Rovaniemen Kokoomuksen valtuustoryhmän vieraaksi – Kun olemme isoin puolue on meillä Lapistakin kaksi kansanedustajaa

Blogi, torstaina 16.01.2020

Tammikuu on eduskunnasta ollut istuntotaukoa. Se on tarjonnut erinomaisen hyvän mahdollisuuden kiertää vielä normaalia enemmän omaa vaalipiiriä Hämettä, mutta myös ympäri Suomen. Kun etelässä ei ole lumesta ollut tietoakaan niin kutsu Lappiin Rovaniemelle oli nyt enemmän kuin tervetullut. Rovaniemen Kokoomuksen valtuustoryhmä piti tänään kokoustaan ja käsitteli mm. hallintouudistustaan ja muuta vastaa, mutta aluksi myös pieni politiikan debatti.

Olen yrittänyt levittää mahdollisimman laajalti tietoa johdollani valmistellusta 12 vuoteen ensimmäisestä kokoomuksen vaihtoehtobudjetista ja tänään esittelin tätä asiakirjaa myös rovaniemeläisille. Tämän vaihtoehdon arvo näyttää vain ”vanhetessaan” kasvavan sillä me rakensimme sen vahvistuvan työllisyyden varaan. No, niin sanoo tekevänsä myös Marinin hallituskin, mutta toki sillä erolla, että heidän budjetissa ei ole työllisyyttä lisääviä toimia vaan itseasiassa vain työllisyyttä jopa heikentäviä ja työttömyyttä siis lisääviä toimia. Taitaa olla ainakin useampaa vuosikymmeneen ensimmäinen kerta, kun maamme hallitus omilla toimillaan tietäen ja tahtoen lisää työttömyyttä eikä siis vahvista työllisyyttä?

Meidän vaihtoehtobudjetissa on konkreettiset toimet joilla mm. eduskunnan riippumattoman tietopalvelun ja muiden asiantuntijatahojen laskelmien mukaan maahan syntyisi yli 60 000 uutta työpaikkaa tämän alkaneen vuoden aikana. Nyt ei siis Marinin hallitukselta puutu toimia ja mahdollisuuksia vaan puuttuu vain rohkeutta tehdä. Ja tämä toimimattomuus vie Suomea nyt väärään suuntaan. Tai itseasiassa tilanne olisi parempi jos Marinin hallitus ei siis tekisi mitään.

Politiikan ilmantilanhallinta on tärkeää. Se tarkoittaa sitä, että kenestä puhutaan ja kuka johtaa puhetta ja sitä mistä puhutaan. Ville Niinistön aikana tätä tahtipuikkoa muuten heiluttivat vihreät ja se näkyi silloin Vihreiden todella kovissa kannatusluvuissa. Vihreät haastoivat ja puhuivat ja muut reagoivat siihen mistä Vihreät kulloinkin halusivat puhua. Jokainen keskustelu vei aina Vihreiden kannatusta til eteenpäin.

Sitten tahtipuikon otti Keskusta ja Juha Sipilä. Sipilä päätti mistä puhutaan ja muut reagoivat siihen. Jälleen ilmatilan hallinta kasvatti kannatusta. Sitten tuli lyhyt SDP:n nousu missä ilmatilanhallinta perustui ylimitoitettuihin ja mahdottomiin vaalilupauksiin eläkeläisten vappusatatesta muutamassa tunnissa tehtävään vanhustenhoidon hoitajamitoitukseen. Rinne ohjasi puhetta ja kasvatti puolueensa kannatusta ja onnistui sen nipin napin pitämään ykkösenä vaalisunnuntaihin asti.

Tahtipuikko nimittäin siirtyi jo hieman aiemmin ja erittäin vahvasti Perussuomalaisten ja Jussi Halla-ahon käteen. Persut ottivat ohjat itselleen ja muut jälleen vuoron perään reagoivat heidän avauksiinsa ja kasvattivat PS:n gallupkannatusta potenssiin.

No, kuka nyt johtaa keskustelua? Kenellä on politiikan ilmatilanhallinta käsissään? Minusta edelleen halla-aholaisilla, mutta myös hieman kuherruskuukautta käyvällä pääministeri Sanna Marinilla. Vihreät ovat olleet Maria Ohisalon aikana käytännössä esillä vain negatiivissä aiheissa ja näyttää tämä edelleen jatkuvan ja syövän puolueen kannatusta ja ennen muuta uskottavuutta. Keskustan tilanne on katastrofaalinen enkä usko Ylen tuoreimman gallupin nousun olleen todellista. Gallupin otanta oli puolet normaalista ja virhemarginaalit tämän myötä niin korkeita, että tuloksia ei oikein kukaan muu ottanut tosissaan kuin keskustan tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni. Pahaa pelkään, että juhlinta kääntyneestä kannatusnoususta on ennenaikaista. Keskusta on hyväksynyt rajut korotukset bensaan ja dieseliin, leikkaukset kotitalousvähennykseen, toimet jotka vaikeuttavat yrittäjyyttä ja veroratkaisun mikä kiristään jo 2300 euroa tienaavien työnverotusta. Ja kun vielä Keskustan kuittauksella valmistellaan Suomeen ruuhkamaksuja tai tiemaksuja niin enpä usko maaseudulla ja seutukaupungeissa asuvien silittävän kepulaisten turkkeja myötä karvaan?

Mutta mikä on meidän tilanne? Vastuullinen oppositiopolitiikka vie aina populismia pidemmän ajan. Mutta nyt loppuvuoden gallupit kertoivat, että viestimme on alkanut levitä ja mennä perille. Ja tässä muuten tärkeimpänä asiakirjana on juurikin tämä meidän vaihtoehtobudjettimme. Se kertoo, että Marinin velanoton pikavippihallituksen politiikalle on olemassa sosiaalisesti oikeudenmukainen ja vastuullinen vaihtoehto. Tätä viestiä pitää nyt viedä eteenpäin ja kun tänä vuonna työllisyyskehitys tulee sakkaamaan ja näyttää lakkoaaltokin pyyhkäisevän Suomenmaan yli niin ihmiset kyllä kaipaavat vakautta ja vastuullisuutta. Tässä me olemme se luotettava purje.

Myös isolle puolueelle on tärkeää, että puolue on uskottava koko Suomessa. Kansanedustajia pitää olla ympäri Suomen jokaisesta vaalipiiristä ja niin maalta, seutukaupungeista kuin isommistakin kaupungeista. Meillä nyt hyvä tilanne ja kun teemme työmme nyt hyvin niin ensi vaaleissa olemme jälleen suurin puolue ja jokaisesta vaalipiiristä useampikin kansanedustaja. Heikki Auton ei siis tarvitsisi jatkossa yksi Lapista eduskuntaan matkata.

Erinomaisen kiva ja hyvä tilaisuus paikallisten kokoomuslaisten kanssa. Tapasin myös kaupungintalolla muidenkin puolueiden edustajia ja tuntuu, että Rovaniemellä on nyt hyvä pöhinä päällä. Ja kaupunkiin tulossa nyt uusi hallintosääntö ja myös uusi luottamushenkilö- ja hallintorakenne. Niin ja myös uusi kaupunginjohtaja aloittamassa Lapin pääkaupungissa tänä vuonna. Go Lapland!

Hyviä keskusteluja myös Heikkoe n kanssa jo tänään ja huomenna jatketaan. Nyt jo ilta täällä Napapiirillä. Illalla vielä mukavia keskusteluja paikallisten mm. yrittäjien kanssa illallisella. Jään nyt viikonlopuksi tänne nauttimaan talvesta. Muutamia tapaamisia sovittuna ja lupasin myös hieman auttaa kaveriani Heikki Porasta Tunturirallinkin kanssa. Jos vaikka mikin varteen myös intoutuisin ja vähän myös lumipenkallekin ajattelin ehtiä rallia katsomaan.

Kommentit