Sotiemme veteraanien asioiden kuntoonsaaminen oli tehtävä – Vaarini tuli mieleen kun kuulin, että nyt onnistuimme

Blogi, torstaina 30.08.2018

Eilisenpäivän valtion budjettiriihi piti sisällään paljon hyviä ja tärkeitä asioita. Niitä jo eilen täällä blogissani läpi kävin. Yksi kuitenkin päätöksistä oli minulle sydämenasia. Se oli sotiemme veteraanien hoiva- ja hoitoasian kuntoonsaaminen.

Vuosia olen tehnyt työtä tämän asian hyväksi. Voi sanoa, että pala palalta olemme asiassa päässeet eteenpäin, mutta eilinen päätös oli lopullinen läpimurto. Nyt vihdoin nostamme kaikki sotiemme veteraanit samalle viivalle ja takaamme heille valtiontoimesta kaiken tarvittavan hoidon ja hoivan.

SA Kuva

Aiemmin olemme muuttaneet sotainvalidien invaliditeetti eli haitta-asterajoja ja parantaneet näin merkittävästi sodissamme haavoitteiden tilannetta. Isona päätöksenä teimme päätöksen, että veteraanien kuntoutusrahoilla ei ole euromääräistä budjettia vaan rahaa ohjataan tähän työhön niin paljon kuin kulloinkin on tarve. Tämän jälkeen ei hoito ja hoiva ole enää jäänyt loppuvuodestakaan siitä kiinni, että rahat olisivat loppuneet. Näin Valtiovarainministerinä Petteri Orpo on toiminut ja rahaa on aina lisätty kun lisätarvetta on tullut.

Iso asia nyt kun veteraanien keski-ikä on kivunnut jo reilusti yli 93 vuoden on ollut se, että saisimme kaikille sotiemme veteraaneille taattua samat ja riittävät palvelut. On totta, että sodassa haavoittuneet ovat kantaneet fyysisiäkin sodan arkia ja vammoja läpi elämän, mutta nyt he ja kaikki veljet ovat jo niin iäkkäitä, että jo yksin ikä tekee hoivan tarpeesta alati kasvavan. Jokainen sotiemme veteraani ja Lotta siis tarvitsee koko ajan enemmän hoitoa ja hoivaa ja siksi nyt oli aika toimia.

Nyt siis eilen saatiin aikaan sopimus tästä. Tämän muut rintamaveteraaneille mahdollistetaan uuden lainsäädännön kautta kaikki samat kotona asumista tukevat palvelut kuin aiemmin on taattu vain sotainvalideille. Päätös varmistaa rintamaveteraanien palveluiden yhdenvertaisuuden kotipaikasta ja sotakohtalosta riippumatta. Vanhoja miehiä ja naisia kaikki. Kiitoksensa jokainen ansainnut.

Veteraanien kuntoutusrahoja siis lisätään tälle ja ensi vuodelle jo nyt niin, että rahat riittävät ja lisäksi vielä vuoden lopulle 20 miljoonaa euroa. Sitten vuodelle 2020 69,6 miljoonaa euroa, vuodelle 2021 51,6 miljoonaa euroa ja vuodelle 2022 37 miljoonaa euroa jne.

Veteraaneja oli tämän vuoden 2018 alussa vielä joukossamme 14 000, heistä sotainvalideja lähes 2 000. Ensi vuonna veteraanien määrä putoaa arvioiden mukaan jo reilusti alle 9000 ja siitä edelleen noin kahden tuhannen miehen vuosivauhdilla. Viimeinen iltahuuto kutsuu siis veteraanejamme.

Omaa vaariani tämä ei enää auta. Hän kantoi lähes 100 vuoden ikään asti päässään neuvostoliittolaisen kranaatin sirpaletta. Rakas vaari sai sotainvalidina kaiken mahdollisen hoidon ja hoivan ja myös oma äitini vaarini tytär oli apuna loppuun asti. Kiitos hyvästä hoidosta kuului myös Kaunialan Sotavammasairaalalle. Mutta eilen vaarini tuli mieleeni ja oli kunnia saada hänen muisto mielessä saattaa tämä asia nyt kuntoon. Hänen veljiään ja siskojaan on joukossamme enää siis kovin vähän.

Olen aina sanonut, että jos kruunulla on varaa lähettää nuoria miehiä ja naisia sotaan ja muihin vastaaviin tehtäviin niin sillä pitää olla myös varaa kantaa vastuu loppuun asti. Siitä oli kyse tässä kuten myös aiemmin ajamassani Lex Jylhässä eli KriHa-Veteraaniohjelmassa. Pidämme siis tänään huolen myös kriisinhallinta- ja muihin kansainvälisiin tehtäviin lähetettävistä suomalaisista. Eilen lisäksi tätä samaa sukua oli päätös missä puolustusministeri Jussi Niinistön esityksestä päätettiin parantaa vielä lisää varusmiesten asemaa, jos varusmies vammautuu suorittaessaan asevelvollisuutta. Varusmiehellä on jatkossa oikeus saada vamman tai sairauden aiheuttamasta pysyvästä haitasta kertakorvaus. Varusmiespalveluksessa kuolleen asevelvollisen lähiomaisilla on tulevaisuudessa oikeus henkivakuutusluontoiseen kertakorvaukseen. Kruunulla on tähän varaa.

Isoja asioita ja välttämättömiä hoitaa. Olen enemmän kuin tyytyväinen. Myös helpottunut kun nämä nyt saatu lopulta kuntoon. Kiitos kaikille jotka näitä kanssani eteenpäin veitte ja isoin kiitos Sotainvalideille ja Sotaveteraaneille. Heidän keskusjärjestönsä ovat tehneet hyvää työtä myös Rintama-asiainneuvottelukunnassa minkä kokouksiin itsekin olen saanut osallistua.

….

Tänään Hämeenlinnaan aamusta. Maakuntapäivää ja hieman valtakunnankin asioita.

Kelll 21.12 ja mökillä. Päivä tänään antoisa ja monet asiat eteenpäin. Vielä hieman budjetin loppujuttuja ja myös muutaman sen hännän neuvotteluja. Kokonaisuus saanut hyvän vastaanoton ja palaan siihen varmasti vielä useamman kerran tässä syksyn aikana.

Päivällä ehdin käydä näyttämässä Miekkalinnassa kaksi uutta metsästysasettani. Erkistä jää minulle muistoksi Berettan haulikko ja totta kai Sakon kivääri. Aseet tänään näytön kautta nimiini.

Hyvät keskustelut poliisiasemalla ja mukava myös kertoa, että eilen päätettiin juuri 80 uuden poliisin palkkaamisesta. Saamme myös poliiseja nyt lisää maaseudulle. Myös aselupien hakua järkeistetty ja jo nyt testistä luovuttu ja pian myös liikkeistä ostettujen aseiden näyttövelvollisuudesta. Kohtuutta kohden.

 

Kommentit