisia ja kunnollisiakin aseenkäyttäjiä mm. metsästäjiä niin silloin kun aseensaannin yhteydessä taustat selvitetään paremmin ja käyttötarkoitukset yms. niin myös kynnys aseen joutumisesta luvattomaksi noussee aseensaajien vastuullisuuden kasvaessa. Aselaissa ollaan myös kiristämässä aseiden deaktivointisäädöksiä. Tällaisiin toimiin on syytä ryhtyä, mutta uudistus pitää tehdä järjellä ja perusteellisesti.

….

Päivä mennyt tänään urheillen. Siis kotisohvalla urheillen. Siinä määrin täyteen oli ahdettu tuo tämän sunnuntain kisaohjelma maailmalla. Hienot kilpailut Tour de Skillä, Mäkiviikolla ja yhdistetyssäkin ja näyttää siltä, että Vancouverista on lupa odottaa suomalaisittain mainiota tulostakin. Tulokset siihen suuntaan enteileviä ja ratkaisutkin järkeviä.

Huomenna sitten alkaa jälleen arki. Eduskunnassa työpäivä ja saan päivällä myös kansainvälisiä vieraita kun Venäjän autokatsastuksesta tulee väkeä tutustumaan maamme toimintaan. Neuvottelut sovittu päiväksi Helsinkiin. Eli täysi rumba uudenvuoden alkajaisiksi heti käyntiin. En siis aivan loppiaiseen asti onnistunut lomaa pitämään. Mutta ei haittaa.

Kommentit