Rytminmuutos näyttää onnistuneen – Kokoomus nousi Petteri Orpon johdolla jo kakkoseksi

Blogi, torstaina 07.07.2016

Yle julkaisi tänään heinäkuun puolueiden gallup-kannatukset. Vaikka yleensä vaalien välillä en paljoa gallupeja vilkuile ja näin vaikeiden päätösten aikana vielä vähemmän niin nyt myönnän, että tätä mittausta kyllä odotin ja hieman jännitinkin. Haimme puolueellemme uutta nostetta ja ennen muuta tapaa tehdä ja toimia Lappeenrannan puoluekokouksesta, kun 17% ympärille juuttuneet kannatusluvut eivät olleet sitä mitä kokoomus ansaitsee. Puheenjohtajaksi nostimme pitkänlinjan tekijän ja päättäjän Petteri Orpon ja kokouksen jälkeen emme todellakaan jääneet hyvänolon tunteissa laakereilla makaamaan vaan heti laitettiin liikkeelle tavoitetyö ja myös ohjelmatyö puolueemme uudistamiseksi. Rytminvaihdos näkyi saman tien ja näyttää avautuneen myös äänestäjille. Tänään Ylen gallup kertoo kannatuksemme nousseen vajaassa kuukaudessa lähes prosentti-yksiköllä ja samalla nousimme kakkoseksi ohi pitkään gallupeja hallinneenkin SDP:n. Keskusta jatkaa vielä kärjessä ja se vahvistaakin hallituksemme toimintakykyä ja toisaalta alleviivaa sitä, että kansa on ymmärtänyt vaikeiden ja ikävienkin päätösten välttämättömyyden. Tekemättä ei enää ole voinut olla.

6_7_puoluekannatusOman haasteensa hallituksen työskentelylle tosin antaa perussuomalaisten vaikea hallitustaival. Perussuomalaisten kannatus on jatkanut alamäkeä ja vasemmistoliiton hyvä noste Li Anderssonin johdolla nosti jo vasemmiston PS:n ohi. Perussuomalaiset putosivat vaalien kärkikolmikosta nyt jo vasta viidenneksi suurimmaksi puolueeksi. Edellä jo jonkinaikaa on ollut myös vihreät. Vihreiden nousu kuitenkin taittui myös Orpon noustua meidän johtoon. Itseasiassa Vihreiden kannatuksen nousu ei vain taittunut vaan kannatus laski kesäkuussa selvästi. Tässä todennäköisesti näkyy että koulutus ja sivitysväen luottamus meihin on myös palaamassa.

Kärkikolmikossa paikat vaihtuivat myös, kun suurimman oppositiopuolueen SDP:n kannatus romahti 1,9 prosenttiyksikköä. Puheenjohtaja Antti Rinteen tilanne näyttää entistä tukalammalta ja enää on ihmeestä kiinni jos ei Antti Lindtman, Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen haastaisi häntä alkuvuoden demarien puoluekokouksessa. Itse epäilen, että myös Eero Heinäluoma mielii vielä puheenjohtajaksi. Edellisestä kerrasta jäi Heinäluomalla varmasti hampaankoloon ja ehkä hieman hätäinenkin ero puheenjohtajanpaikalta voi olla nyt paikan kohteena. Veikkaisin, että SDP:n puheenjohtaja on ensi vuoden keväällä Heinäluoma tai Lindtman.

Taloustutkimus haastatteli Ylelle kannatusarvioita varten yhteensä 2 426 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 1 469. Haastattelut tehtiin 8.6.–5.7.2016. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta tässä mittauksessa 1,6 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Tämä gallup nyt luettiin poikkeuksellisen tarkkaan puheenjohtajavaihdoksemme takia. Mutta nyt jälleen katse tiukasti päätöksiin ja ratkaisuihin. Todellinen gallup mitä kannattaa seurata on eduskunnan osalta vasta keväällä 2019. Sitä ennen ehtii tapahtua monenlaista ja toivottavasti nyt saatu taite parempaan talouskehitykseenkin vahvistuu. Työttömyys jo nyt saatukin laskuun. Vaikeuskerrointa kuitenkin tähän kaikkeen tuo taas Brittien brexit-tilanne ja myös Syyrian ja Irakinkin tilanne. Eikä Italiankaan pankkien ahdinko hommaa yhtään helpota.

Mutta nyt siis kesälomaa. Lomalla viimeinkin – voin ottaa iisimmin 🙂

Kello 22.01 ja juuri Sajaniemestä Lopen Kesäteatterista kotiin. Hieman oli viileä KESÄteatteri-ilta, mutta erinomainen näytelmä jälleen ja palaan siihen hieman pidemmin huomenna. Kekkonen ansaitsee oman bloginsa ja sen kirjoitan tänne huomenna. Kepulaisia kuulemma tässäkin säässä näytelmän päähenkilö piti lämpimänä, mutta näin kokoomuslaisen on pakko mennä viltin alle ainakin hetkeksi 🙂

Tänään hieman työasioita ja hieman enemmän mökkielämää ja pientä pintaremonttia. Hauska nikkaroida ja puutarhassakin töitä. Hain tänään ystäväperheeltä Bellistä Pekkalaan ja varmuuden vuoksi Riihimäeltä tuoduille kasveille pieni pressu/etanamyrkky-hoito ennen huomista istuttamista. Riihimäen ”Etanatohtori” Kari-Veli Lehtoselle soittelin ja kukkien hakupaikka ei ainakaan vielä Espanjan Tappajasiruetanan aluetta, mutta päätin ottaa varman päälle.

Huomenna Helsinkiin aamusta ja hieman töitä jälleen ja toivottavasti sääkin pikkuhiljaa lämpenisi kun tässä olisi vielä muutamia lomapäiviäkin kalenteriin varattuna ja se ratsastusviikkokin. thDerby-viikolla kun perinteen mukaan pitäisi olla hellettä.

Kommentit