Summa, Näykkijärvi, Viipuri, Korpiselkä, Tuulosjoki, Syväri, Voimalaitos ja Segesa

Blogi, maanantaina 03.07.2023

Kunnian kentät.

Summa, Näykkijärvi, Viipuri, Korpiselkä, Tuulosjoki, Syväri, Voimalaitos ja Segesa.

Rakkaan vaarini, kapteeni Paavo Heikkilän, taistelut on jälleen poltettu uuden puhelimeni suojakansiin suomalaiseen visakoivuun. En edes muista monennet puiset suojakuoret nämä minun puhelimissani ovat, mutta jo yksin sen takia uskallan suositella oululaisyrityksen Lastun kuoria. Ne ovat tyylikkäitä – ihan perusmalleinakin – ja uniikkeja itse suunnitellen ja vieläpä suojaavat erinomaisen hyvällä tavalla puhelinta. Lastun pito kädessä on hyvä eli puhelin ei pääse helpolla luiskahtamaan kädestä ja jos pääseekin, niin suojan joustava reunus pehmentää hyvin osumaa. Kestää.

Lastu on siis oululainen yritys, joka valmistaa tilauksesta yksilöllisiä ja laadukkaita puhelintarvikkeita. Tässä piilee ensimmäinen arvo miksi valintani on jo ties monennen puhelimen ollut Lastu. Nämä suojakuoret valmistetaan siis vasta kun ne on tilattu. Meistä jokainen tietää miten älyttömästi puhelimien ympärillä syntyy nykyisin erilaista jätettä suojakuorista laturinpiuhoihin ja panssarikalvoista erilaisiin PopSocketseihin. Onneksi nyt vihdoin latureiden yhteensopivuutta kuitenkin saadaan edistettyä – edes pakolla – mutta siitä huolimatta elektroniikkajätet ja sen käytön sivujätteitä syntyy aivan älyttömästi. Joka vuosi tietojeni mukaan yksin myymättömiä suojakuoria menee maailmalla jätteiksi yli 1,5 miljardia kappaletta ja kuinka paljon sitten niitä vähän käytettyjä tai hajonneita meneekään. Eli Lastu on tästä syystä hyvä valinta.

Toinen hyvä syy minulle on ollut valita Lastu on sen puun käyttäminen. Lastu käyttää siis suojakuorissaan ainoastaan FSC-sertifioitua puuta. FSC-sertifiointi tarkoittaa, että puu on peräisin kestävän metsänhoidon käytäntöjen mukaisesta metsästä ja vieläpä Lastun kohdalla yrityksen antamien tietojen mukaan pääosin suomalaista puusta. Hyvä syy valita Lastu tämäkin. Yritys käyttää puun lisäksi kuorissa materiaalina myös poron- ja hirvennahkaa.

Suomalaisen työn liitto palkitsi vuonna 2011 perustetun Lastuja tekevän Sakari Arffmanin ja Droplet Hitech Designin vuonna 2014 vuoden designtekona.

Hieman siis tyytyväisen asiakkaan ja käyttäjän mainosta Lastulle. Voin lämpimästi suositella.

Tänäänkin puhelimeni menee sydämen puolelle povitaskuun Lastun kuorissa missä mukana vaarini kunnian kentät. Se kunnioitta ja muistuttaa. Se myös kiittää kaikkia heitä, jotka…

Joista toinen jää
Kunnian kentälle makaamaan.

Oma vaarini lepää jo Lopen hautausmaan povessa. Viimeinen iltahuuto kutsuu viimeisiä veteraanejamme kiihtyvällä tahdilla. Tämän vuoden alussa veteraaneja oli vielä joukossamme vajaa 3 000, heistä sotainvalideja on noin viisisataa. Veteraaniemme keski-ikä on yli 97 vuotta ja useita kymmeniä heistä on saavuttanut jo kunniakkaan sadan vuoden iän. Veteraanien puolisoita ja leskiä sekä sotaleskiä on noin 9 000. Ensi vuonna arvioiden mukaan veteraanien määrä on jo pudonnut alle 1500 ja vuosikymmen loppuun mennessä reilusti alle sataan. Sotaveteraanien määrä on pudonnut viime vuosina vauhdilla, sillä vuonna 2018 heitä oli vielä jäljellä yli 11 000.

Sotiemme vetaraanien rivit harvenevat. Viimeinen iltahuuto kutsuu joka päivä seitsemään veteraania. Pidetään heistä huolta loppuun asti ja senkin jälkeen, että muistot eivät himmene.

Tässä vielä minun nuorena poikana tekemiäni haastatteluja vaaristani. Upeita muistoja…

Ja tässä vielä yksi upeimpia muistojani:

 

Kommentit