Sakon tulevaisuus Suomessa?

Blogi, tiistaina 01.07.2014

Tänään minulla oli ilo saada vieraaksi Riihimäelle Puolustusministerimme Carl Haglund. Calleen olen tutustunut tässä tällä vaalikaudella puolustusvaliokunnan ja myös yhteisen metsästysharrastuksemme kautta. Kerran tuli puheeksi, että täytyisi tehdä visiitti Riihimäelle Sakolle ja Metsästysmuseoon ja tänään sitten vierailut järjestyivät. Sakolla tapasimme yrityksen korkeimman johdon ja pääsimme tehdaskierroksella näkemään miten Suomessa tehdään maailman parhaita aseita. Sako työllistää meillä Riihimäen seutukunnalla noin 300 ihmistä ja on siinä mielessä poikkeuksellinen yritys, että se on vuodesta 2008 lähtien eli käytännössä koko talouden taantuman ja laman kasvattanut niin liikevaihtoaan kuin myös palkannut vuosi vuodelta lisää väkeä tehtaalleen. Ja viime vuonna yritys rikkoi yhden haamurajan kun tehtaalla tehtiin 100 000 asetta. Tänä vuonna tavoite on 120 000 ja samaan aikaan Sako myös laajentaa Riihimäellä toimintojaan kun vanha asetukkitehdas otetaan muuhun tuotantokäyttöön. Tämä tietää lisää työpaikkoja Riihimäelle ja muutenkin kasvua myös alihankintaketjuun ja myös myyntiinkin.

Itse toivon, että Sako säilyy Suomessa jatkossakin. Yli 90-vuotinen historia Suojeluskuntain Ase- ja Konepajasta 2010-luvun kansainvälisesti arvostetuksi Sakoksi on lajissaan ainutlaatuinen menestystarina. Yritys on nykyisin osa maailman vanhinta perheyritystä Berettaa. Omistusvaihdoksen aikaan pelätyt huolet ulkomaisen omistuksen toimista ovat osoittautuneet vääriksi. Aikanaan pelättiin, että Sako ajetaan Suomessa alas jne. Mutta näin ei ole käynyt. Itseasiassa Berettan perhe on panostanut koko ajan lisää Suomeen ja halunnut nimenomaan vaalia perinteitä ja korkeaa suomalaista osaamista. Mutta ehkä nyt jälleen yrityksen tulevaisuuden päällä Suomessa on hieman ainakin harmaita pilviä. Maamme asevientiluvat eivät ole oikein sopusoinnussa muun EU:n kanssa ja tämä voi muuttaa Berettankin mielen pahimassa tapauksessa. Kyse siis siitä, että asekaupoissa Beretta on yksi tarjoaja ja paketissa usein niin, että yrityksen muilta tehtailta tulee valtaosa tuotteista ja sitten Riihimäeltä Sakolta yleensä tarkkuuskiväärit. Nyt monta kauppaa on Beretta hävinnyt niin, että Suomen osuudelle ei ole saatu vientilupaa, vaikka kaikki muut EU maat ovat luvat antaneet. Minusta tuntuu erikoiselta, että EU:ssa eri maat toimivat näin eri tavalla ja pahimmassa tapauksessa menetämme tällaisen upean yrityksen Suomesta. Tuotannon voi aivan varmasti siirtää vaikkapa Italiaan tai Saksaan jos sieltä kerran vientiluvat varmemmin saa. Toivotaan, että tässä järki voittaa ja saamme EU:ssa pelisäännöt samanlaisiksi. Eli mm. tästä tänään keskustelimme puolustusministerimme kanssa ja onneksi hän ymmärtää tämänkin asian ja huolemme.

Sakolta sitten jatkoimme matkaa Suomen Metsästysmuseolle. Innokkaana metsästäjänä paikka kiinnosti totta kai ministeriä ja monta hauskaa jahtijuttua mahtui tähänkin visiittiin. Ja oli mukava myös kertoa samalla, että itse aloitan myös vuodenvaihteessa Metsästysmuseon hallituksessa. Hieno päästä sitäkin kautta vaalimaan toista hienoa suomalaista perintöä eli metsästysperintöä ja taitoa.

Ja saimme Haglundista myös päivän päätteeksi myös uuden asiakkaan Lopen Eräloppeenkin. Eräloppi on hienosti noussut Tomi Järvisen johdolla arvostetuksi asekaupaksi ja monien metsästäjien kantakaupaksi. Kauppaan siis tullaan todella pidemmältäkin ja silloin palvelu ja laatu ratkaisee ja sitä Tompan johdolla Erälopesta saa. Katsotaan jos tässä vielä kesän aikana vaikka pääsisimme Lopen Ampumaradallekin hieman yhdessä ampumaan.

Tällaiset vierailut yli puoluerajojen ovat arvokkaita. Yleensä aina ministerivierailuja järjestellään vain omille ministereille. Itse olen ajatellut, että kaikki pitää käyttää hyödyksi kun tilanne sitä vaatii ja tällä kertaa näin. Politiikka on joukkuepeli kestävyyslajin lisäksi.

Kesäkiertueen aamukahvit.

Tämän kesän Kesäkiertueeni pitää sisällään yli 30 tilaisuutta ja toritapahtumaa ympäri Hämeen. Tänään vuorossa oli jälleen yksi tilaisuus Hämeenlinnassa. Aamuvarhaisella Hämeenlinnan Kunnallisjärjestön kanssa laitoimme kahvipannut kuumiksi Heinäkuun Kuukausimarkkinoilla. Aamukahvi tekikin hyvin kauppansa ja väkeä jo puoliyhdeksästä lähtien hyvin liikkeellä. Oli hauska saada teltalle piipahtamaan myös entinen pomoni perheensä kanssa kuin yksi entinen opettajakaverini kuin opiskelukaverinikin. Ja monta muuta ystävää vuosien takaa niin OKL:ltä kuin vuosien eri kahvitilaisuuksistakin. Ja tänäänkin jälleen uusia tuttuja kahvikupin ääreen ja useampi asiakin otettiin hoidettavaksi. Onnistuneet aamukahvit siis ja iso kiitos vielä Hämeenlinnan Kokoomuksen naisille järjestelyistä. Eihän tämä maailma ilman teitä pyörisi millään 🙂

Huomenna keskiviikkona sitten jatketaan ja seuraavaksi vuorossa Lahden Heinäkuun Kuukausimarkkinat. Olen siellä Kokoomuksen teltalla paikalla kello 11-13. Tulkaahan moikkaamaan.

Kello 21.19 ja mukana koti-ilta takana. Aamupäivän Hämeenlinnan toritapahtuman ja sitten Riihimäen ministeripäivän jälkeen nautiskelin vain perhe-elosta täällä järven rannassa. Tällaista lomaa minä tykkään viettää ja tällaisesta saan kummasti virtaa taas pattereihin. Ja ei tuo sadekaan tätä iloa pilaa.

Huomenna sitten Lahden Kuukausimarkkinoille ja sieltä Tuulokseen ja Hämeenlinnaan ja vielä Riihimäelle. Häme-päivää siis… Mutta Lahden markkinoilla huomenna Ben Zyskowiczin kanssa kello 11-13. Tervetuloa Lahden Kokoomuksen Kunnallisjärjestön teltalle.

 

 

Kommentit