Saako Marinin hallitus venäläisten turistimatkoja loppumaan? – Yhdysvallat äänestää Suomen Nato-jäsenyydestä

Blogi, keskiviikkona 03.08.2022

Tänään on historiallinen päivä. Illalla Suomen aikaa Yhdysvallat äänestää meidän ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä ja on selvää, että hakemuksemme ratifiointi menee Naton suurmaassa läpi murskanumeroin. Itseasiassa, kun keskustelua valtameren takaa on nyt kuunnellut, niin ei voi kuin todeta, että työ on meillä tehty hyvin. Maamme nauttii uskomatonta arvostusta ja jopa kunnioitusta Yhdysvalloissa. Keskustelun avannut senaatin ulkosuhdekomitean puheenjohtaja, demokraattisenaattori Bob Mendez totesi, että ”Ruotsi ja Suomi täyttävät ja ylittävät Naton vaatimukset kaikin tavoin. Näiden kahden vauraan ja demokraattisen maan ansiot ovat erinomaisia, ja ne vahvistavat Nato-liittokuntaa”.

Mendez myös totesi, että Suomi käyttää jo nyt Naton vaatiman kaksi prosenttia bkt:stä puolustukseen. Pidänkin tärkeä itse, että tämä taso myös meillä jatkossa pidetään ja tästä tehtäisiin yhteinen puolueiden välinen sitoumus turvallisuuden hengessä. Mendez muistuttikin, että tämän panostuksen myötä Suomi eikä myöskään Ruotsi ei lisäisi USA:n taakkaa tai vastuita Euroopan puolustuksessa vaan maittemme Natoon liittyminen vähentäisi heidän taakkaa. Juuri näin.

Myös Max Cohen twiittasi:

”McConnell on Finland/ Sweden NATO vote: “If any senators are looking for a defensible excuse to vote no, I wish them good luck. This is a slam dunk for national security that deserves unanimous bipartisan support.” Measure expected to pass Senate with 90-plus votes today.

Yhdysvaltojen jälkeen ratifioinnin on suorittanut jo 22 Nato-maata 30:sta. Junamme siis etenee määrätietoisesti kohti tavoitetta, että emme ole enää koskaan yksin. Ja jo tämä Yhdysvaltain lisää turvallisuuttamme merkittävästi jo tästä hetkestä lähtien.

Samaan aikaan meillä Suomessa päättämättömyys vaivaa pääministeri Sanna Marinin hallitusta. Päätöstä venäläisten juhlinta- ja lomamatkojen päättämisestä ei näytetä saavan millään aikaan? Kysyä pitääkin:

Saako Marinin hallitus venäläisten matkustelua loppumaan?

Monet EU-maat ovat estäneet venäläisten turistimatkat maan Ukrainaa kohtaan käymän hyökkäyssodan takia. Viro päätti lopettaa turistiviisumien myöntämisen venäläisille jo maaliskuussa. Esitin itse silloin samaa tehtäväksi myös Suomessa sillä nähtävissä oli jo silloin, että maastamme tulee EU:n heikoin lenkki ja Venäjä-pakotteiden porsaanreikä heti, kun koronan takia asetetut matkustusrajoitteet poistuvat. Näin kävikin heinäkuussa ja pakotteiden takia lukuivat venäläiset ryntäsivät hakemaan arkeensa apuja Suomesta. EU:n Venäjälle asettamia pakotteita kierretään matkustamalla Suomeen huollattamaan autot ja hakemaan länsituotteita ja -palveluita.

Venäläisen keskiluokan huvittelu- ja lomamatkailu Suomeen pöyristyttykin monia. Venäläiset matkustavat Suomeen ja Suomen myöntämien Schengen–viisumeiden avulla muuallekin Eurooppaan viettämään kesää ja nauttimaan lomista samaan aikaan, kun toiset venäläiset käyvät sotaa Ukrainan kansaa vastaan. Ukrainassa ei ole osattu edes unelmoida kesälomasta venäläisten moukaroidessa ohjuksin säälittä siviilikohteita ja tehdessä toinen toistaan julmempia sotarikoksia ukrainanlaisia vastaan. On epäilty, että osa Eurooppaan matkustavista venäläisistä ovat itsekin osallistuneet tavalla tai toisella Ukrainaa vastaan käytyyn sotaan.

Venäläisten matkustusryntäyksen noustua mediassa esille suurimmat eduskuntapuolueet SDP, Perussuomalaiset ja Kokoomus linjasivat välittömästi, että turistiviisumeiden saantiin tulee puuttua. Myös Kristillisdemokraatit ja keskusta ottivat saman kannan. Ja jopa pääministeriä tuurannut ministeri Aki Linden (sd.) oli viisumitiukennusten kannalla. Ratkaisuja odotettiinkin nopeasti, jotta ne ehtisivät vaikuttaa jo tänä kesänä, mutta kuinkas kävikään. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallitus keskustan tuella hautasi päätökset selvitysmappeihin. Ja osa demareista näytti näkevän jopa ihan hyväksikin venäläisten turistimatkat Suomeen ja toiset laittoivat päänsä taasen EU:n selän taakse.

Samaan aikaan Viro päätti nopeasti evätä myös venäläisten opiskelijoiden viisumit. Aiemmin kaikki Baltian maat olivat jo tehneet oman ratkaisunsa turistiviisumeiden myöntämisen lopettamisesta. Virosta onkin arvosteltu Suomen hallituksen saamattomuutta ja myös italialainen La Repubblica kirjoitti Suomen olevan EU:n Troijan Hevonen, minkä kautta venäläiset pääsevät vapaasti matkustelemaan ympäri Eurooppaa, myös maihin joihin venäläisten on muuten mahdoton päästä ilmatilasulkujen vuoksi lentämään.

On todella valitettavaa, että maastamme leviää nyt tällainen kuva EU:ssa ja vielä valitettavampaa, että se kuva on totta. Vetoakin Marinin hallitukseen, että venäläisten turistiviisumien myöntö Suomeen lopetetaan välittömästi Viron ja monien muiden EU-maiden tapaan.

Tätä puoltaa ainakin kolme perustetta; venäläismatkustelu voi luoda turvallisuusuhkia, se murentaa EU:n yhteistä pakotepolitiikkaa ja venäläisten lomailu ja juhlinta loukkaa ukrainalaisia, joiden tukena meidän tulee olla lopulliseen voittoon asti.

Nyt kello 21.14 ja Jyväskylässä. Täälläkin hämmästellään Marinin hallituksen toimimattomuutta. Virossa on parempi hallitus.

 

 

 

 

Kommentit