”Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi päämääränämme”

Blogi, lauantaina 29.07.2023

Yleisurheilun juhlaa…

Tänään oli ilo taas päästä mukaan yleisurheilun SM-kisoihin. Lahti isännöi tänä vuonna Kalevan kisoja ja yleisurheilun hyvä noste näkyi myös Lahden Stadionilla.

Ensimmäiset Kalevan Kisat järjestettiin jo yli sata vuotta sitten vuonna 1907 Tampereella. Varsinaisesti Kalevan kisoiksi yleisurheilun SM-kisoja ryhdyttiin kutsumaan muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 1910, kun henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilökunta lahjoitti kisoille oman kiertopalkinnon, Kalevan maljan. Ennen ensimmäisiä Kalevan Kisoja 1902–1906 Suomessa käytiin eri lajien urheilukuninkuuskilpailuja. Vuosikymmenten aikana Kalevan maljasta on kisattu ympäri Suomen eri kaupungeissa Helsingistä Kuopioon ja Turusta Viipuriin. Nimenomaan Viipurin vuoden 1910 kisoista lähtien yleisurheilun SM-kilpailuja alettiin epävirallisesti kutsua Kalevan otteluksi, Kalevan Maljan mukaan. SUL eli Suomen Urheiluliitto virallisti lopulta kisojen nimeksi Kalevan Kisat vuonna 1937 Viipurissa järjestettyjen kisojen yhteydessä.

Loppilainen Emmi Hietanen venytti upeasti Lahden Stadionin seitsenottelun pituudessa. Kuudessija oli hieno suoritus nuorelle urheilijalle!

Yleisurheilun Suomenmestaruuskisojen ja Henkivakuutusyhtiö Kalevan yhteistyösopimus onkin tiettävästi alallaan maailman toiseksi pisin yhtäjaksoinen sponsorointisopimus. Henkivakuutusyhtiön yhteistyö SM-kisojen kanssa alkoi siis jo ennen kuin legendaarinen Coca-Colan yhteistyö Olympialaisten kanssa (1928).

Nykyisin Kalevankisojen ohjelmassa on siis yleisurheilulajit, mutta aikanaan vuonna 1920 kisoissa kisattiin myös painissa ja kaksikymmentä luvun alussa 1921-1926 myös mäenlaskussa. Nyt perinteisemmin ratalajeissa, kiekossa ja kuulassa, keihäänheitossa jne. Näistä pääsimme tänäänkin Lahdessa nauttimaan.

Hopeiden 50,5 senttimetriä korkean ja 2,3 kiloa paivana Kalevan maljan valmisti vuonna 1910 Oy Tilgman Ab. Hopeista kiertopalkintomaljaa koristaa seppeleitä pitelevä mieshahmo, sekä sanat:

”Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi päämäärämme”.

Kalevan maljan tarkoituksena oli kannustaa suomalaisia urheilemaan ja sama tekstin ajatus oli lähtökohtana myös Henkivakuutusyhtiö Kalevan omalle toiminnalle. Vuosikymmenten ajan Kalevan malja luovutettiin kunniapalkintona nimenomaan virallisten SM-kisojen, Kalevan Kisojen, parhaalle urheiluseuralle, mutta nykyisin arvokkaan palkinnon pistelaskuun otetaan mukaan seurojen menestys kaikissa ulkoratojen SM-tasoisissa kilpailuissa. Kauden päätteeksi Kalevan maljan saa vuodeksi omakseen eniten pisteitä saanut yleisurheiluseura.

Tänään Lahdessa kisattiin täysi toinen kilpailupäivä. Stadionille odotettiin tänään mm. Euroopanmestarit Wilma Murtoa, Topi Raitasta ja Reeta Hursketta ja myös EM-mitalisti Kristiina Mäkelää. Aiturinaiset olivat laajalla rintamalla märällä tartanilla liikkeellä ja kolmiloikassa Mäkelä sai kisaan mukaan Senni Salmisen ja alle 23-vuotiaiden EM-pronssimitalistin Jessica Kähärän.

Hieman sade sotki ohjelmaa ja mm. Murron seipään finaali siirtyi huomiselle, mutta paljon me kyllä näimme ja saimme kokeakin. Nimittäin olihan se upea nähdä tositoimissa myös meidän kotikunnan Lopen Emmi Hietanen naisten seitsenottelussa. Kuudessa sija on kova veto!

Hieno kilpailupäivä tänäänkin ja täytyy sanoa, että kyllä se Ike aina mieleen tulee, kun yleisurheilustadionille sisään astuu.

 

 

Kommentit