Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan 45-vuotisjuhlapäivä eduskunnassa – ”Muistot eivät himmene”

Blogi, perjantaina 04.10.2024

Tänään vietimme eduskunnassa Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan juhlapäivää. Toimintamme täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Toiminta siis alkoi vuonna 1979 Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä. Sinä aikana on tehty paljon ja tehtävää riittää edelleen. Itse olen saanut olla mukana tässä yhdessä tärkeimmässä tehtävässäni jo pitkään ja tämän pöydän äärellä olen halunnut jatkaa työtä kaiken kiireenkin keskellä. Tehtävämme on nimittäin tärkein mahdollinen;

Huolehtia sotiemme veteraaneista, lotista ja heidän puolisoista viimeiseen iltahuutoon asti.

Tänään eduskunnassa hieno Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan (RINE) 45-vuotisjuhlakokous. Tässä pöydässä on ollut ilo ja kunnia saada istua ja tehdä työtä veteraaniemme, lottien ja koko tammenlehväsukupolven hyväksi. Emme unohda, emme jätä.

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan tehtävänä on nimittäin tehdä esityksiä ja aloitteita sotainvalidien ja tunnuksen omaavien rintamaveteraanien elinolosuhteiden ja yleisen toimeentuloturvan, erityisesti sosiaaliturvan, terveydenhuollon ja kuntoutuksen sekä asunto-olojen kehittämiseksi. Esimerkiksi viime vuonna veimme maaliin tätä tietä mm. rintalisän korotuksen ja aiemmin mm. palveluiden laajentamisia. Meidän tehtävänä on toimia myös yhdyssiteenä ja neuvottelevana elimenä viranomaisten mm. STM:n ja sotiemme veteraanien hyväksi toimivien järjestöjen välillä. Annamme lausuntoja tehtäviimme kuuluvista asioista, mutta vuosien ajan olemme suorittaneet myös päättäväisesti ja määrätietoisesti muutkin valtioneuvoston tai sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelukunnallemme antamat tehtävät. Ja näin teemme nyt ja jatkossakin.

Kunniakansalaisten rivit harvenee nyt rajua vauhtia.

Veteraaneja oli kuluvan vuoden 2024 alkaessa vielä joukossamme 2 000, heistä sotainvalideja oli lähes neljäsataa. Nyt syksyllä rivissä on enää vajaa 1600 veteraania ja heidän puolisoitaan ja veteraanien leskiä noin 5000.  Veteraaniemme keski-ikä on jo yli 99 vuotta ja useita kymmeniä heistä on saavuttanut kunniakkaan sadan vuoden iän. Me olemme luvanneet pitää heistä huolta loppuun asti ja senkin lupauksen pidämme. Arvioiden mukaan ensi vuoden lopussa veteraaniemme määrä on vähentynyt jo alle tuhanteen ja vuosikymmenen loppuun mennessä alle sataa. Ensi vuosikymmenen ensivuosina määrä painuu jo alle kymmeneen. Viimeinen iltahuuto kutsui muuta vuosi sitten joka päivä jopa seitsemään veteraania, nyt joka päivä keskimäärin yksi Suomen lippu lasketaan puolitankoon kunniakansalaisemme muistoksi. Rivit harvenevat.

Muutaman luvun ajattelin nostaa tännekin esille ja muistiin. Kun toiminta vuonna 1979 alkoi oli veteraaneja kirjoissa 202 000 ja osa edelleen työelämässä. Suurimmillaan etuuksien saajien lukumäärä oli kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1989, kun veteraanietuuksia sai 271 000 sotiemme veteraania. Vuonna 2019 määrä oli vielä 8500 ja heistä sotainvalideja oli noin 800. Määrahojen valossa rintamalisä ja muut veteraanien tuet olivat määrärahallisesti suurimmillaan 1997, kun budjetissa oli varattuna noin 532 miljoonaa euroa. Silloin veteraaneja oli noin 186 000 eli rahaa käytettiin keskimäärin noin 2 860 euroa veteraania kohden. Vuonna 2020 budjettisumma oli 315 miljoonaa euroa ja veteraaneja silloin enää noin 6000. Per veteraani siis summa oli suurimmillaan, mutta toki veteraanien ikäkin oli jo noussut varsin korkeaksi ja näin myös hoidon ja hoivan tervekin oli kasvanut. Per veteraani vuonna 2020 rahaa käytettiin siis peräti yli 52 000 euroa, mutta toki palveluiden piiriin on vuosien saatossa saatu onneksi myös koko ajan laajemmin myös leskiä ja puolisoita eli sinänsä per/henkilö -summaa ei voi suoraan enää aiempiin verrata. Ensi vuodelle olemme varanneet budjettiin edelleen noin 123 miljoonaa euroa. Pidämme siis huolta.

Tänään vietimme eduskunnassa juhlapäivää tämän arvokkaan kunniatehtävämme kunniaksi. Eduskunta oli oikea paikka tämä juhlakokous ja -tilaisuus pitää, sillä meidän tehtävämme on ollut toimia nimenomaan veteraanien viestinviejinä ja asioiden hoitajana. Tätä työtä olemme jatkaneet määrätietoisesti.

Kuten tuossa edellä totesin, niin veteraaniemme rivit harvenevat vauhdilla, kun nämä naiset ja miehet saavuttavat jo järjestäin 100 vuoden iän. Tehtävää kuitenkin riittää jatkossakin vielä heidän puolisoiden ja leskien osalta ja myös sotaorpojen.  Viime sodat jättivät jälkeensä 55 000 sotaorpoa ja heistä on elossa vielä arviolta vielä noin 20 000. Heidänkin keski-ikä on reilut 80 vuotta. Kaatuneitten Omaisten Liitto toimii sotaorpojen ja kaatuneitten omaisten hyväksi. Tätä työtä nyt myös osaltani jatkan ja tätä tehtävää hoidan.

Aikanaan sotaan lähteneille luvattiin, että pahimmankin sattuessa maa pitää huolen lapsistaan. Talvisodassa ja jatkosodassa menetti henkensä noin 90 000 suomalaista ja heistä monet olivat perheellisiä.

Ja oma työmme kansakuntana on huolehtia myös myöhempien aikojen kriisinhallintatehtävien veteraaneista ja myös varautua siihen, että Nato-maanakin uuttakin vastuuta ja tehtävää tulee.

Hieno juhlakokous ja juhlatilaisuus tänään eduskunnassa. Työmme jatkuu.

….

Kello 14.45 ja vielä yksi Veikkauksen Teams-kokous jäljellä. Takana jo aamun puolustusvaliokunnan kokous, valtiovarainvaliokunta ja sen hallituspuolueiden puheenjohtajisto ja myös lyhyt täysistunto. Katsotaan jos vaikka illalla ehtisi Lastikkaan vähän katsomaan säbään. Voisi sopia hyvin tällaisen kovan viikon iltaan.

 

 

 

 

Kommentit