Pääministeri Antti Rinne (sd.) lupasi jokaiselle alle 1400 euroa eläkettä saavalle 100 euroa lisää eläkettä puhtaana käteen.
Kokoomus pitää hyvänä, että hallitus jatkaakin pienimpien eläkkeiden korottamista. Viime kauden tapaan takuueläkettä on edelleen tarve korottaa. Nyt takuueläkettä korotetaan 50 euroa. Myös pienimpiin kansaneläkkeisiin tehdään 30 euron tasokorotus. Kokoomus tukee näitä korotuksia.
Tosin yksikään eläkeläinen ei saa Rinteen heille lupaamaa 100 euron tasokorotusta. Kokonaan ilman luvatun 100 euron osaakin jäävät valtaosa pienimpiä työeläkeitä saavista. He joiden eläke on 1300-1400 euroa eivät itseasiassa saa luvatusta ”vappusatasesta” euroakaan. Heidän kohdalla ei voi puhua edes leikatusta vappusatasesta, kuten aivan pienimpiä eläkkeitä saavien kohdalla on tapahtumassa. Ymmärrän, että Rinteen lupauksiin uskoneet eläkeläiset ovat pettyneitä ja jopa vihaisia.
Iso huoli tässä tilanteessa on myös se, että Rinteen johdolla SDP on nyt valmis rikkomaan myös työeläkejärjestelmämme perusperiaatteet. Koko eläkejärjestelmämme on perustunut sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen. Ja myös siihen, että mikä on sovittu, se myös pitää. Kun on työllään eläkkeensä tienannut niin aikanaan eläkkeensä myös saa. Nyt pääministeri Antti Rinne on kuitenkin sanonut, että työeläkejärjestelmästä voitaisiin irrottaa rahaa jopa 300 miljoonaa euroa vuodessa. Tosiasia on se, että meidän työeläkerahastoissa ei yhdenkään asiantuntijan mukaan ole ylimääräisiä euroja. Eläkevarojen leikkaamiseen ei siis ole todellakaan varaa. Näillä varoilla maksetaan nykyisiä eläkkeitä, aikanaan nyt työtä tekevien eläkkeitä jne. Viesti siitä, että eläkevaroihin voitaisiin puuttua ja leikata osan eläkkeitä toisten eläkkeisiin on vastuuton.
Saksassa sosiaalidemokraatit lähtivätkin siitä, että pitkän työuran tehneille pienipalkkaisille naisille pitää pystyä tarjoamaan korkeampi eläke kuin niille, jotka eivät ole olleet ollenkaan töissä. Tavoite on oikea ja kannatettava. Saksassa tätä ei kuitenkaan tehdä toisten eläkkeitä leikkaamalla, mitä Rinteen esitys tarkoittaisi, vaan Saksassa tämä lisäeläke maksetaan suoraan valtion varoista, ei eläkejärjestelmästä ja sieltä perittävistä maksuista. Näin pienimpiä työeläkkeitä voidaan aidosti korottaa ilman, että muut kärsivät. Ja samalla, jos Saksasta mallia otettaisiin, niin Rinne voisi sieltä myös kopioida joustavammat työmarkkinat ja kannustavamman veropolitiikka. Saksassa talous on ollutkin kuusi vuotta ylijäämäinen.
Meillä pienimmät työeläkkeet ovat todellakin pieniä. Huoli eläkeläisten toimeentulosta on yhteinen. Siksi kokoomus onkin esittänyt, että eläkkeisiin vaikuttavia indeksejä tarkistettaisiin ja myös eläkeläisten verotusta kevennettäisiin.
Timo Heinonen
Kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan jäsen, vastaava