Räyskälän henkea vaalitaan Loppi elää kesästä ja tapahtumista

Kynästä, lauantaina 09.08.2008

Hyvät motorsportin ystävät. Minulla on ilo toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi Lopelle ja Lopen Räyskälään seuraamaan kauden 5. roadracingin SM-viikonloppua 9.-10. päivänä heinäkuuta. Yli 8000 asukkaan Loppi on vahva kesäkunta. Yli 3400 vapaa-ajanasuntoa täyttyy kesäisin ja parhaina loma-aikoina kuntamme väkiluku tuplaantuu. Se näkyy kaupoissa ja torilla ja ennen muuta kesämme lukuisissa tapahtumissa, joista yksi suosituimmista on kesän Räyskälän Roadracing viikonloppu.

Moottoriurheilussa Lopella onkin pitkät perinteet. Tänään ajavista loppilaiskuljettajista ehdottomasti nimekkäin on enduron MM-sarjaa kiertävä Marko Tarkkala, mutta matkaa hänellä on vielä myös loppilaisen Heikki Mikkolan neljään maailmanmestaruuteen. Minä uskon niihinkin. Motocrosskuljettaja Heikki Mikkola on legenda joka tänään nauttii elämästään kotikunnassaan loppilaiseen henkeen sopivasti perunatilanisäntänä. Nauttien oikeaan tapaan Lopen parhaista puolista.

Lopen vahvoista bensantuoksuista vuosista monet muistavat myös kiihdytyskisojen rantautumisen maahamme. Se tapahtui yli 30 vuotta sitten juuri Räyskälässä. Moni muistaa nykyisen rallisprintin esiin marssin – Räyskälän Vauhtipuistot – tähtinään Timo Mäkisen, Hannu Mikkolan, Leo Kinnusen ja Simo Lampisen. Me nuoremmatkin muistamme jokamiesluokan ja Vauhtiyllätykset jne. Niissä vuosissa on historiaa josta Lopella ollaan ylpeitä.

Tänäänkin Räyskälä elää vahvaa aikaa. Lentokenttätoiminta kukoistaa ja paikka on yksi vähintäänkin Euroopan parhaista lajissaan. Mutta tänään Räyskälä on myös vahva matkailun ja vapaa-ajanvieton paikka muutenkin. Alueella toimii kuntamme lippulaiva Markin Maja jota suosittelen teille kaikille. Mutta samalla alueella toimii myös Riihisalon kartano, lukuisia vuokramökkejä ja koko ajan kehittyvät matkailu- ja ohjelmapalvelut ja luontoreitistöt. Puhumattakaan maamme upeimmista yli 100 kilometrin endurovaellusreiteistä. Suosittelen tutustumaan kuntamme matkailusivuihin www.loppi.fi/matkailu.

Itse olen tyytyväinen, että myös Räyskälän moottoriurheiluperinnettä jatketaan. Ymmärrän hyvin, että jatkuvalle ajotoiminnalle ei enää tänään ole mahdollisuuksia, mutta itse toivon, että yksittäiset kilpailut – kesän huipputapahtumat – voivat jatkaa myös tulevaisuudessa Lopella Räyskälässä. Ne elävöittävät entisestään kesästä elävää kuntaa.

On myös tärkeää, että moottoriurheilu vastaa ympäristöhaasteeseen. Kantaa huolta melusta ja päästöistä ja ottaa huomioon kaikki alueilla asuvat ja toimivat muutkin ihmiset. Toivon, että perinteikäs rinnakkainelo lentotoiminnan, moottoriurheilun ja vapaa-ajan ja kantasukkaiden kanssa voi jatkua myös tulevaisuudessa alueella jossa on toiminut lentokenttä säännöllisesti vuodesta 1963 alkaen. Toiminnalla on siis alueella pitkät perinteet ja myös niitä pitää kunnioittaa ja vaalia. Antaa tilaa ja aikaa puolin ja toisin.

Toivon Räyskälän Roadracingin SM-viikonlopun sujuvan hyvin. Toivon kilpailulle hyvää säätä ja radoille tiukkoja ja rehtejä taisteluja. Paljon ohituksia – Räyskälän henkeen – niistä vanha selostajakin nauttii.

Räyskälän RoadRacing viikonlopun suojelijana
Lopella keskellä heinäkuuta – järven rannassa
Timo Heinonen
kansanedustaja, kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Kommentit